Gazete Vatan Logo

Vücudu asitten arındıran diyet

Vücudu asitten arındıran diyet

Yeni trend kilo vermenin yanında sağlıklı bir bünyeye de sahip olmak. Alkali türü beslenme ise tam olarak bunu sağlıyor. Alkali beslenmenin özü şu: Vücuda giren gıdalar; besleyici olmanın yanı sıra alınan fazla asitin atılmasını da sağlamak zorunda. Yani, bu bir diyet programı değil doğru yaşam şeklini sunmak...

Yaşadığımız hızlı hayat vücudumuza sürekli olarak zarar veriyor. Ancak, yediğimiz besinlerle vücudumuzu onarmak bizim elimizde. Dünyada yeni yeni yükselmeye başlayan alkali yaşam tarzı tam da istenen bu etkiyi sağlıyor. Kilo kontrolünü sağlamanın dışında vücudumuzun gereğinden fazla aldığı asitlerin de dışarı atılmasını sağlıyor. Alkali beslenme sayesinde yediğimiz gıdalar yağ olarak depolanma yerine adeta metabolizmayı yükselten bir ilaç haline geliyor. Çiğ beslenme ve alkali konusunda Amerika’da eğitim alan aynı zamanda buna dair kitap yazan Miyase Bülbül konuyu şöyle anlatıyor, “Alkali beslenme, asit ve alkali dengesine göre formül ediliyor. Buna vücudun dengesine uygun beslenme de denebilir. Eğer doğru beslenirsek vücudun genel olarak sağlığını koruduğunu görüyoruz. Ancak ne yazık ki, kirlenen hava ve toprak vücutta asit oranını artırıyor, çünkü besinlerin kalitesi bozuluyor. Bunu dengelemek için daha çok alkali içeren yemekler seçmek gerekiyor. Vücudun biriken asidi temizlemesi için bu lazım.”

Pişirme yöntemleri

- Tüm dünya mutfaklarının mönülerinde yer alan gurme tabaklarındaki yemeklerin çoğunu pişirmeden ve farklı ürünler kullanarak aynı tatta yapmayı öğrenmek mümkün. Mesela ton balığı salatasının görüntüsü ve tadında bir salatayı ayçekirdeği kullanarak yapabilirsiniz.

- Güneşte kurumuş sebze ve meyveler gün içinde tükettiğiniz abur cuburlar yerine geçebilir.

- Marine edilmiş balık yiyebilirsiniz.

- Alkali beslenmede kurutulmuş çiğ et yer alıyor. Bizim mutfağımızda pastırma buna iyi bir örnek.

- Kabak salatası yaparken çiğ kabağı ceviz ve zeytinyağı ile beraber karıştırarak elde edebilirsiniz.

- Baklagilleri filizlendirerek tüketmeniz gerekir.

- Çiğ kuruyemiş çok önemli. Un yerine birçok çiğ kuruyemişi birleştirerek aynı tadı ve malzemeyi elde edebilirsiniz. Buna hurmayı da ekleyin.

Vücudunuzu nötrlemenin yolları

- Alkali olmayan bir şey yediğiniz zaman vücudunuzu nötrlemeniz gerek.

- Etten aldığınız asiti nasıl alkaliye çevireceğinizi bilmelisiniz. Mesela etin yanında pilav ve patatesi tercih etmeyin. Nötrlemek için alkali değeri yüksek besinleri tercih edin. Etin yanında haşlanmış sebze ve bol yeşillikli salata yenebilir.

- Alkol aldığınız günün ertesinde, ada çayı, ıhlamur, zencefil gibi yüksek alkali içeren çaylar için. Ertesi gün mutlaka onlardan birini içmelisiniz.

- Poğaça ya da bir dilim börek yediğiniz gün daha fazla alkali içeren besinler yemelisiniz. Daha fazla yeşil salata ya da buharda pişmiş sebze gibi... Daha çok sebze suyu içmelisiniz.

- En yüksek alkali protein badem ve kestanede bulunuyor. Fırında yapılan kestaneyi poğaça yerine yiyebilirsiniz.

- Yumurta beyazı önemli. Alkali değeri yüksektir. Mesela cenin onun içersinde beslenir. Anne karnındakiyle eş değer proteinler taşır. Yumurta sarısı haftada bir ya da iki kez yiyin.

- Puding istiyorsunuz mesela. Alkali bir puding yapmanız mümkün. Hurma, avakado, kakao ve su ya da badem sütünü blendırda karıştırıyorsunuz, aynı puding tadı ve görüntüde ortaya çıkıyor. Ama pişirilmiyor.

Sebze suyuyla temiz bir vücut

Hollywood ünlüleri de bu beslenme yöntemini benimsiyor. Ana öğün olarak sebze suları içiyorlar Dr. Ayşegül Çoruhlu, bu trendin ülkemizdeki en önemli destekçilerinden. Özellikle belirtiyor, “Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, alkali olmak bir yaşam şekli. Bir diyet veya kısa süreli kilo verme yöntemi, yeni bir uygulama değil. Kilo vermek alkali beslenmenin doğal bir sonucu. Alkali beslenirken kalori saymazsınız, aç kalmazsınız. Çünkü yiyecek seçimini o yiyeceğin miktarına veya kalorisine göre yapmazsınız. Alkali beslenmede tek kural vardır: seçtiğiniz gıda sadece midenizi ve nefsinizi mi besliyor, yoksa hücrelerinizi mi besliyor, buna dikkat etmek.”

