Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin en sakin 14 şehri!

İtalya’da 1999 yılında kurulan ‘sakin’ felsefesine sahip kentlerin bir araya geldiği Cittaslow Birliği’ne Türkiye’den üye sayısı 14’e çıktı.

Türkiye’nin en sakin 14 şehri!

Türkiye’nin ilk sakin şehri İzmir’in Seferihisar ilçesinin başlattığı akımda 1’i il, diğerleri ilçe veya belde 24 merkez de üyelik için inceleniyor.

Dünyada 208 üye var

Cittaslow hareketi, 1999’da Greve in Chianti’nin eski belediye başkanı Paolo Saturnini’nin yaşam kalitesini yükseltmek için kentlerin kendilerini değerlendirmeleri fikriyle gelişti. Türkiye’yi kavramla tanıştıran İzmir’in Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cittaslow’ın başkan yardımcılığı görevini de sürdürüyor. Günümüzde 30 ülkede 208 üyeye yayılan Cittaslow hareketi, Slow Food felsefesini 70 kriter uygulayarak kentlere taşımayı amaçlıyor. Türkiye’nin sakin şehirleri şöyle: Akyaka Mahalesi (Muğla Ula), Eğirdir ve Yalvaç (Isparta), Gerze (Sinop), Gökçeada (Çanakkale), Halfeti (Ş.Urfa), Perşembe (Ordu), Şavşat (Artvin), Seferihisar (İzmir), Taraklı (Sakarya), Uzundere (Erzurum), Vize (Kırklareli), Yenipazar (Aydın) ve Göynük (Bolu) ilçeleri. Citta-slow’a üyelik için bekleyenler şöyle;

Sinop (il merkezi), Ahlat ve Adilcevaz (Bitlis), Mudurnu (Bolu), Ağın ve Kemaliye (Erzincan), Ortaca ve Köyceğiz (Muğla), Güdül (Ankara), Palu (Elazığ), Zile (Tokat), Arapgir (Malatya), Küçükkuyu (Çanakkale), Tirebolu (Giresun), Ermenek (Karaman), Gürpınar (Van), Oğuzeli (Gaziantep), Erkilet (Kayseri), Çaycuma (Zonguldak), Ulus (Bartın), Sındırgı (Balıkesir), Şebinkarahisar (Giresun), Gülnar (Mersin), Gümüşhacıköy (Amasya).

Haberin Devamı