Gazete Vatan Logo

Ustanın ardından söylenenler...

Türkiye onun ardından hüzne boğuldu...

Ustanın ardından söylenenler...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül:

Twitter'dan Neşet Ertaş ile aynı karede olduğu fotoğrafı da paylaşan Cumhurbaşkanı Gül, bunları söyledi:

Neşet Ertaş’ın vefatına çok üzüldüm. Hastaneye yattığında durumunun çok ciddi olduğuyla ilgili bilgi vermişlerdi.

2008 yılında Çankaya Sofrası'nda diğer sanatçılarımızla birlikte misafir etmekten memnuniyet duyduğum Neşet Ertaş, her zaman sevgiyle, saygıyla ve takdirle hatırlanacak; en önemli kültür değerlerimizden biri olarak gönlümüzü titreten türkü ve bozlaklarıyla kalbimizde yaşamaya devam edecektir. Bugün, kendi dizelerinde dile getirdiği 'Yalan Dünya'ya veda eden halk ozanı Neşet Ertaş'a Allah'tan rahmet; ailesine, milletimize, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan:

“Bir gönül eri, 'Gönül Dağı' olmayı başarmış bir sanatçı olduğunu belirterek, “Neşet Ertaş'ın adının milyonlarca seveni tarafından yaşatılacağına, sanat üslubunun gelecek nesilleri etkilemeye devam edeceğine yürekten inanıyorum. Uzun yıllar gurbet hayatı yaşayan Neşet Ertaş, bir gönül eri, hatta bir 'Gönül Dağı' olmayı da başarmış bir sanatçımızdır. Eşsiz üslubu, parlak yorumları ile dikkati çeken Neşet Ertaş, yorumladığı türkü ve bozlaklar sayesinde Anadolu insanıyla arasında gönülden gönüle uzanan gizli bir bağ kurmayı başarmış ender sanatçılarımızdan biridir. Neşet Ertaş'ın adının milyonlarca seveni tarafından yaşatılacağına, sanat üslubunun gelecek nesilleri etkilemeye devam edeceğine yürekten inanıyorum. Merhum Neşet Ertaş'a Allah'tan rahmet niyaz ediyor, ailesine, yakınlarına ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyorum.”


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:

Halk müziğinin bu usta sesini yıllar yılı söylenecek türküleriyle hem yanımızda hissedecek, hem de yokluğunu duyacağız. Bozkırın Tezenesi, türkülerin dili sustu. Artık büyük ustayı dilden dile, gönülden gönüle dalga dalga yayılan türküleriyle anacak, halk müziğinin bu usta sesini yıllar yılı söylenecek türküleriyle hem yanımızda hissedecek, hem de yokluğunu duyacağız.


Sanatçı Arif Sağ:

Türkülerimizin, Türk Halk Müziği'nin, Türk folklorunun başı sağ olsun.Bozlak bölgesinin tek insanı. Yıllardır öyle geldi. Bir türlü onun gibi birisi yeşermedi. İnşallah bundan sonra onu dinleyenlerden yeşerir. Neşet'in yeri doldurulmayacaktır kesinlikle. Babası Muharrem Ertaş'ın dahi yeri doldurulmadı. Muharrem başkadır, Neşet Ertaş başka bir şeydir. Babasının tavrı, hali başkaydı, Neşet Ertaş'ın çok daha farklı bir çizgisi vardı bana göre. İkisi de çok büyük değerlerdi.


Selda Bağcan:

Nur içinde yatsın. Alanında tekti. Hayatı acılar içinde geçmiştir. Çok unutulmuş günleri oldu. Sanat camiası onu yeniden var etti. Üzgün gitti, hayata kırık gitti. Bu kadar değerli bir ozana kalbi kırık olarak gitti. Nur içinde yatsın

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç:

Bozkırın Tezenesi bil ki sazınla, sözünle öyle temiz bir hatıra bıraktın ki gönlümüz hep seni arayacak. Ertaş'ın bir sanatçı olarak Türk Halk Müziği için ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu işin uzmanları daha iyi bilir ve takdir ederler. Devasa bir yüreğe sahip büyük bir sanatçı” olduğunu vurgulayan Bülent Arınç, “Ancak O hep mahzun, mahcup ve mütevazı çehresiyle gösterdi kendisini. Hülasa bu dünyada güzel ve esaslı bir seda bıraktı. Ancak bugün 'gönül dağımız' onun yokluğuyla 'yağmur yağmur boran' oldu. Ruhun şad olsun, mekanın cennet olsun. Bozkırın Tezenesi bil ki sazınla, sözünle öyle temiz bir hatıra bıraktın ki gönlümüz hep seni arayacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay:

Büyük bir sesi kaybettik, hepimiz çok üzgünüz. Şahsen çok yakın tanıdığım bir arkadaşımdı. Kendisini ziyarete gitmiştim. Bu kadar erken kaybedeceğimizi düşünmemiştim. Büyük bir insanı kaybettik. Bizim sazımızla, bizim sözümüzle Avrupa'ya kendini tanıtmıştı.

