Bu da İsrail'in Ali İsmail vakası!

İsrail'de Daphni Leef isimli bir genç kızın 3 yıldır Tel Aviv'de oturduğu evinden kirayı ödeyemediği için atılmasıyla başlayan isyan 2011'de halk hareketine dönüşmüş, 450 bin kişi İsrail tarihinin en büyük protesto gösterisi için meydanlara inmişti. Protestolarda, "Domuz Netanyahu ülkemizi bize geri ver" sloganları atıldı. Ardından bu hareket, hükümete isyan mitinglerine öncülük etti ve 25 yaşındaki Daphne de hayat pahalılığı protestolarının lideri oldu. Genç kız Tel Aviv'in lüks semti Rothschild’ta bir çadır kurdu ve buradan isyanı yönetmeye başladı. Eylemini Facebook üzerinden duyuran üniversiteli kıza yüzbinlerce kişi destek oldu. Birkaç gün süren eylem daha sonra hafifleyerek kendiliğinden son buldu.



Çadırlarını söktüler

Ancak bir yıl sonra aynı bölgede isyan yeniden başladı. Daphni yine Rotschild bölgesine 11 arkadaşıyla birlikte çadır kurunca İsrail polisi Daphni'nin liderlik ettiği çadır protestocularına 'Kamu alanını bu şekilde çadır kurup işgal edemezsiniz' diyerek müdahale edileceği uyarısında bulundu. Eylem sonlandırılmayınca polis, zor kullanarak çadırları söktü ve Daphni ile arkadaşlarını gözaltına aldı. Bu sırada İsraiilli genç kız polisin müdahalesine sert bir şekilde direndi. 20 kişiden oluşan polis ekibinin Daphni'yi zor kullanarak götürdüğü görüntüler İsrail basınında geniş yer buldu.

Haberin Devamı



Aklıselim zorbalığa karşı

Tepki gören İsrail polisi, bir adım daha ileri giderek Daphni hakkında, 'Görev başındaki polislere mukavamet ve şiddet kullanarak direnme' suçlamalarıyla şikayetçi oldu. Daphni'nin davasının ilk duruşması aynı Ali İsmail Korkmaz'ınki gibi bugün Tel Aviv mahkemesinde görülecekti. İsrailli geç kız davadan önce yaptığı açıklamada, 'İfade özgürlüğümü baskı altına almaya çalıştılar. Bu davada aklıselimin zorbalığa üstün geleceğine eminim' ifadesini kullandı. Ancak sabah saatlerinde polisin davayı geri çektiği haberi geldi. İsrail basınına göre İsrail Adalet Bakanı ve Başsavcı Yehuda Weinstein bu sabah bir basın toplantısı düzenleyerek polisin bu dava konusundaki ısrarını eleştirecekti. İsrail polisi de, kamuoyu önünde bu şekilde küçük düşmekten endişe ettiği için şikayetini geri almak zorunda kaldı. Bakan ve başsavcının düzenleyeceği ilan edilen basın toplantısı da iptal edildi.








DİĞER YENİ YAZILAR