Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin en büyük ceviz çiftliğini kurdu

Türkiye’nin en büyük ceviz çiftliğini kurdu

Türkiye’nin en büyük ceviz üreticisi Ataman Çiftliği’nin direktörü Ömer Çimen ile hasat zamanı buluştuk, ceviz hakkında konuştuk...

Ceviz hasatı başladı, bu süreci anlatır mısınız?

Hasatımiz başladı, ve bundan sonrası artık daha çok mekanik olarak yapılıyor. Cevizler ağaclardan sallama makinası ile düşürülüp sonra da yerlerden toplama aracı ile toplandıktan sonra, kabuk soyma makinasına gönderiliyor. Kabuk soyulma işleminden sonra kurutma makinalarımızda kurutuluyorlar. Cevizlerin nemini yüzde 8 civarına düşürüyoruz. Kurutmadan sonra cevizlerimizi 3 değişik boyda sınıflandırıyoruz. Hasatımız bu sene 25-30 gün arasında sürecek.



Ataman Çiftliği’ni anlatır mısınız. Bu işe neden girdiniz?

Ataman Çiftliği, Akmeşe-Kocaeli’de 1996 yılında kuruldu. Kurulmasinin sebebi ise evde yapilacak Çerkez tavuğuna iyi ceviz bulunanamasıdır. Bu sebep ile olarak 200 ağaç diktik. Dikilen bu ilk ağaçlar, sadece ev ihtiyacını karşılamak içindi. Daha sonra Türkiye piyasasındaki ceviz eksikliğini görünce bu bir iş haline geldi. 180 hektar arazi üzerinde 30 bin Chandler ve 5 bin Fernor ceviz ağacı ile Türkiye’nin en büyük ceviz ve fidan çiftliği olma ünvanına sahibiz. Ceviz cinsleri ithal olmasına rağmen yerli çeşitlere aşılanmış olduklarından Amerika’dan ve Şili’den ithal edilen aynı cins cevizlere göre daha lezzetli ve aroması daha yoğundur. Ataman Çiftliği yetiştirdiği cevizleri son teknoloji makinalarında kurutur.

Üretiminiz ne kadar?

Biz genç bir çiftliğiz 30 bin ağaçtan 200 ton üretim yapıyoruz. Bu Türkiye’deki en büyük üretimdir.

İnternetten Türkiye’ye ceviz satıyor

Biz satışlarımizi toptan olarak yapıyoruz. Perakende almak isteyenlere de internetten www.cevizsatis.com sitesinden ceviz satmaya bu başladık. Ceviz kurutma işlemi bittikten sonra 5 kilo ve katları olarak kurye ile gönderiyoruz. 3’er farklı boyda ceviz var. Mamut 34 mm ve üzeri en büyük boy oluyor. Jumbo 31 ile 34 mm arası, büyük boy da 31 mm ve altındaki cevizler oluyor.



Nerelere gönderiyorsunuz, fiyatlarınız nedir?

Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Şu anda 2 haftada 3 ton satışımız oldu. Yurtdışından da talep var ama henüz gönderemiyoruz. Havale ya da kredi kartı ile ödeme yapılıyor. Ismarlama gününden sonra tüketiciye ulaştırıyoruz. Sipariş gelmeden paketleme yapılmıyor. En küçük boyun kilosu 19 TL. Mamut boyun kilosu ise 24 TL. Ayrıca internette fidan da ısmarlıyorlar ve adrese teslim ediliyor.

Hangi cinsleri satıyorsunuz?

Chandler satışımız var. Piyasada Chandler adıyla satılan epey fidan var ama Chandler oldukları süpheli! Bizim çiftliğimiz Chandler cinsinin Turkiye’de en fazla olduğu çiftliktir ve bu konuda da ilktir o yüzden bizden alınan Chandler fidanı yüzde 100 Chandler’dir.

Türkiye’de ceviz üretimi çok arttı. Devlet destek veriyor bu işe. Ama alacağınız verim fidandan geçiyor ve fidan çok önemli ceviz üretiminde.