Türkiye ilk kez...

Haberin Devamı

Hiç unutmam, üniversite yıllarında değerli ekonomi hocam Prof. Cevdet Akçay, bir derste Merkez Bankası'nın piyasanın beklentileri doğrultusunda bir karar alarak hiçbir zaman istediği etkiyi yaratamayacağını, o yüzden Merkez Bankası Başkanları'nın mutlaka aldıkları kararlarla piyasayı 'şaşırtması' gerektiğini söylemiş ve bunu matematiksel olarak da ispatlamıştı. Bunun gerçek hayattaki örneğini dün gece yaşadık. Erdem Başçı, piyasanın ve birçok ekonomistin beklentisi dışına çıkarak 1-1.5 puanlık bir faiz artışı yerine piyasayı sallayacak bir faiz artırımına imza attı ve bir anda yüzde 12 ile çift haneli faiz rakamı yeniden Türkiye'nin realitesi haline geldi. Ama Merkez, bu kararla sadece Türkiye'nin iç piyasasında değil dünya piyasalarında etki yarattı.

ABD, Avrupa, Asya...

Saat geceyarısını gösterdiğinde açıklanan faiz artırımı kararı sırasında 3 gündür düşüşte olan ABD borsalarının future rakamları yine eksideydi. Faiz rakamı açıklanır açıklanmaz pozitife döndü. Saat farkı nedeniyle o an açık olan Asya piyasaları 'ralliye' başladı. Bu sabah Avrupa borsaları da Merkez'in kararının etkisiyle yükselişte açıldı. Yıllardan beri ilk kez Türkiye'de alınan bir kararın dünya piyasalarını bu kadar etkilediğine şahit oluyoruz. Reuters, AP, AFP gibi dünyaca ünlü haber ajansları, dünya borsalarındaki bu yukarı yönlü trendi haber başlıklarında hep Merkez Bankası'nın aldığı karara atıfla dünyaya duyuruyor. İşte dünya ajanslarının milyonlarca abonelerine bugün servis ettiği haberlerden başlıklar:

İşte başlıklar

* AP: Global markets rise, buoyed by Turkey's rate hike (Türkiye'nin faiz artırımından destek alan küresel piyasalar yükselişte)

* AFP: European stocks rebound at open on Turkey rate hike (Avrupa borsaları Türkiye'nin faiz artırımıyla yukarı yönlü harekete başladı)

* REUTERS: U.S. stock index futures rallied in late trading on Tuesday after Turkey's central bank sharply raised its interest rates. (ABD futureları Türk Merkez Bankası'nıın sert faiz artırımıyla ralli yaptı)

DİĞER YENİ YAZILAR