Gazete Vatan Logo

Türkiye kağıt üzerinde laik

Dünya, Malatya Katliamı'nı konuşmaya devam ediyor. En çarpıcı yorum Deutsche Welle'den geldi

* DEUTSCHE WELLE: Başbakan Erdoğan’ın din özgürlüğüne ilişkin tutumuna acilen açıklık getirmesi gerekiyor. Bu, her an tekrarlanabilecek ve Türkiye’ye ciddi bir biçimde zarar veren bir provokasyondur. Türkiye’de Hıristiyan ve Yahudi azınlıkları rahat ettirecek laik devlet sadece kağıt üzerinde vardır. Türkiye din özgürlüğü sorununu çözmeli ve Avrupa’daki muhafazakarların ekmeğine yağ sürmemeli. Din değiştirmek ve misyonerlik çalışmaları vazgeçilmez bir insan hakkıdır.

* LE MONDE: AB Türkiye’de olup bitenlere kayıtsız kalamaz: AB, Türkiye’nin bu zorlu döneminde kayıtsız bir gözlemci olarak kalamaz. 2005 yılından beri Ankara’nın gelecekteki katılımını müzakere ediyor ve kendisi yada Fransa gibi üye devletler, sürekli Türk siyasi ortamını çürütmeye katkıda bulunan güvensizlik sinyallerini gönderiyor. Türkiye’de AB perspektifiyle ivme kazanan anayasal reformlar bugün ölü bir noktada, grupların şiddeti yeniden başlıyor. Bu sadece Türkiye’nin sorunu değil.

* VATİKAN: Fanatik azınlığın akıl almaz eylemi: Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Tarcisio Bertone , katliamı şöyle değerlendirdi: Olay, fanatik bir azınlığın, akıl almaz eyleminin ürünüdür. Papa’nın Türkiye’ye yaptığı ziyaretin olumlu sonuçlarını zedelememeliyiz. Papa, ziyaretiyle, Türk halkının bir parçası olan Hıristiyanlığın tanınmasını ve gerçek bir yakınlaşma sağladı. Türkiye’de din özgürlüğünün garanti altına alınmasını umuyoruz.

Haberin Devamı