Gazete Vatan Logo

Uyurken Nasıl Öğrenebiliriz?

Ders çalışmaya başlamayla doğru orantılı olarak gelen uyku uzun yıllarca tartışıldı ve çözümü ile ilgili birçok yöntem ortaya kondu. Diğer yandan uyku ile ilgili merak edilen sorulardan biri de uyurken yeni bilgi edinmek ile alakalıydı. Bir grup araştırmacı bu konuda bakın hangi sonuçlara ulaştı?

Klasik öğrenme yöntemlerini çeşitlendirenlerin yanı sıra, özellikle uykuya düşkün olan herkesi mutlu edecek açıklama Paris'li bir grup araştırmacıdan geldi. Uyku ve hafıza arasındaki bağ üzerine süregelen çalışmalar sonucu uyku esnasında yeni şeyler öğrenmenin mümkün olduğunu ortaya çıktı.

Uykunun hangi evresinde hangi bilgilerin daha güçlü hafızaya alındığı henüz netlik kazanmadı. Ancak duygusal hatıraların REM, yani halk arasında rüyaların görüldüğü evrede, rakamsal hafızaların ise derin uykuda kuvvetlendiği üzerinde duruluyor. Yapılan araştırmada bir grup uyuyan insan beyaz gürültüye maruz bırakıldı. Uyandıktan sonra bu sesleri tanıyıp tanımamalarının yanı sıra, kişilerin beyinlerinin seslere karşı farklı uyku evresinde nasıl tepki vereceği de gözlemlendi. Bu yöntem ve uyandıktan sonraki davranışlar, REM uykusunda sesleri duyanların tamamının sesleri tanıdığı, N2 yani daha derin uykuda ise öğrenme belirtileri gösterdikleri gözlemlendi.

Bu sonuca göre beynin uykuda daha aktif olan REM ve N2 evrelerinde sesler iletildiği zaman yeni bilgiler öğrenmek mümkün oluyor. Aynı yöntem ile daha karmaşık bilgiler iletiliğinde ne sonuç alınacağı ise merak konusu.

Haberin Devamı