Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin 18 hazinesi

Dünyanın günümüze ulaşan en eski tapınağı olarak bilinen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girdi ve böylece Türkiye’nin listedeki doğal ve kültürel değerlerin sayısı 18’e çıktı.

Türkiye’nin 18 hazinesi

Aphrodisyas / Aydın

Zenginliğin başkenti

Geçtiğimiz yıl UNESCO Dünya Mirası Listesine giren Afrodisias Antik Kenti Yunan-Roma dönemi mimari ve kent özelliklerini çok iyi yansıtan bir yerleşim yeri. Kentteki Afrodit Tapınağı İÖ 3. yüzyıla, kentin kendisi ise bir yüzyıl sonraya dayanıyor. Arkeolojik alan, Afrodisias ve kentin kuzeyindeki mermer ocaklarından oluşuyor. Kentin zenginliği bu mermer ocaklarından geliyor. Afrodisias Arkeolojik Kenti’nde tapınaklar, bir tiyatro, bir toplanma yeri ve iki hamam bulunuyor.

Göbeklitepe / Şanlıurfa

Tarihin sıfır noktası

12 bin yıllık geçmişi ile dünyanın en eski tapınağı olan Göbeklitepe’de ‘T’ biçimli dikili taşlar, dairesel ve dikdörtgen şekilli tapınak kalıntıları bulundu. Doğuş Grubu’nun 20 yıllığına ana sponsoru olduğu Göbeklitepe’nin daha iyi korunması için geçtiğimiz aylarda çatı koruması ve seyir terası inşa edilmişti.

Selimiye Camii / Edirne

Mimari şaheser

Edirne’yi taçlandıran Selimiye Camii ve Külliyesi, 16. yüzyılda Sultan II. Selim adına yaptırıldı. Mimar Sinan’ın ustalık dönemi eseri olan cami ve külliye dünya mimarlık tarihinin en önemli yapıtlarından biri. İnsan dehasının şaheserlerinden biri olarak kabul edilen eser, UNESCO Listesi’ne 2011’de girdi.

Haberin Devamı

Hattuşa (Boğazköy) / Çorum

Anadolu’nun kalbi

Hitit kültürünün merkezi başkent Hattuşa (Boğazköy) UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1986 yılında girdi. Kent, Budaközü Ovası’nın bir ucunda yükseliyor ve yaklaşık iki kilometrekarelik bir alan kaplıyor. Hattuşa’nın görülebilen kalıntılarının çoğu İÖ 13. yüzyıldaki büyük yeniden yapılanma dönemine ait.

Bergama / İzmir

Dokuz farklı bileşen

Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait katmanları barındıran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Alan Pergamon, Kibele Kutsal Alanı ve Maltepe tümülüsleri olmak üzere dokuz farklı bileşenden oluşuyor.

Divriği Ulu Cami / Sivas

Taş işçiliğinin şahikası

Sivas’ın Divriği ilçesindeki Ulu Cami ve Darüşşifası mimarlık tarihinin başyapıtlarından sayılıyor. Yapı, mimari özelliklerinin yanı sıra Anadolu’nun geleneksel taş işçiliğinin seçkin bir örneği olması nedeniyle de 1985 yılından beri UNESCO Listesi’nde yer alıyor.

Haberin Devamı

Nemrut Dağı / Adıyaman

Zeus’un yüce tahtı

Nemrut Dağı, “Zeus’un göklerdeki tahtına en yakın yer” olarak tanımlanıyor. Yüksekliği 2 bin 206 metreyi bulan Nemrut görkemli tümülüsü, dev tanrı heykelleri ve kabartmalarıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1987’de girdi.

İstanbul Tarihi Alanları

1985’ten beri listede

İstanbul, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dört ana bölüm olarak yer alıyor: Arkeolojik Park, Süleymaniye Koruma Alanı. Zeyrek Koruma Alanı ve Tarihi Surlar Koruma Alanı. İstanbul’un Tarihi Alanları, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1985 yılında girdi.

Diyarbakır Kalesi ve Surları

Uzaydan görünüyor

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı, 2015 yılında UNESCO Listesi’ne girdi. Diyarbakır Kalesi, surlar ve burçlar hâlâ orijinal ve özgün kültür varlıkları olarak yaşıyor.

Ani Şehri / Kars

Kültür merkezi

2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine giren Kars sınırlarındaki Ani şehri Ermeni Bagratuni hanedanlığı döneminde önemli bir bölgesel güç ve kültür merkezi olarak biliniyor..
Cumalıkızık /Bursa
Osmanlı’nın doğuşu
Listeye 2014’te giren “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” alanı Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi külliyeler ve Cumalıkızık köyünden oluşuyor.
Çatalhöyük / Konya
9 bin yıllık şehir
Konya’nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük, neolitik döneme ait benzersiz bir yerleşim. 9 bin yıl önce 10 bin kişinin yaşadığı, insanoğlunun geçmişine ışık tutan önemli bir alan. Çatalhöyük, 2012’den beri listede.
Safranbolu /Karabük
Anıtsal ahşap evler
Safranbolu ilçe merkezi, Batı Karadeniz’in geleneksel kent dokusunun bozulmamış bir örneği olmasıyla önem taşıyor. Ahşap evleri ve anıtsal yapılarıyla Safranbolu bir bütün olarak listede.
Ksanthos-Letoon / Muğla
Artemis’in izleri
Ksanthos ve Letoon antik kentleri, temsil ettikleri tarihsel değerler ve aralarındaki organik bağ nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1988’de birlikte dahil edildi.
Troia Antik Kenti / Çanakkale
Destanların yurdu
İzmirli ozan Homeros’un İliada ve Odysseia destanlarının anayurdu olan dünyadaki en ünlü arkeolojik alanlardan Troya Tarihi Milli Parkı, 1998 yılından beri UNESCO listesinde yer alıyor.
Efes / İzmir
Medeniyetler beşiği
Efes, tarih öncesi dönemden sonra Helenistik, Roma, Doğu Roma, Anadolu Beylikleri ve Osmanlı dönemleri boyunca yaklaşık 3 bin yıl kesintisiz yerleşim gördü. UNESCO Listesi’ne 2015’te girdi.
Kapadokya / Nevşehir
Etkiyeyici doğal yapı
İnsan izlerinin kalkolitik döneme kadar uzandığı Kapadokya, doğal yapısının dışında Hitit, Pers, Bizans, Selçuklu ve daha birçok uygarlıktan izler barındırıyor. Bölge 1985 yılından beri kalıcı listede.
Pamukkale-Hierapolis / Denizli
Beyaz coğrafya
Pamukkale ve Hierapolis, 1988 yılında kültürel ve doğal miras olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Bu beyaz coğrafyadaki Hierapolis kenti önemli bir arkeolojik miras.

Haberin Devamı