Gazete Vatan Logo

Ücret kesme cezasının şartları nelerdir?

İş Kanunu’na göre işverenin çalışanlarına ücret kesme cezası vermek hakkı bulunuyor. Ancak bunun uygulanabilmesi için sözleşmede yazan bazı şartların açıkça oluşmuş olması gerekiyor. Bunun haricindeki durumlarda işverenin ücret kesme yaptırımında bulunmasına izin verilmiyor. İşte ücret kesme cezası ile ilgili detaylar…

Ücret kesme cezasının şartları nelerdir?

Çalışanlar işveren tarafından kendilerine hangi şartlarda ücret kesme cezası verilebileceğini merak ederken, bunun uygulanma şeklinin nasıl olduğunu öğrenmek istiyor. İşte merak edilen o sorunun yanıtı!

İŞVEREN HANGİ DURUMLARDA ÜCRET KESME CEZASI UYGULAYABİLİR?

4857 sayılı İş Kanununun 38’inci maddesi gereği; çalışanlara ücret kesme cezası verilebilmesi için durumun iş sözleşmesi veya toplu sözleşme hükümleri ile belirlenmiş olması gerekmektedir. İşveren toplu sözleşme ya da iş sözleşmesinde gösterilen nedenler dışında ücret kesme cezası uygulayamaz. İşçiye ücret kesme cezası verilmesi halinde durum nedenleri ile birlikte işçiye yazılı olarak bildirilecek, bir ayda verilen ücret kesme cezası tutarı işçinin 2 günlük ücretini geçemeyecektir. İşçilere verilen ücret kesme cezası tutarlarının kesildiği tarihten itibaren 1 ay içinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bu amaçla açılmış hesabına yatırılması gerekmektedir. Bu paralar işçilerin eğitimi ve sosyal hizmetleri için harcanacaktır.

Haberin Devamı