Gazete Vatan Logo

Yabancı diziye % 30 iade

Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlayacak yabancı film ve dizilere, burada harcadığı tutarın yüzde 30’unun geri ödenmesi yoluyla destek verilecek

Yabancı diziye % 30 iade

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 150’den fazla ülkeye ihraç edilen ve dünyada 500 milyondan fazla kişi tarafından takip edilen Türk dizilerini yeni Sinema Kanunu’yla desteklemeye hazırlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un talimatıyla, son yıllarda dünyada adından söz ettiren başarılara imza atan Türk dizileri için yeni bir destek mekanizması oluşturulması için çalışma yapılıyor. TBMM’de kısa bir süre içinde gündeme getirilmesi hedeflenen Sinema Kanunu’yla, dizilere teşvik sağlanacak.

Film merkezi olacak

Düzenlemeyle sinema filmlerinin desteklenmesine yönelik 5224 sayılı Kanun’da değişikliğe gidilerek, yurt dışında yayınlanması koşuluyla Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlayacak yerli veya ortak dizi filmlerin maddi olarak desteklenmesi planlanıyor. Ayrıca, Türkiye’yi ‘film çekim merkezi’ haline getirmek amacıyla bir kısmı ya da tamamı Türkiye’de çekilecek yabancı sinema filmleri ve dizi filmlere Türkiye’de harcanan tutarın yüzde 30’una kadarının geri ödenmesi öngörülüyor.

YILLIK 350 MİLYON DOLAR

Haberin Devamı

- Son yıllarda 100’den fazla Türk dizisi 150’nin üzerinde ülkeye ihraç edildi.

- Yıllık 350 milyon doların üzerindeki ihracat geliriyle ABD’den sonra ikinci sıraya yerleşen Türk dizileri 500 milyonun üzerinde kişi tarafından takip ediliyor.

- Türk dizilerinin ihraç edildiği bölgeler arasında Orta Doğu, Kuzey Afrika ülkeleri, Doğu Avrupa, Batı Avrupa, Asya, ABD ve Latin Amerika ülkeleri yer alıyor.

- Bugüne kadar en çok ihraç edilen diziler arasında Adını Feriha Koydum, Gümüş, Fatmagül’ün Suçu Ne gibi yapımlar yer alıyor.