Gazete Vatan Logo

Ülkelerimizi kur, döviz baskısından kurtaralım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ülkelerine milli para ile ortak iş yapma çağrısında bulunarak, “Ülkelerimizi kur baskısından, döviz baskısından kurtaralım” önerisi yaptı

Ülkelerimizi kur, döviz baskısından kurtaralım

2. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nun açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi, bilhassa da ticareti döviz kurunun getirdiği risklerden kurtarmak istediklerini ifade ederek, “Tüm Afrikalı dostlarıma, kardeşlerime söylüyorum; yerli para, milli para ile gelin ortak iş yapalım diyorum. Ülkelerimizi kur baskısından, döviz baskısından kurtaralım diyorum. Bu adımı atmak durumundayız” dedi.

Son haftalarda yaşanan spekülatif saldırılar sonrasında bu meseleyi öncelikle gündemlerine aldıklarını anlatan Erdoğan, Rusya, Çin, İran gibi ülkelerle bir süredir yürüttükleri müzakerelerde belli oranda mesafe kaydettiklerini aktardı. Süreç içinde bu noktada çok daha önemli başarılar elde edeceklerine inandığını belirten Erdoğan, sadece ana ticaret ortaklarla değil Afrika dahil tüm ülkelerle milli paralar üzerinden ticareti geliştirmeye hazır olduklarını vurguladı.

İş birliğine hazırız

Burada öncelikli sorunun zihniyeti değiştirmek olduğunu dile getiren Erdoğan, “Afrika’nın Madibası, Nelson Mandela’nın dediği gibi ‘Çoğu zaman bizi korkutan ışık değil, içimizdeki karanlıktır’, bunu bilelim” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye olarak ikili menfaatler temelinde, kazan-kazan anlayışı içinde her türlü iş birliğine hazır olduklarını, süratle karanlığın aydınlığa dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Sizlerin, ülkelerimiz arasındaki iş birliğini derinleştirmek için tüm gücünüzü harcayacağınıza inanıyorum” diye konuştu.

Ticaret hacmi 20 milyar doları geçti

Afrika kıtasıyla iş birliğine büyük önem verdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2005 yılını ‘Afrika yılı’ olarak ilan ettiklerini hatırlattı. Türkiye’nin Afrika’daki doğrudan yatırımlarının değerinin 6.2 milyar doları geçtiğini anlatan Erdoğan, “Müteahhitlerimiz kıta çapında 65 milyar dolar değerinde, 1.150 proje üstlenmiş durumdalar. Türk Eximbank, Afrika’daki ticari finansman ve altyapı projeleri için kredi desteği sağlıyor. 46 Afrika ülkesiyle ticari ve ekonomik iş birliği anlaşması imzaladık ve karma ekonomik komisyon mekanizmaları oluşturduk” diye konuştu. Erdoğan, kıta ile ticaretin 2017’de 20.6 milyar dolara yükseldiğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika’da en çok destinasyona uçan THY’ye ve Afrika’da en fazla yatırım yapan şirketlerden Tosyalı Holding’e ödül verdi.

Afrika’ya ihracat 5 katına çıktı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2003 yılında hayata geçen Afrika açılımı sayesinde Türkiye-Afrika ekonomik ilişkilerinin altın çağını yaşadığını belirterek, şu bilgileri verdi: “15 sene gibi kısa bir sürede Afrika kıtasına ihracatımız 5 katına, ithalatımız 3 katına çıktı. 20 milyar doları aştık. Karşılıklı temasların diğer olumlu gelişmesi de müteahhitlik ve yatırım alanında sağlandı. Kuzey Afrika’da üstlendiğimiz müteahhitlik projelerinin yüzde 78’i, Sahra Altı Afrika’da üstlendiğimiz projelerin de yüzde 98’i Afrika açılımı yaptığımız döneme rastlıyor. Afrika kıtasındaki müteahhitlik hizmetleri 66.4 milyar dolar... Ama bunun 55 milyar dolarını, son 15 senede Afrika açılımı sayesinde gerçekleştirdik. Diğer bir deyişle, sektörümüz son 15 yılda Afrika’yı yeniden keşfetmiş ve zor coğrafyanın liderliğine oynamış bulunmaktadır.”

Haberin Devamı

% 2.1 pay yeterli değil

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da forumda bir konuşma yaptı. Olpak, şunları söyledi: “Afrika’da 41 büyükelçiliği, 26 ticaret müşavirliği, 44 iş konseyi, 21 Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ofisi, 51 noktaya uçan THY’si, Maarif Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü, Kızılay’ı, AFAD’ı ile faal olan Türkiye’nin, Afrika’nın dış ticaretinden yüzde 2.1 pay alması yeterli mi derseniz, dürüstçe söyleyeyim: Hayır... Demek ki daha çok çalışmamız lazım.”

Ticaret ve yatırımda iş birliği anlaşmaları

Ticaret Bakanlığı ve Afrika Birliği Komisyonu arasında ticaret ve yatırım iş birliği mutabakat zaptı imzalandı. Mutabakat zaptına, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Afrika Birliği Ekonomik İşler Komiseri Victor Harrison imza attı. Ayrıca, Türkiye ile Zimbabve hükümetleri arasında ticari ve ekonomik iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşmayı, Pekcan ile Zimbabve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nqobizitha Mangaliso Ndhlovu imzaladı.

Haberin Devamı