Gazete Vatan Logo

Yapay zeka cinayet işleyebilir

26 uzman yapay zekanın getirdiği tehditlerin şimdiden uygulamaya konduğuna dikkat çekiyor. İHA’ya yüz tanıma sistemi yükleyen istediğini öldürebilir

Yapay zeka cinayet işleyebilir

Füzeye dönüştürülmüş İHA’lar, sahte videolar ve otomatikleştirilmiş bilgisayar korsanlığı... Uzmanlara göre bunlar yanlış ellere düşen yapay zekanın getirdiği tehlikelerden sadece üçü. Onlarca uluslararası güvenlik uzmanı yapay zekanın kötü niyetle kullanıldığında oluşturabileceği tehlikeler hakkında bir rapor yayımladı.

100 sayfalık raporda, yapay zekayı tasarlayanlar, teknolojinin kötüye kullanımını engellemek için daha fazla çaba sarfetmeleri konusunda uyarılıyor.

Oxford Üniversitesi İnsanlığın Geleceği Enstitüsü’nden araştırmacı Miles Brundage şöyle diyor:

“Suçlular makineleri hacklemek ya da şifre çalmak üzere insan kapasitesi seviyesinde eğitebilir ya da gözetleme, fişleme ve baskı amacıyla kullanılabilir. Güvenlik üzerindeki etkileri çok büyük.”

İnsanlığın Geleceği Enstitüsü Müdürü Doktor Seán Éigeartaigh tehditlerin gerçek olduğuna dikkat çekiyor ve dünya çapında hükümetleri, kurumları ve insanları harekete geçmeye çağırıyor.

Yakın zamandaki tehlikeler

Yapay zekada özellikle endişe verici olan, rehberlik eden ya da bir insan örneği olmadan, insanüstü seviyelerde zekaya sahip olacak şekilde eğitilmeleri.

Haberin Devamı

-Google’ın yapay zeka şirketi DeepMind tarafından geliştirilen ve zekasıyla rakiplerini alt eden

AlphaGo oyunu, bilgisayar korsanları tarafından verilerde yeni örüntüleri ve kodlardan yararlanmanın yeni yollarını bulmak için kullanılabilir.

-Kötü niyetli bir kişi bir insansız hava aracı satın alarak, belirli bir kişiyi hedef alması için onu yüz tanıma yazılımıyla eğitebilir.

-Bot’lar otomatikleştirilebilir ya da sahte videolar siyasi manipülasyon için kullanılabilir.

-Bilgisayar korsanları hedeflerin kimliğine bürünmek için ses sentezini kullanabilir.