Gazete Vatan Logo

Türkiye kar altında

Soğuk havanın etkisini sürdürdüğü yurdumuzda birçok il kar altında kaldı. Bazı bölgelerde kar nedeniyle trafik kazaları meydana gelirken bazı bölgelerde ise kar yağışı nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanıyor.

Türkiye kar altında

Yoğun kar yağışı yurdun büyük bölümünü esir aldı. Birçok noktada ulaşım durdu, ekipler yolları açmak için seferber oldu.

AKSEKİ-SEYDİŞEHİR KARA YOLUNDA ULAŞIMDA KAR ENGELİ

Antalya'yı Konya'ya bağlayan Akseki-Seydişehir kara yolunda kar yağışı nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanıyor. Araçlar, kar kalınlığının yaklaşık 15 santimetreyi bulduğu Akseki-Seydişehir kara yolunun Yarpuz Mahallesi kesiminden itibaren yolda kaldı. Karayolları ekipleri, yolda tuzlama çalışmaları yaptı. Bir otomobil ve kamyonun çarpışması sonucu meydana gelen maddi hasarlı trafik kazası nedeniyle de kara yolunda ulaşım bir saat aksadı. Bölge trafik ve jandarma ekipleri yolda kalan sürücülere yardım etti. Kar yağışı nedeniyle güzergahı kullanmak isteyen ağır tonajlı araçlara izin verilmedi.

KONYA'DA SÜRÜCÜLER KARA HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

Konya'da akşam saatlerinde başlayan kar, Konya-Antalya yolunun Alacabel mevkiinde ulaşımı olumsuz etkiledi. Hazırlıksız yakalanan sazı sürücüler yolda kalırken, Konya kent merkezinde ise kartpostallık görüntüler oluştu. Konya'da, saat 22.00 sıralarında başlayan kar hayatı olumsuz etkilerken, özellikle ulaşımda aksamalara neden oldu. Kar ve tipinin etkili olduğu Seydişehir ilçesinde, Konya- Antalya yolunun her iki istikametinde de ulaşım güçlükle sağlandı. Sadece zincirli olan araçlara izin verilirken, kamyon ve otobüs gibi araçlar da dinlenme tesislerinde bekletildi. Konya kent merkezinde ise kar yağışı, kartpostallık görüntüler oluşturdu.

Haberin Devamı

DOĞU'DA KÖYLER KAR ALTINDA

Kar yağışının etkisi altına giren Doğu Anadolu Bölgesinde 300’e yakın köy ve mahalle yolu ulaşıma kapandı. Köylerde yaşayan vatandaşların 6-7 ay sürecek kış çilesi başlarken karla kaplanan bacalar kürendi. Kardan beyaza bürünen köyler drone ile havadan görüntülendi. Kar yağışı Erzurum, Kars, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Ardahan, Kars ve Muş’u etkisi altına aldı. Kar ve tipi dolayısıyla bölgede 300’e yakın köy ve mahalle yolu ulaşıma kapandı. Kapanan yolların yeniden ulaşıma açılması için belediye ve İl Özel İdaresi ekipleri çalışma başlattı. Karla birlikte bölgede soğuk hava da etkisini artırdı. Gece saatlerinde en düşük hava sıcaklığı Erzurum, Ağrı ve Kars’ta sıfırın altında 10 dereceye kadar düştü.

