Gazete Vatan Logo

Türkan Saylan aklandı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin 13 yöneticisi hakkında karar çıktı!..

Türkan Saylan’ın evinin de arandığı Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin 13 yöneticisi hakkında dava açılmasına yer olmadığına karar verildi. Operasyon tarihinde kanser tedavisi gören Türkan Saylan, soruşturma devam ederken 18 Mayıs 2009’da yaşamını yitirmişti.

19 ay sonra dava açılmasına yer olmadığı kararı
İstanbul özel yetkili Cumhuriyet savcılığınca yürütülen Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan 42 kişiden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) yöneticisi 13 kişi hakkında delil bulunamadığı gerekçesi ile 19 ay sonra dava açılmasına yer olmadığına dair karar verildi. Soruşturma kapsamında tutuklandıktan 7 gün sonra tahliye olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski Rektör Yardımcısı Ayşe Yüksel’in de arasında bulunduğu 29 kişi yönünden ise soruşturma devam ediyor. Özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın 19 ay sonra haklarında takipsizlik (dava açılmasına yer olmadığına dair karar) verdiği 13 yönetici isim ise şöyle:

İşte o 13 yönetici

Gözaltına alındıkları dönemde ÇYDD yöneticisi olan Beyoğlu Şube Başkanı Oya Kaynak, Üsküdar Şubesi Saymanı Bahriye Uğurel, Genel Başkan Yardımcısı Perran Yorgancıgil, Yönetim Kurulu üyesi Cihan Demirci, Kağıthane Şube Başkanı Ali Naci Kılıç, Pendik Şube Başkanı Şeyda Eşsiz, Avcılar Şube Başkanı Şükriye Varlık, Bakırköy Şube Başkanı Gülser Alparslan, Zeytinburnu Şube Başkanı Sevtap Sema Murat, Kartal Şube Başkanı Belkıs Dağ, Şişli Şube Başkanı Ersin Aşlamacı, Erenköy Şube Başkanı Recep Altan Eraslan, Kadıköy Şube Başkanı Kadriye Alev Ocaktar.

Soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet savcıları Ercan Şafak ve Murat Yönder’in 2 Kasım 2010’da verdiği takipsizlik kararında, Ergenekon’un temel örgütsel dokümanlarında, haklarında daha önce dava açılan bir kısım sanıklardan ele geçirilen bazı belgelerde, şüpheli ve tanık beyanlarında Çağdaş Eğitim Vakfı(ÇEV), ÇYDD ve üyelerinin adlarının geçtiği öne sürüldü. Dernek üyelerinin, Ergenekon terör örgütüyle bağlantılarının bulunduğuna dair kuvvetli suç şüphesinin tespit edilmesi üzerine telefon hatlarının mahkeme kararı ile teknik takibe alındığı belirtildi. İstanbul nöbetçi 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla operasyon gerçekleştirildiği ifade edilen takipsizlik kararında, ÇEV ile ÇYDD’nin genel merkez ve şubelerinde, üyelerin evlerinde arama yapıldığı anlatıldı.

Yeterli delil elde edilemedi

Elde edilen tüm bilgi ve belgeler, inceleme raporu sonuçları ve iletişim tespit tutanakları incelendiğinde, şüphelilerin terör örgütü üyesi olduklarına dair haklarında kamu davası açmayı gerektirir nitelikte ve yeterlilikte delil elde edilemediği kaydedildi. Şüphelilere CMK’nin 137’inci maddesi gereği, iletişim hatlarının teknik takibe alındığının bildirileceği ifade edilerek, tespit ve dinlemeye ilişkin kayıtların CMK 137/3 gereğince imhasına karar verildi.

Türkan Saylan soruşturma devam ederken vefat etti

Özel yetkili savcılıkça yürütülen Ergenekon soruşturması kapsamında 13 Nisan 2009’da yapılan 12’inci operasyonda ÇYDD üye ve yöneticisi 42 kişi gözaltına alınmış, ÇYDD eski Genel Başkanı Türkan Saylan’ın Arnavutköy’deki evi de dahil olmak üzere 81 adreste arama yapılmıştı. Operasyon tarihinde kanser tedavisi gören Türkan Saylan, soruşturma devam ederken 18 Mayıs 2009’da yaşamını yitirmişti. İstanbul özel yetkili Cumhuriyet savcılığının ÇYDD ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) üyesi 13 kişi hakkında takipsizlik kararı verirken 29 kişi hakkında ise soruştura devam ediyor. (Ayşegül Ustu - Hürriyet)

Haberin Devamı