Gazete Vatan Logo

Türkler define peşine düştü

Kolay yoldan zengin olmak isteyenler, define avcılığına başladı. Türkiye’de kaçak olarak yapılan bu hazine avları, tarihi eserlerinin yanı sıra doğaya da zarar veriyor. Geçtiğimiz hafta kaçak define avcılarının çıkardığı yangında iki dönüm ormanlık alan kül oldu.

Türkler define peşine düştü

Ekonomide yaşanan durgunluk define avcılarının da sayısını artırdı. Kolay paranın peşine düşenler internetten satın aldıkları cihazlar, hatta haritalarla biliçsizce define avına çıkıyor. Bu kişilerce yapılan kaçak kazılar çoğu zaman tarihi eserlerle birlikte doğaya da zarar veriyor. Son üç ayda izinsiz yapılan üç kazı ile ilgili 10’dan fazla kişi göz altına alındı.

En çok Karadeniz bölgesinde arıyorlar

Define kazıları en çok Giresun, Ordu, Bursa, Trabzon ve Sivas’ta gerçekleşiyor. Bu bölgelerin tarihi açısından büyük definelere ev sahipliği yaptığı düşünülüyor.

Beş yılda bin 97 kazı yapıldı

Kültür Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, 2008-2017 yılları arasında bin 97 adet izinli define kazısı yapıldı. Fakat bu kazılarda herhangi bir bulguya rastlanmadı.

İzinsiz araştırmak bile suç

Eski yasalara göre define aramak serbest, izinsiz kazı yapmak yasaktı. Ancak 2008’den beri izinsiz define araştırmak da suç. Detektörlü ya da detektörsüz fark etmiyor. Bu izni sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı sağlıyor. Fakat bu izni almak için bakanlığa bir dilekçe verilmesi gerekiyor. Bu dilekçede arama maksadının belirtilmesi ve define aranacak yerin il, ilçe, bucak, köy, mahalle, sokak ve ev numarası’nın bildirilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Definecilerin kullandığı malzemeler

- Metal dedektörü
- Kazma-Kürek
- Balyoz-Murç-Keski
- İp 5.5 cm kalınlığında 40 cm boyunda kazıklar
- Emniyet şapkası
- Kalın sicim ip
- Gaz maskesi
- Muhtelif boylarda çapa
- Fırça
- El arabası
- Makara sistemi ve kova
- Elek
- El feneri
- Pusula
Üç ayda, üç vaka adli makamları alarma geçirdi
Geçtiğimiz Haziran ayında, Erzurum-Pasinler Karayolu’nun Hamderesi mevkisinde bulunan ve yaklaşık 3 yıl önce tescili yapılan Urartu dönemine ait kaya mezarlıklar, defineciler tarafından patlatarak tahrip edilmişti.
25 metreye ip merdiven
Temmuz ayında Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde tarihi bir kilisede define bulma amaçlı yapılan kazı, kilise duvarlarının tahrip olmasına sebep oldu. Defineciler 25 metre yükseklikte kayaları ip merdivenlerle tırmanıp define araması dikkat çekti.
Ormanı da yaktılar
Antalya’nın Manavgat ilçesinde geçtiğimiz gün yapılan kaçak kazı 2 dönüm ormanlık alanın yanmasına sebep oldu. Yanan alanda yapılan incelemede define aramak için kaçak kazı yapıldığı fark edildi. Orman İşletme Müdürlüğü uzmanlarının incelemesinde yangına kaçak kazı yapan şüphelilerin yaktığı ateş neden olduğu tespit edildi.

Haberin Devamı