Kültürümüzü dünyaya tanıtmıştı. Halkın sevdiği bir büyük sanatçıydı. Sezen Aksu kabul ederseydi ki ederdi, bir yanda Neşet Ertaş, bir yanda Şivan Perver dostluğun, kardeşliğin sahnesini yansıtacaktık. Bu benim hayalimdi. Olmayacak artık.

CHP Gürsel Tekin:

Devlet sanatçısı olmayı reddedip türkülerini halk için söyleyen Ertaş'ın ölümüyle bir dönem kapandı. Bozkırın türküleri bugün öksüz kaldı. O'na boşuna Bozkırın Tezenesi denilmedi. Anadolu'nun çilekeş insanlarını onun kadar hiç kimse anlatamadı. Zahidem'i, Yalan Dünya'yı, bir daha hiç kimse onun gibi söyleyemeyecek.


Sabahat Akkiraz:

Başımız sağolsun. Hepimizin üstadıydı. En büyük tesellim onun gibi çalan söyleyen bir değerimiz yoktu.

Edip Akbayram:

Şoktayım. 3 gün önce Neşet ustayı ziyarete gittim. Odaya kimseyi almıyorlardı. Ancak görme olasılığı buldum. Uyuyordu. Bünye de çok küçülmüştü. Umutsuzluğa kapıldım ama çıkmadık canda umut vardır dileklerimle sağlıklar diledim.

Birkaç gün içinde böyle bir haberin geleceğini bekliyordum. Bu isimler son yüzyılın pir sultanlarıdır. Türk Halk Müziği’ne vermiş olduğu katkılar türkü severlerle birlikte çağ boyunca devam edecektir. Yeri doldurulamayacak bir büyük ustaydı.

Neşet ustayı kısa cümlelerle anlatamayız. Ben güzel türkülerini okudum. Tezenedir. Dünya çapında bir yaratıcıdır. Bugünün genç müzisyenlerinden bir çok kişi Neşet Ertaş’ın müzikleriyle hayat bulmuştur. Sanatın her köşesinde ve belleklerde her dakika yaşatılacaktır, özlemle anılacaktır

Kültür Bakanlığı, Neşet Ertaş koleksiyonuna sahip çıkmalıdır. Neşet Ertaş’ın türkülerine, izinsiz yapılan eserlerine sahip çıkmalıyız.

Demirel cumhurbaşkanıyken devlet sanatçılığı ünvanını kabul etmemişti Neşet Ertaş. Neşet Ertaşlar, Aşık Mahsuni Şerifler halkın ozanlarıdır. Bunları devletin ozanı yapamazsınız.

Alaattin Yavaşça:

Aşık grubu içerisindeydi. Kendisini rahmetle anıyoruz. Ama yerinin boş kaldığı kanaatindeyim. Toplumun süzme dediğimiz kısmının içerisinden seçilmiş insanlardı. Bir daha kolay kolay benzeri gelmez. Onun boşluğunu doldurmak mümkün değil. Onun bıraktığı eserler gelecek nesillere örnek olacaktır.

Sağlığındayken ona göstermemiz gereken ilgiyi o sağken gösteremedik. Onu bu bakımdan tatmin ettiğimizi söyleyemem.

Musa Eroğlu:

Korunması gerekirdi. Yarın ötekine de ahlar vahlar çekeceğiz.

Ağıtçı toplum öldükten sonra hep ağlar. Sağlığında kimbilir neler söylemiştir. Ben yakın dostuydum Neşet Ertaş’ın. Bütün hayatını biliyordum. Sadece kaybettik onu. Biz ona sahip de çıkmadık. Kendi kişisel becerisiyle zorla kazandığı erdeme sahip olduk sadece.

