Gazete Vatan Logo

Yargıtay’da Sezer’i rahatlatan seçim

Yargıtay üyeleri, Yargıtay Başsavcılığı adaylarını seçimle belirledi. Sezer’e sunulacak 5 kişilik listede açık ara ilk sıraya yerleşen Ersan Ülker, ödünsüz laiklik yanlısı olarak biliniyor. Sezer’in emekliye ayrılmadan önce Ersan Ülker’i başsavcılığa ataması bekleniyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e gönderilecek 5 kişilik aday listesi dün Yargıtay üyeleri tarafından belirlendi. Seçimin favorileri arasında yer alan 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, açık ara ilk sırada yer aldı. Görev süresi 20 Mayıs 2007’de dolacak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok’un yerine Yargıtay Büyük Genel Kurulunda aday belirleme seçimi dün yapıldı. Başsavcılık için 7 adayın yarıştığı seçimde 224 Yargıtay üyesi oy kullandı. Her üyenin en fazla 5 adayın ismini yazarak kullandığı oylarla belirlenen adaylar şöyle: 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker 146, 2. Ceza Dairesi Başkanı Nedim Baran 95, Başsavcıvekili Abdurrahman Yalçınkaya 95, 7. Ceza Dairesi Başkanı Turan Demirtaş 94 ve 5. Ceza Dairesi Başkanı Hayrettin Cevheroğlu 77 oy aldı.

15 gün içinde atanacak
71 oy alan 8. Ceza Dairesi Başkanı Zeki Aslan ile 65 oy alan 4. Ceza Dairesi Başkanı Ünal Başoğlu liste dışında kaldı. Seçimlerde 3 boş, 1 de geçersiz oy kullanıldı. Oyların sayımında Yargıtay Başkanı Osman Arslan da salonda bulundu. Yargıtay Başkanlığı, ilk 5 sırada yer alan adayların ismi ve oylama sonucu, liste halinde Cumhurbaşkanı Sezer’e sunulacak. Sezer, adaylardan birini 15 gün içinde Başsavcı olarak atayacak. Yeni Başsavcı, 4 yıl görev yapacak.

Edinilen bilgiye göre, bazı Yargıtay üyeleri 5 isim yazma hakları olduğu halde sadece Ülker’in adını yazarak farkın açılmasını sağladılar. Laik ve Atatürkçü görüşleri ile tanınan Ülker, adaylar arasında Başsavcılığa en yakın isim olarak görülüyor. Oylama sonucunda açık bir farkın ortaya çıkması da Sezer’in Ülker’i atayacağı değerlendirmelerini güçlendirdi. 11. Ceza Dairesi heyeti üyeleri ile birlikte Yargıtay üyelerinin tebrik ziyaretlerini kabul eden Ülker, “Arkadaşların verdiği destek için teşekkür ederim” dedi.

Cumhuriyet mitinginde 10 bin polis görev yapacak

Ankara’da Tandoğan Meydanında cumartesi günü yapılacak “Cumhuriyet Mitingi” nde Emniyet Müdürlüğü ekiplerince geniş güvenlik önlemleri alınacak. Kent dışından da katılımın yüksek olması beklenen mitingin sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için alınan güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarılacak. İşte Ankara Emniyeti’nin alacağı önlemler

* Bin 500’ü çevre illerden, bin 500’ü ise genel müdürlük kadrosundan takviye olarak alınan toplam 10 bin polis görev alacak.

* Saat 07.00’den itibaren Beşevler Kavşağı, Kazımkarabekir Caddesi, GMK Bulvarı, Gençlik Caddesi ve Akdeniz Caddesi trafiğe kapatılacak.

* Ankara dışından gelen otobüsler AKM’nin bulunduğu alanda (eski hipodrom) park edilecek, otobüslerin geliş güzergahında da önlemler alınacak.

* Tandoğan Meydanı’na girişte kontrol noktaları oluşturulacak ve katılımcılar üstleri arandıktan sonra alana alınacak.

* Katılımcıların bir bölümü miting öncesinde, bir bölümü ise mitingin ardından Anıtkabir’i ziyaret edecek. İhtiyaç duyulması halinde jandarma birlikleri de takviye olarak hazır tutulacak.

* Yüksek binalara Özel Harekat Birliğine bağlı ekipler ile keskin nişancılar yerleştirilecek.

***

‘Mahkumiyet’ dedi en çok oyu aldı ‘beraat’ diyen aday liste dışı kaldı

11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun Milli Gazete Yazarı Selahattin Aydar’ın eski TCK’nın 312. maddesinden yargılandığı davada şunları kaydetmişti: “Son dönemlerde ’ılımlı İslam Cumhuriyeti’ gibi kavramların telaffuz edildiği ve Türkiye’ye yakıştırıldığı bilinen bir gerçektir. Bu kavram kuşkusuz yoz bir demokrasiyi esas almaktadır. Şeriata yönelik söylemlerde şiddete çağrı anına ya da şiddet anına kadar müdahale etmeyerek şiddet unsurunu aramak, cihat ilanına kadar ya da cihadın yapılacağı o ortamın oluşacağı ana kadar eyleme müdahale etmemek sonucunu da doğurmaktadır. Sivas’ta 37 kişinin öldürüldüğü Madımak Oteli olayı da unutulmamalıdır.” Selahattin Aydar davasında, mahkumiyet yönünde oy kullanan Ersan Ülker’in ilk sırada yer almasına karşılık, aynı davanın 8. Ceza Dairesi’ndeki görüşmelerinde “beraat” yönünde oy kullanan 8. Ceza Dairesi Başkanı Zeki Aslan ilk 5’e giremedi. Aslan 71 oy olarak 6. oldu ve liste dışı kaldı.

Haberin Devamı