RENKLİ OLANLARI ES GEÇMEMELİSİNİZ

- Besin olarak alkali beslenme, besin piramidinin tepesinde bulunan hücre sağlığının garatörü sebze suyu.

- Marketten gıda almamak, pazar ve manava gitmek alkali beslenmenin özü. Ama markette önce renkli sebze reyonuna uğrayıp her şeyi arabanıza doldurabilirsiniz. Geriye poşetliler kalır ki onlarında organik ürünler olmasına, katkılı, şekerli, unlu, işlenmiş ürünler olmamasına dikkat edebiliriz.

Örnek sebze suyu tarifi

- 1 Havuç
- Biraz zencefil
- 4 yeşil elma
- 5 pazı yaprağı
- 1,5 bardak ıspanak
- 3 salatalık
- 8 yaprak kıvırcık salata
- 4 yaprak marul
- 1 avuç maydonoz
- Yarım limon
- 3 kereviz
- 1 yeşil elma
- Bir salatalık
- Yarım mor lahana

Yağlara dikkat!

Tereyağı doğru sütten yapılmalı. Hatta açık havada yaşayan hayvanın sütünden olmalı. Onu da doğru kullanmalısınız. Türk mutfağındaki gibi kavurmak çok yanlış. Çünkü böylece tereyağı trans yağa dönüşür. Tereyağını buharda eritmelisiniz. Tahin, ketetohumu ve badem yağı da kullanabilirsiniz. Labne peyniri yemek istediğiniz zaman da bademden yapabilirsiniz, hatta bademden yapılan yoğurt ve süt büyük alkali değeri taşır.

Uzak durmanız gereken gıdalar

- Şeker, hamur işleri

- Alkol, çay ve kahve...

- Konserveler ve işlenmiş hazır gıdalar

- Bol asidik hayvansal protein

Yağ çözücü olarak su

Alkali beslenme piramidinin tepesinde pH seviyesi yüksek su bulunuyor. Peki, bu suyun faydaları neler?

- Alkali suyun pH’ı ve antioksiden değeri de yüksek olmalı.

- Suyun oksijen oranı yüksek, molekül yapısı ise küçük olmalı. Suyun görevi besinleri hücrelere taşımak olduğu için molekül yapısı büyükse hücre geçirgenliği azalıyor. Küçük olduğunda ise daha çok besini hücreye iletiyor.

- Alkali suyu test etmek isterseniz içine yağ dökün, bu durumda yağın baloncuklar halinde suyun üzerinde kaldığını görürsünüz. Fakat alkali suyun içine yağ döküp karıştırdığınızda sarımtırak bir renk alır. Çünkü su bu durumda moleküllerin içine girer yağı çözümler ve emer. Molekül yapısı büyük su ise yağı ayrıştıramaz.

- Alkali suya başlarken pH 8,5 olanını seçin yavaş yavaş pH 10’a geçebilirsiniz. Bu suyu elde etmek için alkali iyonize su makineleri var. Evinizin musluğuna taktırabilirsiniz.

- Alkali su Japonya ve Amerika’daki hastanelerde ilaç yerine veriliyor. Çünkü su iyileşmenize yardım ediyor, bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor. Başlı başına yağ çözücü ve ilaç olarak kabul görüyor. Kilo vermenize de yardımcı oluyor.

- Suyun içine taze limon sıktığında, İngiliz karbonatı attığınızda ya da elma sirkisi koyduğunuz zaman alkali olduğu sanılıyor. Oysa, karbonat uzun vadede mide ve böbrek rahatsızlıklarına sebep olabiliyor. Alkali olmasına rağmen zarar verebiliyor. Limon ise en masum olanı. Doğadan geldiği için bizim için faydalı.

Çiğ ve alkali beslenme

- Taze sebze ile hazırlanmış yemekler

- Meyvelerin tamamı

- Süt asdiktir ama mesela keçi sütü inek sütüne göre daha hafif asit içerir. Çünkü keçi daha fazla açık havada beslenir.

- Balık asidiktir ama omega3 olduğu için daha az asidiktir.

- Kuru bakliyatların çoğu hafif asidiktir. Anası toprak olduğu için hafiftir. Bakliyatların içinde sindirim enzimleri vardır ama kuru bakliyatta bunlar uykuda gibidir. Onu uyandırmak yani alkali hale getirmelisiniz. Filizlendirmek için alkali suyun içinde bekletmeniz lazım. Buharda ya da sıcak suda, kısık ateşte kısa süre haşlayarak istediğiniz soslarla tatlandırıp ya da ezerek yenebilecek hale getirebilirsiniz. Kısır, acuka, mercimek köfte, humus, fava Türk mutfağının alkali yemekleri olarak kabul edilebilir.

- Lor veya keçi peyniri...

Haberin Devamı