Çocuklarınız diş hekimden korkuyor mu?

Sağlığımla ilgili övündüğüm konuların başında dişlerim gelir. Hayatım boyunca hiç diş hekimine gitmemiş olmanın haklı gururu yaşıyorum kendimce... Ama sahip olduğum genetik miras ne yazık ki oğlum Ahmet Alp’e aktarılmadı. Neredeyse 4 yaşında olmasına rağmen şimdiden ağzında iki dolgusu oldu bile. Hiç diş ağrısı çekmemiş biri olarak oğlumu diş hekimine götürmekte geç kaldığımızı da itiraf etmem gerekiyor.

Çocuklarınız diş hekimden korkuyor mu

Çikolata yedikten sonra dişlerini fırçalasın

Diş hekimi birçok kişi ve tabii ki çocuklar için çok büyük bir kabus. Bu nedenle sizlere cesaret vermek için oğlumun ilk dişçi macerasını anlatmak istiyorum. Randevu gününü sabırsızlıkla bekleyen oğlum adeta dişçi koltuğuna oturmak için yaratılmış. Diş hekimimiz Arzu Balatlıoğlu Kahya’nın Nişantaşı Rumeli Caddesi’ndeki muayenehanesine girdiğimiz andan itibaren oğlum dişçimiz ne dediyse hepsini tek tek yaptı. Hiç ağlamadı, hatta Arzu Hanım’ın iltifatları karşısında öyle bir rahatladı ki, normalde yerinde hiç duramayan oğlum sakin bir çocuğa dönüştü. İlk dolguyu hiç ağlamadan hatta huysuzlanmadan bitirdik. Oğlum da Arzu Hanım’ın dişlerinizi muayene etti bu arada... İkinci randevu iple çeken oğlum, ikinci dolgusunu iğne ile uyuşturmadan yaptırdı. Kendisi de iki çocuk annesi olan Arzu Hanım’ın oğluma yaklaşımı ve diyaloğu sanıyorum buradaki sihirli değnekti. Arzu Hanım oğlumu örnek hasta ilan etti...

Haberin Devamı

Oğlum, Arzu Hanım’ın “Şeker ve çikolata yemek çok sağlıklı değil, yedikten sonra mutlaka su iç ve dişlerini fırçala” öğüdünü her çikolata yediğinde tekrarlıyor. Anne “Çikolata yedim şimdi su içmeliyim” diyor. Dişçimizin, dişlerinizi yatmadan önce mutlaka fırçalayın tavsiyesini ise herkese tekrar hatırlatmak istiyorum: “Önemli olan sabah değil, akşam yatmadan önce fırçalamak. Ama bu sabah fırçalamaya gerek yok anlamına gelmiyor.”

Mutlu gününde dişçiye gidin

Arzu Balatlıoğlu Kahya çocuklarda diş sağlığı ile ilgili diğer tavsiyelerini şöyle sıralıyor:

“Diş hekimi ile çocuğunuzun tanışması süt dişlerinin sürmesinden altı ay sonra olmalı. Çocuklarınızı ağrısı olduğunda değil, mutlu bir gününde diş kontrolüne götürün ki bunu bir eğlence olarak görsün. Onların zihnine eğlence ile diş hekimliğini birleştirin. Diş hekimlerine sık kontrole gelen çocuklarda, çürük başlamadan önlemler alınabilinir veya sorun küçükken halledilebileceği için diş hekimi ile kötü bir tecrübe yaşatmamış olursunuz. Çocuklarınıza diş fırçalamayı alışkanlık haline getirin bunun için beraber diş fırçalayabilirsiniz. Çocuğunuza örnek olun sizi taklit edecektir. Sizin diş fırçalamanızı görünce çocuğunuzda fırçalamak isteyecektir. Diş fırçalarken çocuğunuzun alt ve üst çenesini fırçalamasını izleyin eksik fırçalanan yerler için bak şuraları unutmuşuz, bu bölgeninde fırçalanmaya ihtiyacı var diyerek yetersiz temizlenen bölgeleri fırçalatın veya fırçalayın. Diş fırçasını yumuşak ve macununu az aşındırıcılı seçmelisiniz. Sağlıklı dişleri olan güzel gülümseyen bir nesil için uğraşmalıyız.”

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR