Gazete Vatan Logo

Ünlü Türk ressamın kayıp eserlerine rekor fiyat

Türk resim sanatının önemli isimlerinden Fahrelnissa Zeid’in yıllar önce taşınırken bir kutu içinde sakladığı eserleri sanat dünyasında heyecan yarattı. Zeid’in 150’yi aşkın eseri 2 milyon sterline satıldı

Sanat dünyasının önemli figürlerinden Fahrelnissa Zeid’in yıllar sonra ortaya çıkan eserleri Bonhams Müzayedeevi’nin Hint ve İslam Sanatları Müzayedesi’nde rekor fiyata alıcı buldu. Önceki gün satışa çıkan 150’yi aşkın eskiz, tablo, mektup ve defterler büyük ilgi gördü. İngiltere’de yapılan oturumda Prenses Fahrelnissa Zeid’in taşınırken yanında çalışan bir görevliye verdiği kutunun içindeki eserlerin hepsinin satıldığı açıklandı. İslami ve Bizans tarzını batı ekolüyle birleştiren ve soyut eserler üreten Zeid hakkında konuşan Bonhams yetkilisi Alice Bailey, “Fahrelnissa Zeid’in özel bir koleksiyona ait 150’yi aşkın eseri salonda, telefonda ve internet üzerinden teklif verenler arasında olay yarattı. Bütün eserleri satıldı. Üstelik belirlenen fiyatların oldukça üstüne çıktı. 3 bin sterlin değerindeki sulu boya Hotel Meguerditch Tokatlian isimli eseri 26 bin sterline alıcı buldu. Sanatçının bütün eserlerinde bu durum görüldü” açıklamasını yaptı. Zeid’in kanvas üzerine yaptığı Emin Efendi Lokantası 217 bin sterline, Boğaz’daki tekneler ise 133 bin dolara satıldı. Soyut resimde 20’nci yüzyılın en önemli sanatçılarından biri olan Zeid için Paris, Berlin, İstanbul ve Londra’da sergiler açılmıştı. Müzayededen 2 milyon 21 bin sterlin elde edildiği açıklandı.

Cevat Şakir’in kardeşi

1901’de İstanbul’da dünyaya gelen Fahrelnisa Zeid, Kabaağaçlızade Şakir Paşa’nın kızı, 2’nci Abdülhamit devri sadrazamlarından Cevat Paşa’nın yeğeni ve Halikarnas Balıkçısı olarak da bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın ve gravür sanatçısı Aliye Berger’in kardeşi, seramik sanatçısı Füreya Koral’ın teyzesi, ressam Nejat Devrim’in ve tiyatrocu Şirin Devrim’in annesidir. Zeid, 1991’de Amman’da hayatını kaybettikten sonra Ragdan Sarayı’na gömüldü.

Haberin Devamı