Gazete Vatan Logo

Son dakika: Vatandaşa iki indirim müjdesi!

Otomobilde ÖTV matrah limitleri % 52’ye varan oranda artırıldı. Ayarlamayla otomobil fiyatları % 3.3-6.2 düştü. 100 bin TL’lik oto 3 bin TL, orta sınıf SUV 15 bin TL ucuzladı. Ayrıca; Enflasyonun temel belirleyicilerinden olan gıda fiyatlarını belli bir seviyede tutmak için iki önemli hamle geldi. Tarımsal girdilerin en önemli kalemi olan gübrede yüzde 15 indirim sağlandı. Arpa, buğday gibi ürünlerde prim desteği iki kat arttı

Son dakika: Vatandaşa iki indirim müjdesi!

Son 5 aydır daralan otomotiv pazarına destek olmak için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah limitlerinde artışa gidildi. Vergi baremini belirleyen limitler yüzde 52’ye varan oranda yükseltildi. Limitlerin yeniden belirlenmesinde yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 70 artan döviz kurları nedeniyle Türkiye’de yüzde 45’lik en düşük vergi dilimine giren aracın kalmaması etkili oldu.

Ayarlamayla 1.6 litre motorlu oto fiyatları 3 bin TL ile 15 bin TL arasında ucuzladı. 2.0 litrede bu rakam 17 bin TL’ye ulaştı Böylece tüketiciler satış fiyatında yüzde 3.3-6.2’lik indirim yakaladı. Matrah limitlerinin artırılmasıyla Ağustos’ta yüzde 53’e varan oranda küçülen oto satışlarının yeniden canlandırılması hedefleniyor.

Yüksek motora da destek

Vergi yükünü hafifleten ÖTV matrah limitlerine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak dün yürürlüğe girdi. Buna göre, motor silindir hacmi 1600 cc’yi geçmeyen binek otomobiller için ÖTV matrahının alt limiti 46 bin liradan (satış fiyatı 78 bin 600 TL) 70 bin liraya (satış fiyatı 119 bin 770 TL), üst limit de 80 bin liradan (satış fiyatı 141 bin 600 TL) 120 bin liraya (satış fiyatı 227 bin 504 TL) çıkarıldı.

Haberin Devamı

Bu grupta ÖTV matrahı

70 bin lirayı aşmayan otolar için yüzde 45, matrahı 70 bin lirayı aşıp 120 bin lirayı aşmayanlar için yüzde 50 olarak belirlendi. Matrahı 120 bin liradan fazla olanlarda ÖTV oranı yüzde 60 olacak. Motor silindir hacmi 1800-2000 cc arasında olan otolarda ÖTV matrahı 114 bin liradan 170 bin liraya çıkarılırken, vergi yüzde 100 ve yüzde 110 olarak uygulanacak.

Elektrikliye de destek geldi

Elektrik motor gücü 50 kilovatı geçip motor silindir hacmi 1800 cc’yi geçmeyen otolar için alt limit 57 bin liradan 85 bin liraya, üst limit 91 bin liradan 135 bin liraya yükseltildi. 2000 cc’yi geçen otolarda elektrik motoru 100 kilovatı geçip motor silindir hacmi 2500 cc’yi geçmeyenlerlerde de ÖTV matrahı 114 bin liradan 170 bin liraya çıkarıldı.

Hurda teşviğine henüz yansımadı

Matrah limitlerindeki artış henüz hurda teşviğine yansıtılmadı. Bu durum bayilerde kafaları karıştırırken, kısa süre içinde düzenlemenin yapılması bekleniyor. Vergisiz fiyatı 46 bin liranın altındakilere 10 bin lira, vergisiz fiyatı 46 bin ila 80 bin lira arasında olan araçlara 8 bin lira ve vergisiz fiyatı 80 bin lirayı aşanlara 3 bin lira ÖTV indirimi uygulanıyor.

