Gazete Vatan Logo

Uçuş için geri sayım

Büyümeyi ateşleyen KGF’de ikinci dönem 22 Ocak’ta başlıyor. Başbakan Yardımcısı Şimşek, 55 milyar liralık yeni kefaletin yatırım ve ihracata yönlendirileceğini söyledi

Uçuş için geri sayım

Türkiye ekonomisinin 2017’nin 3’üncü çeyreğinde rekor büyümeye imza atmasını sağlayan ve KOBİ’lere nefes aldıran Kredi Garanti Fonu’nda (KGF) ikinci dönem haftaya başlıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine destekli kredi garanti sistemi kapsamında geri dönüşlerden sağlanan 5 milyar lira ile birlikte toplam 55 milyar liralık yeni bir kefalet imkanının yaratılacağını belirterek, “Bu limitin 3’te 2’si yatırım ve ihracata yönlendirilecek” dedi.

Dönüşlerle miktar artar

Şimşek, KGF ile gerek firmaların krediye erişim sorunlarının aşılması gerekse ekonomik büyümeye olumlu katkı yapılması anlamında son derece önemli faydalar ortaya çıktığına işaret etti.

Şimşek, “55 milyar lira tutarındaki kefalet limitinin tahsis esaslarını düzenleyen yeni protokolle bazı yararlanıcı grupların öncelikli olarak uygulamadan faydalanmasını hedefliyoruz” dedi.

Protokol değişikliğiyle yararlanıcı gruplarına farklı kefalet üst limitleri, kefalet oranları ve yararlanıcı grup limiti tahsis edilmesiyle sistemden daha fazla faydalanmalarının amaçlandığını anlatan Şimşek, “Kefalet oranları ihracatçılar ve döviz kazandırıcı faaliyeti olanlar için yüzde 100, kadın ve genç girişimciler için yüzde 90, KOBİ yatırımcıları için yüzde 85 olarak öngörüldü” diye konuştu.

Haberin Devamı

Protokolün Hazine Müsteşarlığı ile KGF A.Ş. arasında 22 Ocak’ta imzalanacağının müjdesini veren Şimşek, kredi geri dönüşlerine göre yıl içinde ilave kefaletin söz konusu olacağını ekledi.

202 bin şirkette 218 milyar TL

Mehmet Şimşek, KGF kapsamında kullandırılan kredi büyüklüğünün 218 milyar lirayı, verilen kefaletin büyüklüğünün 199 milyar lirayı bulduğunu söyledi. KGF’den 202 bin şirketin yararlandığını belirten Şimşek, kefalet tutarının yüzde 73’ünün KOBİ’lere, yüzde 27’sinin diğer işletmelere sağlandığını bildirdi.