Haberin Devamı

KARS'TA ARAÇLAR YOLDA MAHSUR KALDI

Kars-Iğdır karayolu Hanlar Geçidi mevkisinde kar ve tipi etkili oluyor. Buzlanan yolda çok sayıda araç mahsur kaldı. Kars’ta önceki gün başlayan kar yağışı ve tipi, ulaşımda aksamalara yol açıyor. Kar yağışı ve tipi nedeniyle 20 köy yolu ulaşıma kapandı. Kapalı köy yollarının açılması için İl Özel İdaresi ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Kars-Iğdır Karayolu’nun Hanlar Geçidi’nde kar ve tipiden buzlanan yolda çok sayıda araç kaldı. Ağır tonajı araçların kaldığı Hanlar Geçidi’nde araç geçişi kontrollü yapılıyor. Kars Trafik Müdürlüğüne bağlı trafik ekipleri Kars-Digor-Iğdır karayolunu kullanan sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Kars-Iğdır karayolu Hanlar Geçidi mevkinde zaman zaman açılan yolda, araçlar güçlükle seyrederken tır, çekici ve benzeri ağır tonajlı araçlar tedbir amacıyla bırakılmıyor. Ağır tonajlı araçların makaslama yaparak yolları ulaşıma kapatma ihtimali olduğunu belirten yetkililer, tipinin etkisini azaltması ve yolun trafiğe açılmasının ardından araçların geçişine izin verileceğini bildirdi. Öte yandan yağan kar ve tipiden merkeze bağlı 1, Arpaçay’a bağlı 5, Kağızman’a bağlı 2, Sarıkamış’a bağlı 5 ve Susuz’a bağlı 7 köy yolu kapandı. Ekiplerin çalışması sürüyor.

Haberin Devamı

NİĞDE GÜNE KARLA UYANDI

Niğde’de gece saatlerinde başlayan kar yağışı kent merkezini beyaza bürüdü. Özellikle yüksek kesimlerde oturanlar güne karla uyandı. Meteoroloji Müdürlüğünün uyarısı sonrası Niğde’de gece saatlerinde kar yağışı başladı. Yüksek kesimlerde etkisini gösteren kar yağışının ilçelerde devam ettiği bildirildi. Niğde Belediyesi ve İl Özel İdaresi, olası yol kapanmalara karşı ekiplerin hazır olduğunu kaydetti. Abdullah Gök isimli bir vatandaş, "Uzun zamandır beklediğimiz kar yağışı bugün başladı. Hastalıklar artmıştı, kar yağışı ile birlikte sona erecek diye düşünüyorum. Allah kimseye kaza bela vermesin. Hazırlıklarımızı ona göre yaptık ve kışa hazırız" dedi. Niğde AFAD Müdürlüğü yaptığı uyarıda, Ulukışla-Pozantı, Niğde-Çiftlik, Altunhisar-Çiftlik, Niğde-Çamardı arası başta olmak üzere, kuvvetli kar yağışı, buzlanma ve don hadisesi ile görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Haberin Devamı

DÜZCE'DE YÜKSEK KESİMLER BEYAZA BÜRÜNDÜ

Düzce'nin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oluyor. Kentin yüksek kesimlerinde dün geceden itibaren etkisini gösteren soğuk hava ve sağanak yerini kar yağışına bıraktı. Düzce'ye 35 kilometre uzaklıkta bulunan Kaynaşlı ilçesinin bin 300 rakımdaki Topuk Yaylası'nda kar kalınlığı 10 santimetreye ulaşırken, bölgeyi ziyaret eden vatandaşlar eşsiz manzarada yürüyüş yaptı. Yağış, Samandere köyü, Kardüz Yaylası ve Güzeldere Tabiat Parkı mevkilerinde de etkili oluyor. Meteoroloji yetkilileri, kar yağışının bölgenin yüksek kesimlerinde gün boyu aralıklarla süreceğini ifade etti.

ERZİNCAN'DA KAR YAĞIŞI

Erzincan ve çevresinde etkili olan kar yağışı nedeniyle 33 köyün yolu ulaşıma kapanırken, yaylalardaki büyük ve küçükbaş hayvan sürüleri ve sahipleri dönüş yolunda kar nedeniyle zor anlar yaşadı. Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta ve deniz seviyesinden 3 bin 500 metre yükseklikteki Keşiş Dağları'nda bulunan Sarıkaya köyü ve mezralarının yolları gece bastıran kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı. Kar kalınlığının zaman zaman 1 metreye çıktığı bölgede Erzincan İl Özel İdaresi'nden yardım isteyen köylülerin yolları, sabah saatlerinde yeniden ulaşıma açıldı. Bu sırada aniden bastıran kar yağışı nedeniyle Şenlik mezrasından büyük ve küçükbaş hayvanları ile inmek isteyen vatandaşlar zor anlar yaşadı. Hayvan sürüleri yolların açılmasıyla inişe geçti. Kar yağışı nedeniyle köy ve mezra yollarının geceden beri kapalı olduğunu ifade eden köylüler, özel idare ekiplerinin sabah saatlerinde yollarını yeniden açmasından dolayı mutlu olduğunu söylediler.