Haberin Devamı

Ticariye de teşvikler gerekiyor

OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, “Hazine ve Maliye Bakanlığı’mızla yaptığımız görüşmeler doğrultusunda çok hızlı bir şekilde sektöre can suyu olacak ilk adım atıldı. Atılan bu adımı çok değerli buluyor ve sektör adına devletimize gönülden teşekkür ediyoruz. Düzenlemenin yanı sıra hafif ve ağır ticari araçlar için de benzer düzenlemelerin kısa sürede hayata geçirilip açıklanacağından hiç şüphemiz yok” ifadelerini kullandı.

Otomobil kredisinde vade uzasın

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, kararın sektörün memnuniyetle karşıladığı bir gelişme olduğunu ancak başka önlemlerin de alınması gerektiğini belirtti. Bilaloğlu, şöyle devam etti: “Hurda indiriminin etkisi kısıtlı oldu. Başlıca nedeni sadece en düşük ÖTV dilimine giren modellerin çok sınırlı olması. Benzer matrah düzenlemesinin burada da yapılması gerek. Taşıt kredilerinde vadelerin uzatılması ve ticari araçların kiralanması da şart.”

Haberin Devamı

Satışlara yüzde 10 katkı sağlayacak

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, limitlerde gerçekleştirilen düzenlemenin sektöre katkısının olacağını söyledi. Bozkurt, şunları kaydetti: “Kurlar yılbaşından bu yana yüzde 70 arttı. Henüz bu artış stoklardan dolayı fiyatlara bire bir yansımadı. ÖTV baremlerinde ortalama yüzde 48-50 gibi bir güncelleme söz konusu. Kur artışının gerisinde kalmış olsa da olumlu katkısı olacak. Oto satışlarını yüzde 5-10 arasında etkileyecektir.”

ÖTV oranı düşse daha etkili olur

NIssan Genel Müdürü Sinan Özkök, düzenlemenin piyasaya çok büyük bir etki sağlamasa da alım düşüncesi olan müşterileri harekete geçireceğini söyledi. Özkök, “Algıyı iyileştirecektir, pazarda bir hareket yaratır. Ancak 2018’i geçen yılın yüzde 30-35 altında kapatırız. Önemli olan matrah dilimlerindeki güncellemeyle beraber vergi oranlarını aşağıya çekebilmek. Tüm gücümüzle son 3 aydaki satış hacmini artırmak için uğraşıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bankalar muslukları açmalı

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, otomotivi canlandırması için yapılacak düzenlemelerin 3 bacağı olduğunu vurgulayarak, “Bunlardan ilki olan ÖTV matrah artışı için yetkililere teşekkür ediyoruz. Ancak bu düzenlemenin piyasalarda karşılık bulması için hurda teşvikinin artırılması ve bankaların finansman tarafına destek çıkması da gerek. Kredide her 10 başvurudan 7’si reddediliyor” dedi.


