Gazete Vatan Logo

Vatandaşlık roadshow’u

Dolardaki yükselişin yanı sıra konut alan yabancılara vatandaşlık bedelinin 250 bin dolara indirilmesi sektörü harekete geçirdi. Konut üreticileri, gurbetçilerin yoğun olduğu ülkeler ile Körfez ülkelerine roadshow’a hazırlanıyor

Vatandaşlık roadshow’u

Son dönemdeki ekonomik dalgalanma nedeniyle durgunlaşan gayrimenkul sektörü, yabancıya satışla moral buldu. Bu yılın başından bu yana yabancıya satışta rekor artışlar görülürken, bu hafta içinde Türkiye’de gayrimenkul sahibi olan yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedelinin 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürülmesi de sektöre büyük bir doping oldu.

Gayrimenkul sektörü, yabancıya vatandaşlıkta bedelin 300 bin dolara düşmesini ve işlemlerin hızlı ilerleyebilmesi için bürokrasinin azaltılmasını talep ediyordu. 19 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararla bu bedel 250 bin dolara düşürüldü. Hem döviz karşısında Türk Lirası’nın değer kaybı hem de taşınmaz bedelinin dörtte biri oranda düşürülmesi Türkiye’den ev alacak bir yabancı için büyük avantaj sağlıyor.

Yoğun tanıtım yapılacak

Bu durumu gören sektör temsilcilerinin de bu fırsatları anlatmak için bir ‘konut roadshow’una başlama hazırlığında oldukları öğrenildi. Çalışmalar henüz netleşmese de konut üreticileri Avrupa’da gurbetçilerin yoğun olduğu ülkeler ve Körfez ülkeleri ile Irak, İran gibi yoğun satışın yapıldığı ülkelere yönelik tanıtım çalışmaları düzenlemeyi hedefliyor. Ayrıca hedef ülkelerde yayın yapan televizyon ve gazetelerde de tanıtım çalışmalarının yapılması gündeme gelecek. Sektör, kamu kurumlarının da desteğini alabilirse ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ kampanyasında olduğu gibi güçlü bir organizasyonla yabancı yatırımcıların karşısına çıkmayı da öngörüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, roadshow’lar yapılması gerektiğini belirterek, bakanlık olarak bu tür faaliyetlere de öncülük edebileceklerini ifade etmişti.

Haberin Devamı

HEDEF 10 MİLYAR $

Son bir kaç yıldır yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen yabancıya konut satışı her yıl rekor kırmaya devam etti. Türkiye’de geçen sene yabancılara satılan konut satış adedi 22 bin seviyesinde bulunuyordu. Bu satışlardan Türkiye 4.6 milyar dolar gelir elde etti. Yabancıların bu sene ilk yarıda Türkiye’den aldıkları konut adedi 11 bin 816 adet olurken, ödedikleri tutar 2.1 milyar dolara ulaştı. İlk 8 ayda satış rakamının 18 bin 540’a ulaşmasıyla da elde edilen gelir 3 milyar dolara yaklaştı. Hem tutarın azaltılması hem de yapılacak tanıtımlarla yabancı yatırımcının ilgisinin daha da artacağı ve yıllık 10 milyar dolarlık satış yapılması bekleniyor. Nitekim Rusya’da düzenlenen ProEstate’te konuya ilişkin açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da son 5 yılda 12 milyar dolarlık satış yapıldığını, bu satışın 1 yıl içinde yapılabileceğini söylemişti.

Haberin Devamı

YÜZDE 130 ARTIŞ

Yabancılara yapılan konut satışları Ağustos’ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 129.6 artarak 3 bin 866 oldu. İlk 8 aylık satışlara bakıldığında da yüzde 38 artışla 18 bin 540 adede ulaşıldı.