Gazete Vatan Logo

Türkiye’de fındık fiyatı artmazsa Brüksel’e yürürüz

Dört YTL olarak açıklanan fındık fiyatları İspanyollar’ı da isyan ettirdi. İspanya’ya göre yarı yarıya düşük kalan fiyatlar nedeniyle alımlar bıçak gibi kesildi. Üreticiler, AB’ye “Sokağa dökülürüz” tehdidini savurdu

Yerli üreticilerinin tepkisini çeken hükümetin açıkladığı fındık fiyatları, İspanya’yı da vurdu! Türkiye’de fındık için belirlenen 4 YTL’lik taban fiyatın çok düşük olduğunu düşünen İspanyol fındık üreticileri Türk hükümetini protesto etti. AB yetkililerine de çağrıda bulunan İspanyol üreticiler, fiyatların yukarı çekilmemesi halinde Brüksel’e “yürüyüş yapmakla” tehdit etti.

HÜKÜMETE PROTESTO
İspanya’nın en büyük fındık üretim merkezlerinden Katalonya’nın Reus bölgesi fındık üreticileri Türk hükümetini protesto etti. Karadenizli fındık üreticilerine destek veren İspanyol fındıkçılar, Türk hükümetinin belirlediği fiyat oranının İspanya’daki fındık alımlarını yüzde 50 düşürdüğünü iddia etti.

Katalonya fındık üreticileri derneği ’La Unio de Pagesos’ yönetimi yaptığı açıklamada, yıl başında kabuklu fındığın kilogram başına 5.25 euro (9.9 YTL) olarak belirlenen fiyatının Türkiye’den gelen haberler yüzünden yüzde 51 düşerek 3.50 (6.4 YTL) euroya indiğini belirtti. Türk hükümetinin belirlediği fındık fiyatının Katalan fındık üreticilerinin sonunu hazırladığını savunan dernek yöneticileri Avrupa Komisyonu’nu derhal ’göreve’ çağırdı. İspanyol fındık üreticileri Avrupa Birliği’nden de zararlarının karşılanması için yardım isteyerek, bunun gerçekleşmemesi durumunda gerekirse Brüksel’e kadar yürüyeceklerini açıkladı.

Yeni başkan ‘5 YTL veririm’ dedi
Binlerce üreticiyi mağdur eden “fındık” Fiskobirlik yönetimini de yerinden etti. Hükümetle fındık kavgasına giren Fiskobirlik yönetimi önceki gün yapılan Olağanüstü Genel Kurul’da yönetimden ayrılmak zorunda kaldı.

Fiskobirlik’in yeni Yönetim Kurulu Başkanı, Ordu Yağ Sanayi Genel Müdürü ve Fiskobirlik Denetim Kurulu Üyesi Yaşar Pamuk oldu. Pamuk, MHP’ye yakın bulunuyor.

Fiskobirliğin yeni başkanı Yaşar Pamuk’un oylama öncesi delegelere kuliste net 5 YTL’ye fındık alacağı vaadinde bulundu ve oylamanın ardından da bu fiyatın arkasında olduğunu bir kez daha vurguladı. Söz konusu vaad, Fiskobirlik’in piyasadan 1 YTL daha fazla fiyata fındık toplayacağı anlamına geliyor.

Haberin Devamı