Gazete Vatan Logo

Türkiye’de ilk online beceri sınavı KÜNİB e-YÖS

Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), ülkemizde okumak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler için çok önemli bir adım atmıştır. 2014 yılında Azerbaycan, Ürdün ve ülkemizde yapılan KÜNİB e-YÖS ile ülkemizde ilk defa online bir sınavla yabancı uyruklu öğrenciler çeşitli devlet ve vakıf üniversitelerine yerleştirildi. Bu uygulamayla KÜNİB e- YÖS Türkiye’de ilk online beceri sınavı olma özelliği taşımaktadır. KÜNİB e- YÖS’e katılan öğrencilerin büyük kısmı (%90 ) bu sınavı tanıyan üniversitelere yerleştirildi. KÜNİB yabancı uyruklu öğrencilerin ülkemizdeki üniversitelere yerleşmelerini yaygınlaştırmak amacıyla kağıt tabanlı sınavlar yerine en yeni bilişim teknolojilerinde yararlanarak, uluslar arası geçerliği ve güvenirliği olan elektronik bir sınav uygulama kararı almıştır. Aynı zamanda tanınırlık ağını da genişleterek sınava giren öğrencilere tek bir sınavla 70 üniversiteye başvuru imkanı sağlamıştır.

Neden Online Sınav ?

Ø Online sınav; zaman ve mekân sınırını ortadan kaldırdığı için sınava daha fazla öğrencinin katılımını mümkün kılar.

Haberin Devamı

Ø Soru dağılımlarını çeşitlendirmek kağıt tabanlı (geleneksel) sınavlara göre daha kolaydır. Sorular veritabanından alınarak sanal ortamda öğrenciye rasgele dağıtılmaktadır.

Ø Sınav zamanının kontrolü ve gözcülük daha kolaydır.

Ø Sınavların değerlendirilmesi, geleneksel ortamda yapılan sınavlara göre daha kısa sürmektedir ve hata payı en düşük seviyeye indirilmiştir.

Sınavın Uygulanması ve Güvenliği

70 üniversitenin tanıdığı sınav, merkezi sistem ile online olarak 18 ülke 26 sınav merkezinde uygulanmaktadır. Sınav merkezleri olarak KÜNİB’in paydaşları olan üniversitelerin bilgisayar laboratuvarları kullanılmaktadır. Sınava adayların kaydı ile başlayıp sınavın değerlendirmesine kadar ki tüm süreçte güvenlik önlemleri en üst düzeyde tutulmuştur. Sınav esnasında gerek adayların bilgisayarlarına dışardan erişim, gerekse adayların sınav merkezi dışına erişimi engellenmektedir. Ayrıca sınavın işleyişini etkileyecek (elektrik kesintisi, internet bağlantısnın kopması,…) unsurlara yönelik her türlü güvenlik önlemleri alınmaktadır. Bir diğer güvenlik tedbiri ise öğrencilerin sınav esnasındaki görüntüleri hem kişisel bilgisayar kamerası ile hem de salon kameraları ile kayıt altına alınmaktadır. Sınav anında tüm işleyiş takibi Ankara’daki KÜNİB Bilgi İşlem Merkezi ve sınavın yapıldığı üniversitelerin Bilgi İşlem Daireleri’nin koordinasyonu ile sağlanmaktadır.

Haberin Devamı

Sınav Merkezleri ve Sınav Dilleri

KÜNİB e- YÖS bu yıl 17 Mayıs 2015 tarihinde; Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan (Bakü), Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Irak, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Makedonya (Üsküp), Mısır, Moldova, Rusya, Türkiye (Adana, Ankara, Antalya, Erzurum, İstanbul), Türkmenistan , Ukranya, Gürcistan’daki sınav merkezlerinde yapılacaktır. Sınav Türkçe, İngilizce, Arapça, Azerice, Arnavutça, Makedonca, Rusça, Gürcüce dillerinde yapılacaktır. Öğrenciler sınav sonuçlarına göre üniversitelerin KÜNİB-e YÖS için ayırdıkları kontenjanlar doğrultusunda puan üstünlüğüne göre yerleştirileceklerdir. Bütün iş ve işlemler KÜNİB’in hazırladığı sistem üzerinden gerçekleştirilecektir. Böylece ülkemizde okumak isteyen öğrenciler bulundukları ülkelerde bu sınava girerek hem zamandan ve hem de maddi açıdan avantaj elde edeceklerdir.

Haberin Devamı

Başvuru işlemleri ve detaylı bilgi için www.kunibyos.com adresinden bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca KÜNİB, 2014 yılında yapmış olduğu eğitim fuarı organizasyonunu 2015 yılı için daha kapsamlı bir hale getirerek 14-15 Mart 2015 tarihinde Makedonya – Üsküp’te 11-12 Nisan 2015 tarihinde Azerbaycan – Bakü’de tekrarlayacaktır. Eğitim fuarları ile ilgili detaylı bilgilere www.kunibegitimfuari.com adresinden ulaşabilirsiniz.