Gazete Vatan Logo

Yabancı yatırım yüzde 50 arttı

Türkiye’ye gelen yabancı yatırım miktarı hızla artıyor. Türkiye, son 6 ayda yüzde 50.1 artışla 4.1 milyar dolarlık yatırım aldı. En çok yatırım İspanya’dan geldi

Yabancı yatırım yüzde 50 arttı

Türkiye’nin yurt dışından aldığı yatırım miktarı her geçen gün artıyor. Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırım, bu yılın ilk yarısında 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 50.1 artarak 4 milyar 108 milyon dolara ulaştı. Türkiye’ye Haziran’da 464 milyon dolar doğrudan yatırım yapılırken, geçen yılın aynı döneminde bu tutar 536 milyon dolar düzeyinde olmuştu.

Aynı dönemde Türkiye’nin yurt dışına doğrudan yatırımı (net varlık edinimi) yatay bir seyirle 1 milyar 645 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Yüzde 68’i Avrupa’dan

Türkiye’de doğrudan sermaye yatırımlarının ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, Ocak-Haziran döneminde en fazla yatırım yapan ülkeler sırasıyla İspanya, Hollanda, Katar, Azerbaycan ve Belçika olarak belirlendi. Yurt dışında yerleşiklerin ilk yarıda Türkiye’deki 4.1 milyar dolarlık doğrudan sermaye yatırımlarının yüzde 24.3’lük bölümü (1 milyar dolar) İspanya tarafından yapıldı. Yatırımların yüzde 20’si ni Hollanda, yüzde 13.2’si ni Katar yaptı.