Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin en lezzetli müzesi

Tonlarca çikolatadan yapılan, Osman Hamdi Bey’den Eyfel Kulesi’ne 100’den fazla sembolik objenin yer aldığı bir müze... Pelit Çikolata Müzesi Türkiye’de alanında bir ilke imza atıyor.

Türkiye’nin en lezzetli müzesi

Masumiyetin, oyuncağın, balmumu heykelinin müzesi olur da çikolatının neden olmasın? Pelit Pastaneleri’nin Esenyurt’taki fabrikasında kurulan Çikolata Müzesi’nde hem tarihi kişiliklerin hem de ünlü mimari eserlerin çikolatadan yapılmış heykelleri yer alıyor. Pelit’in Üretim Müdürü olarak görev yapan Bülent Baki müzenin açılış sürecini şöyle anlatıyor: “Yönetim Kurulu Başkanı’mız Selahattin Bey’in (Ayan) hobisiydi zaten bu konularla ilgilenmek. Eserler, pastanenin çikolata ustalarının elinden çıkma. Kalıp ve oyma teknikleri kullanılıyor.”

2012’de açılan Ataşehir Mimar Sinan Camii.

Aman çocuklar çikolatayı yemeyin!

Müzeye girdiğinizde solda Eyfel Kulesi’yle, hemen orta kısımda Hansel ve Gretel masalındaki “şeker ev”le karşılaşıyorsunuz. Baki’nin aktardığına göre çocuklar şakayla karışık “Müzeyi niye yemeye çalışıyorsunuz?” şeklinde uyarılıyor.

Salvador Dali ve Mona Lisa da var

Farklı bölümlerin yer aldığı müzede eserler 18-22 derece arasında muhafaza ediliyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün büstü, Seyit Onbaşı, ve Çanakkale Şehitler Abidesi heykellerinden sonra, Sanat Holü denilen kısma geliniyor. Andy Warhol, Mona Lisa ve Van Gogh büstlerinin yanında Osman Hamdi Bey’in 850 kilogram ağırlığındaki heykeli var.

Haberin Devamı

Çocuklar müzeyi gezerken bir yandan da eserlerin tadına bakıyor.

Alt kat Disneyland’ı andırıyor

Göbeklitepe, Hitit, Sümer ve Antik Mısır medeniyetlerine ait heykellerin olduğu bölümde, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası heykeli de bulunuyor. İstanbul da unutulmamış: Sultanahmet Camii, Ayasofya, Hipodrom, Yerebatan Sarnıcı başlıca noktalar.Alt kata indiğinizde ise mini bir Disneyland’la karşılaşıyorsunuz; Batman, Superman ve pek çok karakter yan yana dizilmiş. Aynı yerde bulunan cam bölmeden fabrikada çikolatanın üretim sürecini de izlemek mümkün.