DESTEĞE % 100 ZAM GÜBREYE % 15 İNDİRİM

Enflasyonun temel belirleyicilerinden olan gıda fiyatlarını belli bir seviyede tutmak için iki önemli hamle geldi. Tarımsal girdilerin en önemli kalemi olan gübrede yüzde 15 indirim sağlandı. Arpa, buğday gibi ürünlerde prim desteği iki kat arttı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin (Tarım Kredi) en önemli tarımsal girdilerden kimyevi gübrede yüzde 15’lere varan indirim sağlayacağını bildirdi.
Bakan Pakdemirli, “Çiftçi, tarlasına yeterli gübre atamazsa hasatta yeterli verimi alamaz. Son zamanlarda dünyadaki ekonomik dalgalanmalar, kur üzerinden ekonomimize yapılan finansal saldırılar malum. Çiftçimizin ekmeğine göz diken maksatlı kesimlerin bu durumu fırsata çevirme çabalarıyla kimyevi gübre fiyatında artış yaşandı” dedi.
2.900 lira olacak
Pakdemirli, bu artışların bir kısmının maliyet artışına, diğer kısmının kasıtlı ve spekülatif sebeplere dayalı olduğuna dikkati çekerek, Tarım Kredi’nin üreticinin girdilerini kolaylaştıracağını, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) de üreticinin elde ettiği ürüne alım garantisi vereceğini söyledi. Böylece, bakanlık ve çiftçinin, üretimin her aşamasında koordineli çalışacağını vurgulayan Pakdemirli, şöyle devam etti: “Örneğin, DAP gübrenin tonu 3 bin 250 liradan 2 bin 900 liraya düştü. Yapılan indirimin piyasaya yansımasıyla tüm sektörün benzer hassasiyeti göstermesini bekliyoruz.”
Uzun yıllardır artmayan buğday ve arpa prim desteklerini artıracaklarını ifade eden Pakdemirli, “Arpa ve buğdayda 5 kuruş olan prim desteğini yüzde 100 artırarak önümüzdeki yıl 10 kuruş olarak ödeyeceğiz. TMO üzerinden, çiftçimizin önümüzdeki hasat döneminde hiçbir şekilde mağdur edilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu. Pakdemirli, arpa ve buğday üreticisinin alın teri ürünlerini dünya fiyatları üzerinden alacaklarına dikkati çekerek, “Çiftçimizin herhangi bir endişesi olmasın. TMO, piyasaların ihtiyacı olan arpa ve buğday arzına devam etmektedir, stokları yeterlidir” dedi.
Süt üreticisinden 14 maddelik talep
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, süt üreticilerinin yaşadığı sorunların çözümüne yönelik 14 maddelik talep listesi hazırladıklarını belirtti. Listedeki talep ve önerilerden bazıları şöyle:
- Çiğ süt piyasa fiyat oluşumunda çiğ süt/fabrika yemi paritesinin asgari 1.3 olması sağlanmalı.
- Üretim fazlası çiğ sütün süt tozu dışında mamul şeklinde ihraç edilebilmesi için gereken tedbirler alınmalı.
- Haksız rekabetin önlenmesi açısından karma yem piyasasının regülasyonu konusunda TMO düzenleyici olarak devreye sokulmalı ve kurumsal yetkisi artırılmalı.
- TMO aracılığıyla küçük ve orta ölçekli üreticilere belirli kota üzerinden yem ham maddeleri ucuza temin edilerek üreticinin kendi yemini kendisinin yapması sağlanmalı.
- Piyasa durumu göz önüne alınarak çiğ süt ve fabrika yem fiyatlarının üreticinin güven duyacağı süre için sabitlenmesi sağlanarak, piyasa istikrarı oluşturulmalı.
- Yem ham maddelerinin Türkiye’de veya üçüncü dünya ülkelerinde üretimi konusu özendirilmeli.
- Kaba yem üretiminin artırılması için uygulanan tedbirlere devam edilmeli.
- Islah edilmiş mera varlığının artırılması için yapılan projelere ihtiyaç duyulan bütçe aktarılmalı ve atıl durumdaki meraların değerlendirilmesi için gereken tedbirler alınmalı.
Aşırı zam yapan yakın takibimizde
Bekir Pakdemirli, gübre fiyatlarında aşırı artış yapan firmaları yakın takibe aldıklarını bildirdi. Bazı tarımsal ürünlerin fiyatlarındaki artışa yönelik soru üzerine Pakdemirli, “Marketleri ciddi takip ediyoruz. Fiyat hareketlerini, oluşumları takip ediyoruz. Bu takibi hem Ticaret Bakanlığı hem de arz güvenliği açısından biz yapıyoruz. Tüm ürünlerde takibimiz devam ediyor ve edecek” diye konuştu. Pakdemirli, stokçulara her türlü yaptırımı uygulamaya devam edeceklerinin altını çizerek, bunlarla ilgili bir ifşa faaliyetlerinin olmadığını ama gerekirse ifşa edebileceklerini dile getirdi.