Gazete Vatan Logo

Varto’nun TEOG şampiyonu iki kız kardeşi

Muş’un Varto ilçesinden iki kız kardeş, Eda ve Ezgi Baktaş, iki yıl üst üste TEOG birincisi olmayı başardı. İşte Türkiye’ye umut veren zeka küpü kardeşlerin hikayesi.

Varto’nun TEOG şampiyonu iki kız kardeşi

Önce 2016’da Temel Eğitimden Ortaöğretime geçiş (TEOG) sınavının birincisi olan Ezgi Bektaş duyurdu ismini. 120 sorunun tamamını cevaplayarak hayatı boyunca çıkmadığı köyünden Kocaeli Fen Lisesi’ne uzandı yolculuğu.

Geçtiğimiz hafta ise yine Varto’dan idealist öğretmen Aslı Tanrıkulu’nun öğrencileri sesleri yankılandı. Tanrıkulu, daha önce hayatlarında enstrüman görme şansı olmayan çocuklarıyla 40 kişilik bir orkestra kurdu ve İstanbul’a festivale davet edildi.

Bitmedi... Bu yıl TEOG 2’nci dönem sınavının birincisi, yine Varto’dan çıktı. Eda Bektaş, 2016 şampiyonu ablası Ezgi’den bayrağı devralmıştı.

İşte zorlukları aşan iki kız kardeşin başarı hikayesi.

Aileme karşı vefa borcumu ödüyorum

Eda bravo sana, ablan Ezgi gibi sen de TEOG birincisi oldun…

Geçtiğimiz yıl ablam Kocaeli Fen Lisesi’ni kazandı ve ayrıldı köyümüzden. Oradan kaynak kitap gönderiyordu bana. 15 günlük tatilde ve yaz tatilinde geldi, beraber ders çalıştık. Hafta içi okulda kalıyorum, hafta sonu iki gün eve dönüyorum. Herkes tebrik ediyor sağolsun, ben de daha çok çalışıp başkalarına örnek olmak istiyorum.

Haberin Devamı

Ailenle mezrada yaşıyorsunuz değil mi?

Hayvanlarımız var, babam onlarla ilgileniyor. Annem ev hanımı. Bazen kuzulara bakıyorum, ailem bana ders çalışmam için pek çok imkan sağlıyor. Ben de vefa borcumu ödüyorum onlara karşı.

Peki hayallerin neler?

Hayalim, bir meslek sahibi olmak. İç mimar olmak istiyorum.

Herkes doktor, avukat, öğretmenlik der halbuki. Neden iç mimarlık?

Bilmem yani o mesleği istiyorum. Net bir sebebi yok. Sadece içimden gelen o.

Ne tavsiye edersin yaşıtlarına?

Azmetmek, inat ve sabır… Ekonomik durumunuz ne kadar kötü olursa olsun bir şekilde yolunuzu bulup devamını getiriyorsunuz. Okulda çalışsanız bile yeter. Yaşıtlarım da aynı şekilde vazgeçmesinler.

Hangi okulda okumak istiyorsun?

Tabii ki Galatasaray Lisesi!

"Kardeşime rahat olmasını ve benim gibi birinci olmasının mümkün olduğunu her defasında söyledim."

İlk başlarda inanmamıştım

Ezgi artık yepyeni bir hayata başladın Kocaeli’de…

Evet ilk başlarda epey zorlandım. Yurt hayatı vs enteresan geldi ama alıştım. Arkadaşlarımla resim ve tiyatro aktivitelerine katılıyorum. İstanbul'da yazdığım okullar tutmadı, ben de Kocaeli Fen Lisesi’ne geldim. İyi ki gelmişim.

Haberin Devamı

Dersler ağır geldi mi başta?

İlk dönem takdir aldım. 96'ydı ortalamam. Acayip bir hırsım var. Öğretmenler de aşırı destekledi. Dönem birincisiyim. İstediği kadar zor olsun yılmam öyle kolay kolay.

Senden sonra kardeşin de birinci oldu. Tavsiyelerin nelerdi ona?

İlk gittiğimde ders kitapları götürdüm. Ona her defasında benim başardığımı, kendisinin de aynı şekilde başarabileceğini, rahat hissetmesini söyledim.

Aileni de özlemişsindir herhalde…

Hepsini tek tek özledim tabii. Ama bir şekilde ayrılıp gidiyorsun işte.

Tatilden köyüne döndüğünde aynı şeyleri mi yapıyorsun yoksa farklı mı geliyor artık bazı şeyler?

Yok rutin devam. Evde aileme yardım ediyorum.

Kitap okuyor musun?

Ahmet Ümit'i, Reşat Nuri Güntekin'i seviyorum.

Tavsiyelerin neler peki?

İnansınlar, en büyük inanç... İlk başlarda buraya geleceğimi düşünmemiştim. Ancak hiçbir zaman da umutsuzluğa kapılmadım.

Haberin Devamı

Abla-kardeş ortak hayalleriniz var mı?

İnanın ileride ne yaparız diye düşünmedik. Bakalım...