Gazete Vatan Logo

Türkiye'nin ilk kadın bakanına veda!

Hayatını kaybeden Türkiye'nin ilk kadın bakanı ve Ankara Üniversitesi'nin seçilmiş ilk kadın rektörü Prof. Dr. Akyol için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tören düzenlendi.

Türkiye'nin ilk kadın bakanına veda!

Tedavi gördüğü hastanede 89 yaşında hayatını kaybeden Türkiye'nin ilk kadın bakanı ve Ankara Üniversitesi'nin seçilmiş ilk kadın rektörü Prof. Dr. Türkan Akyol için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Yerleşkesi Ord. Prof. Dr. Abdülkadir Noyan Salonu'nda tören düzenlendi. Törene, Akyol'un eşi Prof. Dr. Turhan Akyol, oğulları Prof. Dr. Umut Akyol ve Murat Akyol, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ile Akyol'un ailesi, yakınları ve öğretim üyeleri katıldı.

Rektör Prof. Dr. İbiş törende yaptığı konuşmada, hüzün ve gururu bir arada yaşadıklarını belirterek, "Sadece Ankara Üniversitesi'nin değil, Türkiye'nin değerli bir insanını ismen uğurluyoruz. Pek çok alanda, pek çok başarıya imza atmış bir değerdi Türkan Akyol Hoca, üzgünüz." dedi. Kendisinin bir hekim olarak Prof. Dr. Akyol ile çalışma fırsatı bulamadığını anlatan İbiş, "Kendisi hakkında çok güzel sözler ve değerli özellikler duydum. Türkan Hoca kişiliğiyle, nezaketiyle, insan sevgisiyle, çok yönlülüğüyle, tevazusuyla ve Cumhuriyet kadınının özverisi ve öz güveniyle tüm başarıları hak etmiş bir insandır." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Akyol'un oğlu Prof. Dr. Umut Akyol da tüm aile adına törene iştirak eden herkese teşekkürlerini ileterek, annesi için Ankara Üniversiteli olmanın, hekim olmanın en önem verdiği ve gurur duyduğu şey olduğunu belirtti. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülfem Elif Çelik de Türkan Akyol'un öz geçmişini okuyarak, değerlendirmelerini aktardı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri tören boyunca Prof. Dr. Akyol'un Türk bayrağına sarılı tabutu başında beşer dakika saygı nöbeti tuttu.

Peyman Türkan Akyol kimdir?

Peyman Türkan Akyol, 12 Eylül 1928'de İstanbul'da doğdu.

Asker babasının görevleri nedeniyle Türkiye'nin farklı illerinde eğitim gören Akyol, Erenköy Kız Lisesinden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine girdi. 1953'te tamamladığı fakültesinde asistan olarak çalışmaya başlayan Akyol, 1956'da göğüs hastalıkları uzmanı oldu. Akyol, Türkiye'nin veremle savaşında, göğüs hastalıkları alanında fakültesinde uzun yıllar görev yaptı.

Haberin Devamı

Akyol, 1959-1962'de ABD'nin New York şehrinde, Albert Einstein Tıp Fakültesinde eğitimini sürdürdü. 1964'te göğüs hastalıkları ana bilim dalında doçent, 1969'da profesör olan Akyol, 1972'de Ankara Üniversitesi Senatosunda fakültesini, 1977'de Üniversitelerarası Kurulda Ankara Üniversitesini temsilen yer aldı. Akyol, on binlerce doktor ve uzman hekim yetişmesinde görev aldı.

Türkan Akyol, 1971'de Türkiye'nin ilk kadın Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı olarak göreve getirildi. Daha sonra parlamento dışından görev verilen 10 bakan arkadaşıyla hükümetten istifa eden Akyol, üniversite kliniğine döndü. 1980'de Türkiye'nin ilk seçilen kadın rektörü olarak üniversitesinin başına geçti.

Meclise 18. dönemde Sosyal Demokrat Halkçı Partinin (SHP) İzmir milletvekili olarak giren Akyol, 1993'te Kadın ve Çocuktan Sorumlu Devlet Bakanı olarak bir kez daha görev yaptı.

Haberin Devamı

Türkan Akyol, 1955'te evlendiği okul arkadaşı, meslektaşı Prof. Dr. Turhan Akyol ile 62 yıl boyunca yaşamını paylaştı, 2 erkek çocuk, 4 torun sahibi oldu.