Gazete Vatan Logo

Üniversite sınav sistemi değişiyor

Yök Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye giriş sınavında önemli değişiklikler yapılacağını açıkladı. Sınav süresinin geniş bir zaman diliminde tamamlandığına dikkat çekerek, yeni düzenlemede sınavın bir hafta sonunda bitirilmesinin planladığını belirtti.

Yök başkanı Yekta Saraç, yüksek öğretimin sürekli büyüyen ve gelişen bir yapıda olduğuna dikkat çekerek, zaman içinde bazı değişiklerin yapılması gerektiğini söyledi. Sosyal adalet ve fırsat eşitliği açısından sınavsız üniversiteye geçişin günümüz şartlarında mümkün olmadığını belirtirken, değişikliklerin özellikle sınav stresini azaltmaya ve giriş sisteminde yaşanan bir takım aksaklıkları gidermeye yönelik olduğunu vurguladı.

Sınav süresi kısaltılacak
Mevcut üniversiteye giriş sistemine göre öğrenciler yaklaşık olarak 4 aya yakın bir süre belirli aralıklarla sınavlara giriyor. Sınavlar Mart ayında başlıyor ve Haziran'da sona eriyor. Toplamda 5 gün sınava giren öğrencilerin bu durum yüzünden lise eğitimi de olumsuz etkileniyor. Yeni düzenleme ile sınavların bir hafta sonunda bitirilmesi planlanıyor.

Puan türleri değişiyor
Yeni düzenlemede sınavın merkezinde Türkçe ve Matematik yer alacak. Öğrenciler Miili Eğitim Bakanlığı'nın uyguladığı müfredattan sorumlu olmaya devam edecek. Ayrıca puan türleri de değişecek. Şu an olan 18 puan türünün de sayısı azaltılacak. Dil puanı dışında, sözel, sayısal ve eşit ağırlık puan türleri yer alacak. Ancak her puan türüne Matematik ve Türkçe'nin katkısı bulunacak.

Haberin Devamı

Yeni düzenleme ile öğrencilerin ve ailelerinin tedirgin olmaması gerektiğini açıklayan Yök Başkanı Yekta Saraç, öğrencilerin çalışma yöntemlerini değiştirmelerine gerek olmadığını, müfredatta yer alan konuların sorulmaya devam edileceğini ve yeni sınav sisteminin öğrenci ve öğretmenler tarafından daha yalın ve daha sistemli hale getirileceğini belirtti.