Kaç kalori sipariş ettiniz?

İş yaşamından ötürü pek çok insan evde yemek yapmak yerine dışarıdan sipariş veriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sema Gülbür, hazır besinler hakkında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Kaç kalori sipariş ettiniz

Genelde oturarak çalışılan günümüz koşullarında her fazla kalori kiloya dönüşüyor. Doğru yemenin ve kilo kontrolünü sağlamanın formülü ise kendinizi aç bırakmamaktan geçmiyor doğal olarak. Aksine; gereksiz kalorilerden uzaklaşmak, takıntılı olmamak ve hareketli olmak en iyi çözüm. Güne muhakkak sabah kahvaltısı ile başlamak şart. Kahvaltısız kilo vermenin hayal olduğunu bilin. Öğle ve özellikle akşam yemeklerini çok iyi seçmek gerekiyor. Öğle yemeğinizi normal, akşam yemeğinizi sevdiklerinizle paylaşın. Peki kalorileri olmalı? Öğle yemeğinin erkekler için 550-600 kaloriyi, kadınlar için 450 kaloriyi, akşam yemeğinin ise erkekler için 450-500 kaloriyi, kadınlar için de 350 kaloriyi geçmemesi gerek. Eğer aktiviteniz yok ise kalorileri daha da aşağıya çekmek gerekiyor. Günümüzde maalesef aldığımız kaloriler harcadığımızdan daha fazla. Bu nedenle doğru seçimler ve siparişler yapılmalı ve muhakkak porsiyon kontrolü sağlanmalı...

Haberin Devamı

Kaç kalori sipariş ettiniz

Ayvalık tostu - 410-500 kalori

Ayvalık tostu, işlenmiş et ürünleri içerdiği için oldukça doymuş yağ, kolesterol, tuz içeriği yüksek, kalorili bir sandviç türüdür. Sipariş verirken bir daha düşünün. İçeceksiz bir porsiyonu ise içeriğine göre 410-500 kalori.

Sebzeli noodle - 320 kalori

Şüphesiz ki kızartılmış bol soslu dolu bir tabak noodle tüketerek sonrasında vicdan azabı çekeceksiniz. 1 porsiyon noodle 320 kaloridir. Noodle’da ısrarcıysanız bol sebzeli olmasına ve soya sosu, fazla yağ koydurmamaya çalışın.

Salata - 90 kalori

Bir kase sade salata 90 kalori. A ve C vitamini, lif ve mineraller açısından iyi bir kaynak. Kilo kontrolü sağlamak isteyenler ana öğün olarak salata sipariş verdiğiniz zaman yağsız ızgara etli, tavuklu ya da balıklı (protein içerikli) isteyin ve sosu (limon, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı) evde kendiniz ayarlayın.

Bol tereyağ soslu mantı - 480 kalori

Haberin Devamı

İçerdiği yağ ve unla kalorisi bir porsiyon mantı 480 kalori. İllaki mantı yemek istiyorsanız sossuz ve bol yoğurtlu 4 kaşık yemenizi öneririm…

Yağlı-kıymalı-kaşarlı pide - 360 kalori

Bir porsiyon pide 360 kalori yanında bir kutu gazlı içecek ile 550 kalorilere çıkar. Ya pide sevdasından vazgeçin ya da sevdiklerinizle paylaşarak 200-300 kalori ile vedalaşın. Yanında ayran söyleyerek tokluk süresinizi uzatın.

Karışık pizza - 350-400 kalori

Orta karışık pizza 350-400 kalori. İki dilim pizzada 100 kalori indirim yapmak için şarküteri eklenmiş pizza yerine vejeteryan olanları tercih edin. Ayrıca şarküterili pizzadan daha az tuz almış almış olacaksınız.

Lahmacun - 200 kalori

Arada bir porsiyon yani bir adet lahmacun ile sağlıklı kaçamak mümkün. Nasıl mı? Bir adet lahmacun 220 kalori. Bir kutu ayran ve yeşil salata ile gayet sağlıklı ve tok tutan bir öğün olacaktır.

Izgara Köfte + Pilav - 310-380 kalori

Köftesine göre değişen bir porsiyonun kalorisi 310-380 arasında değişiyor. Eğer ızgara köfte sipariş verecekseniz pilav ya da patates yerine yanında bol yeşil salata ve içecek ayran söyleyerek 650-700 kaloriye veda edin.

Haberin Devamı

Mercimek çorbası - 85 kalori

Kırmızı mercimek çorba, protein ve lif açısından iyi bir kaynak. Bir kepçe mercimek çorbası 85 kalori. Sipariş verdiğiniz mercimek çorbası 2-2.5 porsiyondur. Un ve tuz içeriği yüksektir.

Çiğ köfte - 220 kalori

Çiğ köfte tüketileceği zaman beraberinde ekmek veya lavaş tüketilmemeli. 100 gramında 220 kalori vardır, bu da 3.5 köfte büyüklüğü gibi düşünülebilir.

DİĞER YENİ YAZILAR