Gazete Vatan Logo

Vatandaşı çarpanı ben de çarparım

Elektriğe 1 Ocak’ta gelen zammı, Aralık ayından sarkan faturalara da yansıtan elektrik firmalarını uyaran EPDK, “Aykırı işlem yapana bunun hesabını sorarız” mesajı verdi

Vatandaşı çarpanı ben de çarparım

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, yılbaşından itibaren geçerli olan yeni elektrik tarifesinin, 2017’nin son ayına ait tüketimlere yansıtılamayacağına işaret ederek, “Fatura hesaplama metodolojimiz ve mevzuatımız çok açık ve nettir. Aykırı işlem yapan şirketlere bunun hesabını sorarız” dedi.

Yürürlükteki geçerli

Yılmaz, bazı abonelerin geçen yılın son günlerindeki elektrik tüketimlerinin yeni yıl tarifesi üzerinden fatura edildiği iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tüketim döneminin bir aydan daha uzun süreli belirlenmesinin ve fiyatlarda artış olmasının, tüketicinin daha yüksek tarifeden faturalandırılmasına neden olamayacağını söyleyen Yılmaz, elektrik tedarik şirketlerini uyardı. Faturaların elektriğin kullanıldığı dönemde yürürlükte olan tarifeye göre hesaplanması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Fatura hesaplama metodolojimiz ve mevzuatımız çok açık ve nettir. Geçen yılki elektrik tüketimi, 2018 yılı için belirlenen tarifeden faturaya yansıtılamaz. Aralık ve Ocak ayına denk gelen tüketimler, daha yüksek olan yeni tarife üzerinden değil, her iki ayın ortalama bedelleri üzerinden ve ilgili gün geçerli olan fiyat dikkate alınarak hesaplanmalı. Aykırı işlem yapan şirketlere bunun hesabını sorarız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İtirazlarını yapsınlar

Yılmaz, kendilerine yeni tarife üzerinden usulsüz fatura kesildiğini değerlendiren tüketicilerin dağıtım şirketlerine itirazlarını yapmaları gerektiğini, sorunlarının çözülmemesi halinde EPDK’ya yazılı olarak başvurabileceklerini bildirdi. Tüketicilerin haklarının yenilmesine müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Yılmaz, “Kurumun web sitesine koyduğumuz fatura hesaplama modülünü de bu amaçla geliştirdik. Mevzuata aykırı hareket eden şirketler olursa EPDK olarak gereğini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “1 Ocak 2018’den itibaren geçerli olması gereken elektrik zammının, bu tarihten önceki faturalara da yansıtıldığını” iddia etmiş, mağduriyetin giderilmesini istemişti. Elektriğe 1 Ocak 2018’den geçerli olmak üzere yüzde 8.8 oranında zam yapılmıştı.

Haberin Devamı

Elektriğini taşı zammı telafi et

EPDK 2018’de elektrik tedarik şirketi değiştirebilecek tüketicilerin tüketim limitini 2 bin kWh’ye indirmesiyle birlikte 14 milyona yakın kişi bu kapsama girdi. Ancak pek çok abone bu hakkının fardında değil. Bilinçli tüketiciler pazarlık yaparak ve tıpkı telefon numarası taşır gibi elektrik aboneliğini başka bir kuruma taşıyarak ciddi indirimlerden yararlanabiliyor. Ayda yaklaşık 70 TL tasarruf edebiliyorlar. Türkiye’nin ilk elektrik tedarikçileri karşılaştırma sitesi EnCazip’te yapılan tedarikçi değişikliklerine göre geçtiğimiz yıl tedarikçi değiştiren ev tüketicileri ortalama yüzde 5 tasarruf ederken, en yüksek tasarruf oranı yüzde 5.03 oldu. Böylece 70 TL aylık fatura ödeyen bir tüketici indirimli birim fiyatla yıllık olarak 36 TL’ye kadar tasarruf edebilecek.