Sizi izliyorlar!

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA’nın teknoloji geliştirme biriminin başkan yardımcısı Dawn Meyerriecks’e göre, CIA yapay zeka konusunda çok etkin bir şekilde çalışıyor

ABD Dış İstihbarat Teşkilatı’nın 137 farklı yapay zeka programı olduğunu söyleyen uzmanlara göre bu çalışmalar sadece veri toplamayı kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda toplanan trilyonlarca verinin hızla incelenip tehditlerin belirlenmesinde de hayati role sahip. Uydu görüntülerinden toplanan istihbaratın değerlendirilmesinden sorumlu Robert Cardillo, ‘Eğer tüm uydulardan gelen görüntüleri insan gücüyle incelemek zorunda olsak 8 milyon kişiyi görüntü analisti olarak işe almamız gerekirdi’ diyor.

Sosyal medya

Yapay zeka bu alanda da şimdiden iş yükünün yüzde 75’ini üstlenmiş durumda. ‘Her tür insan davranışı bizim için veridir’ diyen istihbarat teşkilatları sosyal medyadan tüm insanların yazdıklarını, seyrettiklerini, beğendiklerini, paylaştıklarını takip ediyor. Tabi bunu insan gücüyle yapmak imkansız. Sizi asıl takip eden toplanan verileri inceleyip bunlarda suça yönelik bir ihtimal tespit ettiğinde uyarı veren yapay zeka sistemleri... Örneğin bir kişi twitter’ında bir grubu hedef alan mesajları sıkça yazıyorsa, YouTube’da radikal videolar izleyip Google’da da nasıl bomba yapılacağını aratıyorsa hemen yapay zeka ‘potansiyel terörist’ uyarısı veriyor.

Haberin Devamı

Sanat devrimi kapıda

“I am AI” (Ben yapay zekayım) isimli yeni bir albüm geçtiğimiz aylarda dinleyiciyle buluştu. Albümdeki tüm parçalar yapay zeka tarafından bestelendi. Albüm için Youtube kanalında 450 bin takipçiye sahip olan Amerikalı Müzisyen ve Oyuncu Taryn Southern ile çalışıldı. Notaları, akorları ve melodileri tamamen yapay zeka tarafından yazılan albümdeki “Break free” şarkısının klibi yayınlandı. Bu bir ilk olsa da gelecekte hit müzikleri analiz eden yapay zekaların yeni hitler bestelemekte insanlardan daha da başarılı olabileceği şimdiden kabul edilen bir teori.
Ressam bilgisayar
Üzerinde 18 ay uğraşılan bir yapay zeka altyapısı da, ünlü ressam Rembrandt’ın tablosunu kopyalamayı başardı. Sergilenmeye başlandıktan sonra herkesin dikkatini çekmeyi başaran tablo, aslında Rembrandt van Rijn’in 1600’lü yıllarda çizdiği bir erkek portesine ait. Tablonun orijinali oldukça ünlü; ancak Amsterdam’da sergilenmeye başlanan “The Next Rembrandt” oldukça farklı bir eser. Bu yeni tablo, Orta Çağ’ın yağlı boya teknolojisinden çok öte bir şekilde, yapay zekayı ve 3D yazıcılar kullanılarak meydana getirildi. Rembrandt’ın eserlerini anlamak için oluşturulan algoritma, sanatçının diğer çalışmalarının yanı sıra özellikle şapka giyen bu erkek portesi üzerine yoğunlaştı. Portrede yer alan adamın göz, ağız, kulak gibi çeşitli noktalarına odaklanan yapay zeka, burada renk yoğunluklarını ve oranları algılayabildi ve bunun sonucunda ortaya tablonun bir repkilasını çıkardı.
Yüzde 72
Boston Consulting Group’un araştırmasına göre teknoloji, medya, telekomünikasyon sektörlerinde çalışan şirketlerin yüzde 72’si önümüzdeki 5 yıl içinde sunacakları hizmet ve ürünlerde yapay zekanın çok önemli payı olacağını düşünüyor.
Bu kitabı kaçırmayın
Da Vinci’nin Şifresi, Melekler ve Şeytanlar gibi tüm dünyada milyonlar satan ve beyazperdeye de uyarlanan kitapların yazarı Dan Brown’ın son kitabı ‘Başlangıç’ yapay zeka ile mistik bir öyküyü birleştiriyor. Yapay zekanın kontrolün dışına çıkabileceğine yönelik endişeye kitapta hayat buluyor. Nitekim kitapta, insana benzeyen ve insan davranışlarını taklit eden bir bilgisayar başrolde...
Dünyaya hakim olacak
Rusya’da eğitim-öğretim yılı için Yaroslavl’da bir okulda açılış dersi veren Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin yapay zeka üretiminde lider konumda olanın, dünyanın hakimi olacağını söyleyen ilk dünya lideri oldu. Putin, bu gücün belli güçler tarafından ele geçirilmesinden duyduğu endişeyi de dile getirdi: “Bu tekelin belli birilerinin elinde olmasını gerçekten istemezdim.”

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR