Mevsim sebzeleriyle lezzetli diyet salataları

Sindirimi kolaylaştıran, içerisinde pek çok vitamin ve mineral barındıran diyet salatalar, sağlığınızı korumak için birebir. İşte Diyetisyen Emre Uzun’un sonbahar diyet salatası tarifleri...

Mevsim sebzeleriyle lezzetli diyet salataları

Diyet salatalar, daha hafif ve daha sağlıklı olmasından dolayı kişileri hem tok tutan hem de zayıflamalarını sağlayan yemek tariflerinden... Siz de diyet yapmak istiyorsanız yapmanız gereken tek şey, mutfağınıza gidip size uygun salatalar hazırlamak.... İşte sağlıklı hayat reçetenize ekleyebileceğiniz o tarifler...

Kerevizin faydaları:

K vitamini bakımından çok iyi bir kaynak. Ayrıca antioksidan özelliği bulunan kereviz çeşitli hastalıklara zemin hazırlayan “serbest radikallere” karşı vücudun direncini artırıyor.

Malzemeler:

-3 adet kereviz

-3 adet portakal -2 adet elma

-1 kase süzme yoğurt

Üzerini süslemek için:

-4-5 adet ceviz ve tercihe göre naryada dereotu

Yapılışı:

Portakalları ikiye bölüp iç kısmını bir miktar alın. Rendelediğiniz elma ve kerevizi süzme yoğurtla karıştırın. Portakalların iç kısmına bir miktar koyup üst kısımlarını süsleyin.

Haberin Devamı

Palamut faydaları: Omega yağ asitleri ve içeriğine sahip. Fırında pişirme yöntemi kullanılarak hazırlandığı için palamut ızgara oldukça sağlıklı bir ana besin. Mümkünse haftada 2 kez tüketilmeli...

Portakallı kereviz salatası: 1 porsiyon yaklaşık 140 kalori

Gojiberry faydaları:

A ve C vitaminleri ve demir mineralleri açısından zengin.

Malzemeler:

-1 adet ızgara palamut -3 yemek kaşığı gojyberry

-3 yemek kaşığı zeytinyağı

-2 adet kırmızı soğan -1 tutam roka

-1 tutam maydonoz

-1 adet orta boy havuç

-Yarım kırmızı lahana

-6 adet chery domates

-1 göbek marul -1 adet sarımsak

-Sirke

-Limon suyu

Yapılışı:

Büyük bir salata kabına doğranmış marul, kırmızı lahana ve soğanları koyun. Kıyılmış dereotu, maydanoz, rokayı daha sonra da havucu rendeleyin ve salataya ekleyin. Izgara yapılmış palamutu fileto halinde salatanın üzerine koyun. Zeytinyağ, sirke, ezilmiş sarımsağı bir kasede karıştırıp salatanın üzerine ekleyin En son üzerine gojyberry ve domatesleri ekleyin ve servis edin.

Haberin Devamı

Palamutlu Gojiberry’li salata: 1 porsiyon yaklaşık 175 kalori

Chia tohumu faydaları:

Omaga 3 bakımından zengin olan bitki, tüm bitkiler arasında en yüksek değerde omega-3 yağ asitlerine sahip.

Malzemeler:

-100 gram balkabağı

-10 gram Chia tohumu

-Yarım demet maydanoz

-1 orta porsiyon brokoli

-1 adet salatalık

-1 adet büyük boy havuç

Yapılışı:

Çeyrek olacak şekilde kesilmiş balkabağını fırına verin. Doğranmış marulu, maydanozu, brokoliyi ve salatalığı bir kasede harmanlayın. Rendelenmiş havucu hazırlanan karışıma ekleyin.

Fırından alınan balkabağına hazırladığınız karışımı koyun. Karışımın üzerine chia tohumunu ve 1 adet limon suyunu ekleyerek servis edin.

Bal kabağında chia tohumlu salata: 1 porsiyon yaklaşık 80 kalori

Pırasanın faydaları:

Damarları koruduğu belgelenen “kaempferol” adlı flavonid pırasada bol miktarda mevcut. Bu bileşen, damar astarlarını tahribata yol açan faktörlere karşı koruyor. Aynı zamanda A, C, K ve B6 vitaminlerinden zengin.

Malzemeler:

-1 tane pırasa

-1 tane kuru soğan

-1 tane havuç

Haberin Devamı

-1 adet orta boy patates

-1 kase yoğurt

-Yarım demet maydanoz

-2 tane salatalık

-Limon suyu

-1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Patatesleri haşlayın. Diğer taraftan bir tavada pırasaları ve kuru soğanı doğrayıp soteleyin. Haşlanan patatesleri ezin. Sotelenen pırasaları ve kuru soğan patateslerini üzerine alıp karıştırın. Bir çember yardımıyla tabağa basın. Üzerine yoğurt çırparak koyun. Yoğurt karışımının kenarlara da dökülmesini sağlayın. Daha sonra havuçları rendeleyerek soteleyin. Havuçları yoğurdun üzerinde gezdirin. Maydanozları ve salatalıkları doğrayarak üzerine serpin.

Güz salatası: 1 porsiyon yaklaşık 120 kalori

Ispanağın faydaları:

Yüksek oranda demir, iyot, kalsiyum, klorofil, A ve C vitaminleri içeriyor. Taze ve çiğ tüketilmesi daha sağlıklı. İçerdiği protein ve folik asit sayesinde alzheimer hastalığının düşmanı. İçerdiği folik asit sayesinde hamilelikte çocuğun özürlü olmasına sebep olan nedenleri asgariye indiriyor.

Malzemeler:

-Yarım kilo ıspanak

-1 çorba kaşığı zeytinyağı

Haberin Devamı

-2 çorba kaşığı nar ekşisi

-1 adet kuru soğan

-0.5 demet dereotu

-1 demet yarım maydanoz

-0.5 çay bardağı ceviz

-1 adet nar ya da portakal

Yapılışı:

Portakalı küçük parçalar halinde kesin.

Taze soğanı halka halka doğrayın. Salata kasesinin içine ıspanak yapraklarını, portakal ve üstüne diğer malzemeleri ekleyin.

Ispanak salatası: 1 porsiyon yaklaşık 110 kalori

Salata yemenin faydaları

-Salata tüketimi kişinin iştahını kontrol etmeye ve öğünlerde porsiyonlarını küçültebilmesine yardımcı oluyor.

-Mevsimine göre sebzeler kullanılarak hazırlanan salata günlük lif alımını artırarak kabızlık problemini çözmeye, karaciğer toksinlerinin atılımını sağlamada etkili.

-Sonbaharda salatanızı ekleyeceğiniz lahana, karnabahar, kereviz gibi sebzelerle zenginleştirerek sebzelerin detoks etkisi ile vücudunuzu toksinlerden temizleyebilirsiniz.

-Ayrıca taze sebze ve meyvelerle hazırlanan salata, daha pürüzsüz ve ışıltılı bir cilde sahip olmanızı sağlar.

DİĞER YENİ YAZILAR