ŞIRNAK BEYAZA BÜRÜNDÜ

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde 2 gündür etkili olan yağmurun yerini kar yağışına bırakmasının ardından ilçe merkezi beyaza büründü. Yöre halkı bu yıl karın erken yağdığını belirterek, sonbaharı yaşayamadan kışı gördüklerini söyledi. Beytüşşebap ilçesindeki şiddetli yağmur, dün akşamdan itibaren yerini kar yağışına bıraktı. Karla birlikte ilçe beyaza büründü. İlçe merkezi beyaz örtüye bürünürken, yüksek kesimlerde kar kalınlığı 25 santimetreye kadar ulaştı. Kartpostallık görüntülerin oluştuğu Beytüşşebap ilçesinde yüksek kesimler tamamen kar altında kalırken, alçak kesimlerde ise yağmur etkisini sürdürüyor.

KAPADOKYA'DA MEVSİMİN İLK KARI YAĞDI

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya’ya mevsimin ilk karı yağdı. Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesine kış döneminin ilk karı yağdı. Sabahın erken saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı sonrasında peribacaları güzellikleriyle ziyaretçilerini kendine hayran bıraktı. Nevşehir’de sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, yeryüzünün en ilginç yer oluşumlarından biri olarak da bilinen peribacalarına ayrı bir güzellik kattı. Peribacalarının kar altındaki hali kartpostallık görüntüler oluşturdu. Uçhisar’da turizm işletmeciliği yapan Mustafa Zuhal, “Kapadokya’da mevsimin ilk karının yağması Uzakdoğulu turistleri çok mutlu etti. Oralarda kar görmedikleri için buralarda güzel bir manzara eşliğinde bölgeyi geziyorlar. Keşke daha çok kar yağsa da kartopu oynayabilseler” dedi. Bir başka turizm işletmecisi ise Kapadokya bölgesinin dört mevsim farklı güzellikler ile turistleri karşıladığını ifade ederken bu mevsimde de beyazlar eşliğinde turistleri karşılıyor diye konuştu.

MERSİN'DE KAR YAĞIŞI

Mersin’in Erdemli ilçesinin yüksek kesimlerine mevsimin ilk karı düştü. Torosların eteği, ilçenin yüksek kesimlerinde Göktepe, Evdilek, Uzunkuyu ve Toros yaylalarında kar yağışı etkili oldu. Bölgede ikamet eden vatandaşlardan Yusuf Böcüoğlu yağışın sabah erken saatlerde başladığını belirterek, "Kar yağışı 1600 ile 2200 rakımları arasında etkili oldu. Kar toprak üzerinde yer yer yaklaşık 5 santimetreye kadar ulaştı. Bu yöremiz için mevsimin ilk kar yağışı" diye konuştu. Yüksek kesimlerde hava sıcaklığının eksi 2 dereceye kadar düştüğü de öğrenildi.

ERCİYES'E LAPA LAPA KAR YAĞDI

Erciyes Dağı'nda gece saatlerinden itibaren başlayan kar yağışı etkisini sürdürürken, yağışla beraber ortaya çıkan eşsiz manzara havadan görüntülendi.Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden biri olan Erciyes Dağı'nda gece saatlerinden itibaren kar yağışı etkili oldu. Kar yağışıyla beraber kara yolları ekipleri yollarda çalışma başlatırken, jandarma arama kurtarma timleri de devriyelerini artırdı. Yağan kar ile beraber Erciyes Dağı'nda da eşsiz manzara ortaya çıktı. Tadına doyum olmayan manzara, İhlas Haber Ajansı tarafından havadan görüntülendi. Kayak Antrenörü Veysel Değirmenci de, kar yağışının başlamasıyla beraber çok mutlu olduklarını söyleyerek, karla oynadı. Öte yandan kent merkezinde de kar yağışı hafif düzeyde etkisini gösteriyor.

