Gazete Vatan Logo

Waldorf eğitim modeli nedir?

1. Dünya Savaşı sonrası 1919 yılında Almanya'nın Stutgart kentinde ortaya çıkan bir eğitim sistemidir.

Waldorf eğitim modeli nedir?

Bir filozof, bilim adamı ve eğitimci olan Rudolf Steiner'in Stuttgart'taki bir fabrikanın işçilerine verdiği konferans sonrasında ortaya çıkan Waldorf Yaklaşımı, günümüz okullarında yaygın kullanılan eğitim yöntemlerinden biridir.

Waldorf Eğitimi, çocukların sosyal, duygusal, ruhsal, ahlaki ve fiziksel olarak çok yönlü gelişebilmesini amaç edinir. Steiner'a göre her çocuk belli bir potansiyele sahiptir ve doğru ortam oluştuğunda bu potansiyel kesinlikle ortaya çıkar. Bu potansiyelin ortaya çıkması için acele etmeye de gerek yoktur.

Waldorf Eğitim Sistemi'nde 'her şeyi kendi zamanında yapma' fikri ön plandadır. Çocukların okul yaşının takvime göre belirlenmesinin yanlış olduğu ve çocuklar için önemli olanın bireysel gelişim olduğu savunulur. Çocuklar, ezber ve baskıdan kurtulup doğayla iç içe, ritmik ve gündelik yaşam içerisinde bir öğrenme süreci geçirmelidir. Bu baskıyı ortadan kaldırmak için de Waldorf yaklaşımında not sistemi, sınıfta kalma, ödev gibi uygulamalar bulunmaz.

Oyunlarla harmanlanmış, çocuğun ilgisini canlı tutacak, eğlenceli dersler eşliğinde önce yazma, sonra okuma öğrenilir. Bu aşamada öğretmenlere düşen görev de özgür insanlar yetiştirmek, öğretmenliği bir meslekten çok sanat gibi görmek düşer. Waldorf sisteminde öğretmenler, öğrencilerle ruhsal iletişim kuran, çocukların hayal güçlerini zorlayan ve duygusal zekayı ön planda tutan eğitimciler olmalıdır.

Haberin Devamı

Waldorf sisteminde bir diğer önemli nokta da tamamen doğa ile iç içe bir yaşamı tercih etmesidir. Öğrenciler, belirli bir yaşa kadar teknolojiden uzak; yalnızca doğal araçlarla ilişki kurarlar. Sınıflarda plastik oyuncak bulunmaz. Ağaç dalları, tahta, pamuk, yün gibi doğal maddelerle oyuncaklar icat edilir. Bu icat etme, el becerisini geliştirmeye yöneliktir. Öğrencileri tahta oyma, heykel yapma gibi güzel sanatlar dallarına da yaklaştırır.

Waldorf Okulları Almanya'da çoğunlukta olmakla beraber bütün Avrupa'ya da yayılmaya başladı. Son yıllarda Türkiye'de de uygulanmaya başlayan Waldorf Sistemi, devlet okullarında uygulanması mümkün olmadığı için ancak özel okul olarak hizmet verebiliyor.

Haberin Devamı