Sümer Ezgü:

Horasan göçeri, bir Türkmen ozandır Neşet Ertaş. Ben Galip Özkan’la tanışmayı çok istedim olmadı. Bir de Neşet Ertaş’la tanışmayı çok istemiştim. Bir Almanya seyahatinde evine gitmiştim.

Bana özel bir yemek hazırlamışlardı. Türkiye’ye yıllar sonra geldiği zaman ilk benim programıma konuk olmuştu. Hemşehrileri stüdyoyu basmıştı. Bunun nedeni sevgiydi. Neşet Ertaş yaşayan efsaneydi. Yaşarken efsane olmak zordur. Eserleri kalıcıdır. Başımız sağolsun. Yolu ışık olsun.

Fatih Kısaparmak:

Bütün Türkiye’nin başı sağolsun. Neşet Ertaş hakkında söylenecek çok şey var. Hakkında çok kitap yazılacağına, çok belgesel hazırlanacağına inanıyorum. Ustasından aldığı geleneği kendi gönül ibriğinden süzdü. Ben onunla diz dize saz çalmak şansına erenlerdenim.

Neşet Ertaş bence gönül adamı. En önemli özelliğidir. Yeri doldurulamayacak bir efsanedir. Kırgınlıkları, buruklukları olduğunu biliyorum. Ama bütün bunları aştı. Biz onu unutmadık, unutmuyoruz, unutmayacağız.

Belkıs Akkale:

Neşet Ertaş deyince en az 3 nesile kendini sevdirmiş çok değerli bir üstadımız.

Çok üzgünüm. Hepimizin başı sağolsun. Sanatçılar hiçbir zaman unutulmaz. Aşık Veysel, Pir Sultan gibi o da unutulmayacak. Eserleriyle yaşayacak. Neşet Ertaş çok uzun yıllar halk türkülerine hizmet etti.

Tam bir Anadolu insanı. Anadolu insanlığını hiçbir zaman bırakmadı. Onun türküleri hepimize çimento oldu. 18 yaşındayken ben onun kışın bir konserine gitmiştim. Çok etkilenmiştim. Sazıyla sesini bu kadar bütünleştiren bir sanatçı olmadı. Bu, Allah’ın çok büyük bir lütfudur. Bizler daha çok öksüz kalacağız.


Suavi:

Canım ağabeyim, büyük usta. Seni saygıyla selamlıyorum. Sen bir başına "Müzik fakültesiydin, cingeneydin, Abdal'dın,yokluk-tokluk bilendin.

Kıraç:

Nur içinde yatsın. Çok zor bir şey söylemek. Bozkırın tezenesi kırıldı. Çok büyük bir üstattı. Bir daha öylesi gelir mi? Sanırım gelmez.

Çığlıktı babasının sesi. Neşet Ertaş da başka bir çığlıktı. O çığlığı artık ait olduğu yerde. Huzur içinde sonsuzluğa kadar gider.

Ben bozlakları çok seviyorum. Neşet Ertaş’ın türkülerini söyledim. Onun türkülerini söyleyebilmek çok zordur. Neşet Ertaş’ı dünyaya hem kabul etmişlik hem de isyan vardır. Ben onun en çok ‘Yolcu’ türküsünü severim. Konserlerde söylerim. Neşet Ertaş çok beğendiğini söyledi. Birkaç hafta önce konuşmuştum. Bozlaklar dünyadaki en tuhaf, en yüce müziklerdendir. Anlaşılmaz bir yerden söylüyordu, güzel bir yerden sesleniyordu. Sözleri, müzikleri, bağlamasıyla, her şeyiyle onunla tanışmış olmak benim için dünyalara bedeldi.

Ali Poyrazoğlu:

Sazı düşünen, düşündüğünü meşk eden bir zihne dönüştürmüştü. Saz sustu... Neşet Ertaş düşüncelerini sevenlerine emanet etti.

Emre Altuğ:

Yüzyılın en büyük halk ozanlarından biri Neşet Ertş, nur içinde yat... Çok büyük kayıp...


Sibel Can:

Büyük bir değeri Türk Halk müziğinin ustası Neşet Ertaş'ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum :( Türkülerin ozanı...

Gupse Özay:

Neşet Ertaş... Ne güzel türküler bıraktın bize. Var ol..


Orhan Alkaya:

Uğurlar olsun Büyük Usta! Bu toprağın Bozlak kültürü Muharrem Baba'ya ve sana "ölümsüzlük" ışığını vermişti. Neşet Ertaş daima yaşayacak.

Haberin Devamı