Gazete Vatan Logo

Yapımcıların hırsına kurban ediliyorlar

Yeni sezonda başlayan 30 diziden 15’i erken final yaptı. Bir önceki sezondan devam eden 7 dizi de sona erdi. Böylece toplamda 22 dizinin ekran macerası bitti. Set çalışanları bu durumdan çok rahatsız, yapımcılar ise sessiz...

Yapımcıların hırsına kurban ediliyorlar

Yeni sezonla yayın hayatına başlayan birçok dizi yeni yılı göremeden yayından kaldırılmıştı. Yeni yılla ise tekrar ekranlarda bir çeşitlilik olsa da bu dizilerin de ekran macerası fazla uzun sürmedi ve beklenenden önce final yapmak zorunda kaldı. Yeni sezonda ekrana gelen 30 diziden 22’si final yaptı. Geriye kalan 8 dizi de reytinge direniyor. Dizi sektöründe ve ekranlarda sürekli yeni dizi döngüsü olması hem izleyenleri hem de sektör çalışanlarını çok yordu. Bu duruma isyan eden set çalışanları ve onlara kulaklarını tıkayan yapımcılar nedeniyle daha çok dizi reytinglere yenilmeye mahkum gibi görünüyor.

Başroller işe yaramıyor

Dizilerin final yapmasının en büyük nedeni güçlü oyuncu kadrosuna rağmen senaryonun tıkanması ve dakikaları doldurmak için çekilen boş sahneler. Yıldız isimlerin başrollerinde olduğu projelerin bile günümüzde reytinge yenilmesi, artık izleyenlerin de farklı ve sürekliyici bir hikaye istemesi. Bunun son örneğini başrollerini Merve Boluğur ve Gizem Karaca’nın paylaştığı İçimdeki Fırtına dizisinde gördük. Boluğur ve Karaca’nın reytinge katkısı olması beklenirken dizinin altıncı bölümde bitmesi tam bir hayal kırıklığı oldu. Yine Ölene Kadar dizisi Fahriye Evcen ve Engin Akyürek’e rağmen erken final yaptı ve 13 bölümde bitti. Dünyada başka örneği olmayan 120-150 dakikalık dizi sürelerine senaryo yazmak, hikaye üretmek artık senaristleri de zorlamaya başladı. Aktif olarak dizilerde yer alan birçok senarist, Senaryo Yazarları Derneği’ile Yerli Dizi Yersiz Uzun sloganı altında bu konuya dikkat çekti. Uzun dizi sürelerine karşı mücadele edeceklerini açıkladı. Senaristlerin bu çağrısına hem oyunculardan hem de izleyecilerden destek geldi ancak henüz dizi sürelerinin kısalması hala hayal gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Bir bölüm, üç bölüm olarak satılıyor

Türk dizilerinin Ortadoğu ve Latin Amerika’ya kadar uzanan izlenme serüveni yapımcıların iştahını daha çok kabartıyor. Üstelik Türkiye’de bir bölümü 160 dakikayı bulan diziler yurt dışında 60 dakikayla sınırlandığı için yapımcı bir bölümden üç bölüm çıkarmış oluyor. Bir sezonluk diziyi iki sezon hatta bazen üç sezonluk olarak dışarıya satan şirketler elde ettikleri kazançtan vazgeçmemek için senaristlerin ve oyuncuların isyanlarına sessiz kalmaya da devam ediyor.

Haberin Devamı

Seyirci kaybettiler

Dizi izleyicileri 170 dakikayı bulan dizi sürelerinden çok rahatsız. Diziye saatlerini harcamak istemeyen birçok kişi 60 dakikalık online dizilere yöneliyor. Seyircini dizi saatleri nedeniyle kaybettiğinin farkına varan mecralar şanslarını intenet üzerinden deniyor.

Yapımcıların hırsı süreleri belirliyor

Diziler kanallar ve yapımcılar arasındaki hırs yüzünden kısalmıyor. Yapım şirketlerinin, aynı saatte diğer kanalda yayımlanan diziden daha uzun süre yayında kalma hırsı uğruna daha uzun bölüm talep etmesi ve dizilerin kısalmasını engelliyor.

2017 final yapan diziler

Aşk ve Gurur 6 bölüm

Ölene Kadar 13 bölüm

Cesur Yürek 21 bölüm

Aşk Laftan Anlamaz 31 bölüm

Babam ve Ailesi 13 bölüm

Hayatımın Aşkı 17 bölüm

Kırlangıç Fırtınası 7 bölüm

Haberin Devamı

Bana Sevmeyi Anlat 22 bölüm

Son Destan 5 bölüm

Yeter 40 bölüm

Rengarenk 7 bölüm

İçimdeki Fırtına 6 bölüm

Paramparça 97 bölüm

Yıldızlar Şahidim 4 bölüm

Familya 10 bölüm

Gülümse Yeter 24 bölüm

Arkadaşlar iyidir 10 bölüm

Altınsoylar 3 bölüm

Kanıt: ateş Üstünde 8 bölüm

Tatlı İntikam 30 bölüm

Seviyor Sevmiyor 28 bölüm

Umuda Kelepçe Vurulmaz 15 bölüm

Final yapacak diziler

Kara Sevda

Hayat Şarkısı

Dayan Yüreğim

Diriliş Ertuğrul

Muhteşem Yüzyıl Kösem

Senarist ve yönetmen sürekli değişiyor

Diziler reytinglerde beklediği sonucu alamayınca kanal ve yapımcı ilk iş olarak senaristi değiştiriyor. Bunu birkaç defa tekrarlayan yapımcı yönetmen konusunda da aynı stratejiyi izliyor. Senaristler bu duruma da isyan ederek, “Bu tempo yüzünden çok hızlı yıprandığımız, yıprandığımız için de yapımcıların kolayca senarist değiştirebilme halinden ötürü mutsuzuz. Uzun süreler yüzünden hikayesini sezon finalinden önce tüketen, tükettiği için de sezon ortasında final yapan diziler ve işsiz kalan bütün dizi çalışanları adına mutsuzuz” diyor.

Haberin Devamı

Sipariş üzerine dizi yazılıyor

Senaristlerin kendi özgün yazdıkları dizi projeleri kanal ve yapımcı tarafından beğenilmeyince senaristler çareyi sipariş üzerine proje üretmede buluyor.

Gündeme göre şekillenen proje üzerinden hikaye ve senaryo oluşturan yazarların çabası ise reytinglere yenik düşünce dizinin önce günü değişiyor sonra final yapmak zorunda bırakılıyor