Gazete Vatan Logo

Türkiye ve Çin’i alıp dolardan vazgeçeriz

ABD ile Rusya arasında yaşanan yaptırım krizi ekonomiyi vurdu. Kurtuluş formülü Rusya’nın en zengin iş adamı Mihelson’dan geldi: ‘Rusya ve Çin yeşilleri yani doları başka para birimleri ile değiştirebilir.’ Analistler, bu ikiliye Türkiye’nin destek vereceğini söyledi

Türkiye ve Çin’i alıp  dolardan vazgeçeriz

ABD’nin yeni yaptırımlar uygulama kararının ardından Rus rublesi son 3 günde yüzde 5’i bulan değer kaybı yaşarken, Moskova’da “ABD baskısının sürmesi durumunda Rusya’nın dolardan vazgeçmesi senaryoları” iş çevrelerinde daha kapsamlı tartışılmaya başlandı.

18.4 milyar dolar serveti ile Forbes’un geçen yıl ‘Rusya’nın en zengin iş adamı’ ilan ettiği, enerji devi Novatek’in büyük ortağı Leonid Mihelson, ABD’nin bu tavrı devam ederse Rusya’nın uluslararası ticarette partnerleri ile milli para birimleri üzerinden iş yapma sürecinin hız kazanacağını söyledi. Mihelson, bu fikrin Rusya hükümet çevrelerinde uzun süredir tartışıldığını, Çin ve Hindistan ile konunun masaya yatırıldığını belirterek, “Özellikle Çin ile bu süreç hızla ilerliyor” diye konuştu.

Mihelson, “Rusya’nın sahip olduğu partner ülkeler bir yere kaybolmaya niyetli değil. Aksine iş birliğini daha da geliştirme niyetinde. Onlar için sadece ‘yeşilleri’ yani doları başka para birimleri ile değiştirmek gerekli. ABD ile Çin arasındaki ticari savaş ile birlikte biz (Rusya ve Çin) birbirimizi daha çok sevmeye başlayacağız” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Türkiye-Rusya yakınlığı avantaj

Konuyu ele alan bazı uzmanlar, bu kapsamda Rusya’nın Türkiye ile ticaretini de ağırlıklı olarak dolar yerine milli para birimleriyle yapmasının mümkün olduğu yorumlarını öne çıkardı.

Analist Aleksandr Razuvayev, milli paralarla ticaret konusunda Rusya açısından potansiyeli en yüksek ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini kaydetti. Razuvayev, Türkiye’nin de ABD ile ilişkilerinde zorlu bir dönem yaşadığını ve ekonomik sorunlarla yüzleştiğini hatırlattı. Rus analist, “Burada dominant para birimi ruble olacaktır. Türkiye’nin çok sayıda Rus turist ağırladığını da hesaba katmak lazım. Onların ödemeleri ruble üzerinden yapılabilir” değerlendirmesini yaptı. Bir diğer analist Artyom Deyev de dolardan tümüyle vazgeçmenin mümkün olmadığını ancak dolara karşı güçlü bir alternatif oluşturma çabalarına yoğunlaşmanın zamanının geldiğini savundu.

ABD savaş açtı
Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, ABD’nin yeni yaptırımlarına ilişkin, “Eğer bankacılık faaliyetlerine veya döviz hareketlerine engellemeler getirilirse bunu, ekonomik bir savaş ilanı olarak değerlendireceğiz. ABD’nin bu adımına mevcut tüm ekonomik ve siyasi adımlarla karşılık verilmeli” dedi. Rusya’nın asırlardır yaptırım baskısıyla mücadele ettiğini belirten Medvedev, “Bu neden yapılıyor? Rusya’nın uluslararası arenada güçlü bir rakip olmasının önüne geçmek için...” ifadelerini kullandı.
ABD’de bir grup senatör tarafından geçen hafta sunulan yaptırım tasarısıyla, Suriye ve Ukrayna’daki faaliyetleri ile 2016’daki başkanlık seçimlerine müdahale ettiği gerekçesiyle Rusya’ya yönelik yaptırımların genişletilmesi planlanıyor. Yeni yaptırımlar kapsamında ilk etapta Rusya’nın ihracatının ve finansman erişiminin kısıtlandığı belirtilirken, Rusya’nın gelecekte kimyasal silah kullanmayacağına dair garanti vermemesi halinde Aeroflot’un ABD’ye uçuşlarının engellenmesi, bankacılık faaliyetleri ve döviz kullanımı da dahil olmak üzere çok sayıda ek ambargonun devreye gireceği duyurulmuştu.
Ruble 2 yılın dibine indi
ABD’nin Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları nedeniyle Rus rublesi dolar karşısındaki düşüşünü dün de sürdürerek 3 Ağustos 2016’dan beri en düşük seviye olan 67.09’a geriledi. Moskova Borsası Endeksi (MICEX) de yüzde 1.2 değer kaybederek 2.282 puana geriledi. Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Elimizde söz konusu dalgalanmayı durduracak yeterli enstrümanlar bulunuyor” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı