Gazete Vatan Logo

Veznelere, ATM’lere ekstra para takviyesi

Kur taarruzunun Türkiye uzantıları, sosyal medyayı da etkin kullanarak bankada parası olan vatandaşlar arasında panik çıkarmaya çalışıyor. İçişleri Bakanlığı bu hesaplarla ilgili soruşturma başlatırken, Merkez Bankası da aldığı önlemle bankalara para takviyesi yaptı

Veznelere, ATM’lere ekstra para takviyesi

TCMB kasa kolaylığı sağladı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) swap hamlesinden sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) zorunlu karşılık adımı geldi. TCMB döviz kurundaki sert yükseliş karşısında hem güvence hem para verdi. TCMB, yabancı para diğer yükümlülükler için 1, 2 ve 3 yıla kadar vadelerde zorunlu karşılık oranları 400 baz puan indirildi. TCMB’den yapılan açıklamada, finansal piyasaların etkin işleyişinin desteklenmesi ve bankalara likidite yönetiminde esneklik sağlanması amacıyla Türk lirası zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 250 baz puan indirildiği bildirildi.

Yabancı para yükümlülükler için azami ortalama tesis imkanının yüzde 8’e çıkarıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında TL yükümlülükler karşılığında doların yanı sıra euro cinsinden de zorunlu karşılık tesis edilebilecek. Değişiklikle finansal sisteme yaklaşık 10 milyar TL ve 6 milyar dolar ile 3 milyar dolar tutarında altın cinsinden likidite sağlanmış olacaktır.”

Haberin Devamı

TCMB; gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemlerin alınacağını duyurdu. Bir bankacılık analisti, “Swap işlemlerinin kısıtlanması ve diğer düzenlemeler genel olarak TL’deki spekülatif hareketleri sınırlandırmak adına atılıyor. Gerekli likiditeyi sağlamak için ve spekülatif adımların önüne geçmek için bir bir adımlar geliyor. Ancak bunlarda bir faiz artışı etkisi olmayacak muhtemelen” değerlendirmesini yaptı.

4 koldan müdahale

- BDDK, bankaların swap ve benzeri işlemler toplamının özkaynaklarının yüzde 50’sini geçemeyeceğini bildirdi.

- TCMB, zorunlu karşılık oranını 400 baz puan indirdi, piyasaya likitide sağladı. Banka tüm önlemleri alacağını duyurdu.

- SPK yalan, yanlış haber ve açıklama yapanlar ile yayanlar hakkında yasal işlem gerçekleşeceğini açıkladı.

- İçişleri Bakanlığı, sosyal medyada kurun yükselişini provoke edici şekilde paylaşım yapanlarla ilgili soruşturma başlattı.