KÜTAHYA'DA KAR YAĞIŞI

Kütahya'nın Domaniç ilçesindeki yüksek kesimlerde kar yağışı ve sis, ulaşımı olumsuz yönde etkiliyor. Alınan bilgiye göre, Domaniç-İnegöl kara yolu Kocayayla mevkisinde dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı, sürücülere zor anlar yaşattı. Kara hazırlıksız yakalanan çok sayıda sürücü, geri dönmek zorunda kaldı. Kar kalınlığı bölgede 10 santimetreyi buldu. Karayolları ekipleri bölgede buzlanmaya karşı çalışma yaparken, trafik ekipleri sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

KAHRAMANMARAŞ'TA ULAŞIMA KAR ENGELİ

Kahramanmaraş'ta yoğun kar nedeniyle, Kahramanmaraş-Kayseri kara yolu ulaşıma kapandı. Alınan bilgiye göre, kentte sabah saatlerinde etkisini artıran kar yağışı nedeniyle, Kahramanmaraş-Kayseri kara yolu, Tekir Mahallesi Tüneller bölgesi rampasında ağır tonajlı TIR'lar yolda kaldı. Bazı TIR dorselerinin kayıp yoldan çıkması nedeniyle yolda uzun kuyruklar oluştuğu için Kahramanmaraş-Kayseri kara yolunun Kayseri'ye gidiş istikameti tamamen ulaşıma kapandı. Kahramanmaraş'a geliş istikametinde ise trafik kontrollü olarak sağlanıyor. Karayolları ekiplerinin bölgede kapanan yolları açmak için yoğun çalışma yaptıkları gözlendi. Denetimlerini artıran trafik ekipleri ise zincirsiz ve çekme halatı bulunmayan araçların geçişlerine izin vermiyor. Bazı vatandaşlar araçlarına zincir takmaya çalışırken bazıları ise müzik açarak halay çekti, karın keyfini çıkardı.

SİVAS'TA KAR YAĞIŞI

Sivas'ın Kangal ve Gürün ilçelerinde sabah saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı etkili olmaya başladı. Hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle birlikte kent merkezinde soğuk hava etkisini sürdürürken Sivas'ın Gürün ve Kangal ilçesinde ise kar yağışı etkili olmaya başladı. Gürün'de sabah saatlerinden itibaren başlayan kar yağışı ilçeyi beyaza bürüdü. Kar yağışına hazırlıksız yakalanan vatandaşlar zor anlar yaşadı. İlçede kartpostallık görüntüler ortaya çıkarken Mazıkıran ve Ziyaret mevkisinde yoğun kar yağışı nedeniyle araç geçişleri kontrollü olarak sağlanıyor. Belediye ve karayolları ekipleri kar temizleme ve tuzlama çalışması yaptı. Kangal'da etkili olan kar yağışı sürücülere zor anlar yaşattı. Kar yağışına hazırlıksız yakalanan vatandaşlar da araçlarına zincir taktı. Mevsimin ilk karının yağmasıyla çiftçiler büyük sevinç yaşadı.

ADANA'DA KAR YAĞIŞI

Adana'nın yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oluyor. Pozantı ilçesinde, Kamışlı, Hamidiye, Aşçıbekirli, Yazıcak, Karakışlakçı, Yağlıtaş, Yukarıbelemedik, Dağdibi ve Akçatekir mahallelerine sabah saatlerinde mevsimin ilk karı yağdı. Sürücülerin zor anlar yaşamaması ve mahallelerde kar nedeniyle yolların kapanmaması için Karayolları Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı.