Gazete Vatan Logo

Voltajı yükseltti

Nissan’ın otonom otomobillere yöneleceğini söyleyen CEO Saikawa, “Yeni stratejimiz akıllı teknolojiler olacak. 400 km’lik menzil Nissan’ın bu alanda devrim yapmasını sağlayacak” dedi.

Voltajı yükseltti

Otomotiv dünyasında elektrikli ve otonom yani sürücüsüz kendi kendine gidebilen modellerin rekabeti kızışıyor. Markalar geleceğin teknolojilerini en hızlı şekilde müşterilerine sunabilmek, büyük yarışta bir adım öne çıkabilmek için çalışıyor. Japon Nissan da bunların başında geliyor. Renault ile kurduğu ortaklıkla elektrikli ürünlere en fazla yatırım yapan ve son olarak Mitsubishi’yi bünyesine katarak yılın ilk 6 ayında dünyanın 1 numarası olmayı başaran ittifakın oyuncusu olan Nissan, yeni dönemde otonom otomobillere yönelecek.

Japon otomotiv devi dünyanın en çok satan elektrikli aracı LEAF’i hem yeniledi hem de otonom sürüş özelliklerini ekledi. Yenilenen LEAF Japonya’nın başkenti Tokyo’da 1.000’e yakın basın ve medya mensubunun katıldığı lansmanda tanıtıldı. Nissan’ın yeni Başkanı ve CEO’su Hiroto Saikawa, sıfır emisyonlu elektrikli LEAF’in markanın geleceğini yansıttığını belirterek, “Yeni stratejimiz Nissan Akıllı Teknolojiler (Nissan Intelligent Mobility) olacak. Ve LEAF de bunun ilk örneği. 400 kilometrelik uzatılmış menzil, ProPILOT otonom sürüş teknolojisi, e-Pedal, ProPILOT Park, Nissan’ın bu alanda devrim yapmasını sağlayacak” dedi. Saikawa, LEAF ile bugüne kadar 300 bin adetlik satışa ulaşarak dünyanın en fazla elektrikli araç satan şirketi olduklarını hatırlatarak, yeni ürünle daha da iddialı olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Kaza yapmayı önlüyor

İşte yenilenen LEAF’in öne çıkan özellikleri:
n ProPILOT Nissan’ın ilk kez LEAF’te uyguladığı ProPILOT teknolojisi, 30 km/s ile 100 km/s hızlar arasında sürücünün yerine kontrolü ele alıyor. Sistem, aracın şeridinde kalmasını, önündeki otomobille mesafenin korunmasını ve gaz ayarını sağlıyor. Sürücü bir hata yaparsa devreye giriyor, aracı güvenli şeride geçirip yoluna devam etmesine imkan tanıyor.
n ProPILOT Park ProPILOT Park, 12 ultra hassas sensör sayesinde sürücünün tek bir tuşla park ettiriyor. LEAF, sürücünün gaza, frene ve direksiyon simidine dokunmasına gerek kalmadan kendi kendine park edebiliyor.
n e-Pedal e-Pedal da Nissan’ın otomotiv dünyasına kattığı yeniliklerden biri. e-Pedal sistemi, gaza basan sürücü ayağını çektiği andan itibaren yol şartları ve önündeki otomobile göre aracı frenliyor. En önemlisi saliselerle ölçülen hesaplarla pedala basma hareketlerinden şoförün yorgun olup olmadığını anlıyor. Ya hızı yavaşlatıyor ya da aracı tamamen durduruyor.
Elektrikli LEAF 2018’de Türkiye’de
Yeni LEAF’in 2018’de çıkacak uzun menzilli versiyonunu Türkiye’ye getireceklerini söyleyen Sinan Özkök, “Nissan olarak elektrikli modelleri ülkemizde yaygınlaştırmak istiyoruz. 500 km’den daha uzun menzile sahip olacak LEAF ile pazara giriş yapacağız. Sürücünün yapacağı kilometre elektriklide en önemli unsur. O yüzden biraz bekleyip uzun menzilliyi getirmeyi tercih ediyoruz” diye konuştu. LEAF’in yüzde 3’lük ÖTV dilimine girdiğini hatırlatan Özkök, rekabetçi bir fiyatla iddialı olmak istediklerini ekledi.
İstanbul’dan Ankara’ya 10 liraya gidecek
Yenilenen LEAF’in yüzü çok daha dinamik ve sportif hale getirilirken, ikonik tasarım korundu. Araçta bulunan lityum iyon piller 110 kw güç ve 320 Nm tork sağlıyor. Eski jenerasyona göre menzili ikiye katlanarak 400 km’ye çıkarılan LEAF, 8 saatte tam şarj edilebiliyor. Hızlı şarjla bataryanın yüzde 80’i 40 dakikada doldurulabiliyor. Türkiye şartlarına baktığımızda, 100 km’de 2.5 lira harcayan LEAF uzun menzilli versiyonuyla İstanbul’dan Ankara’ya şarj olmadan 10 liraya gidecek. Böylece elektrikli otomobillerde yılların hayali gerçeğe dönüşmüş olacak.
6 otomobilden Biri otonom olacak
Peki Nissan dizel modasının yavaş yavaş bittiği dönemde kendine nasıl hedefler koydu? Renault-Nissan İttifakı’nın CEO’su Carlos Ghosn, 2015’te dünya otomotiv pazarında sadece yüzde 1 olan elektrikli araçların payının 2030’da yüzde 25’e çıkacağını öngördü. ‘Maliyet Katili’ lakaplı efsane CEO’ya göre, sürücüsüz gidebilen otomobilerin payı 2030’da yüzde 15 gibi yüksek bir rakama çıkacak.

Haberin Devamı