Evdeki huzur için erken uyarı sistemi

Küçük bir çocuğa kuralları öğretmek anne babalar için oldukça zorlayıcı bir süreç. Ebeveynler için çok basit görün şeyler bile insanı çileden çıkarmaya yetiyor. Bizim için bu durumlardan biri oğlumun su ile aşkı. Oğlum tam bir su kuşu, su gördüğünde dayanamıyor. Mutlaka suyla oynaması gerekiyor. Yağmurda dışarıda gezmeye bayılıyor, tüm su birikintilerinin içinde itinayla zıplıyor. Banyoya girdiğinde 45 dakikadan önce çıkmıyor, ellerini yıkaması ya da dişlerini fırçalaması saatlerce sürebiliyor...

Bu durum da benden çok babası üzerinde stres yaratıyor. “Üstü başı ıslandı, bu kadar saat banyo mu yapılır, el mi yıkanır, başka çocuklar böyle değil” diye benim için klasikleşen söylemlere başlıyor. Durumu nasıl kontrol altına alacağımı bildiğim için -gerçi bunu eşim de biliyor ama her defasında aynı şekilde davranmaktan vazgeçmiyor- rahat rahat otururken eşim gidip çeşmeyi kapatıyor... Oğlumun ağlama ve direnmesi başlıyor...

Eşime böyle davranmaması gerektiğini söylemekten çoktan vazgeçtim. Çünkü o bildiğini okuyor... Ben ise uzmanların önerdiği yöntemi kullanıyorum. “Bitiş süresini önceden belirliyorum.” Oğlumun makul bir süre su ile oynamasına izin veriyorum. Sonra da saatte yelkovanın durduğu yerden 5 dakika sonrasını göstererek, “Yelkovan buraya geldiğinde çeşmeyi kapatıyoruz” diyorum. Sonuç hiçbir direnme olmadan çeşme kapanıyor, mutlu sona eriyoruz.

Haberin Devamı

Uzmanlar çocuklara karşı açık sözlü olmanın ve bitiş öncesi geri sayımın hayal kırıklığını engellediğini belirtiyor. Ute Glaser, “Anne Babanın Sihirli Sandığı“ adlı kitabında bu durumu şöyle örnekliyor: “Vakit konusunda açık bir şekilde sözleşmek evdeki huzura katkıda bulunur. Çocuk tam kendi dünyasına kapanmış, boyama yapmaya odaklanmışken veya oyunun en heyecanlı yerindeyken ansızın, ‘Ayakkabılarını giy, alışverişe gidiyoruz’ ya da ‘Bırak boyamayı, yemek hazır’ komutunu alır. Bu komut birdenbire her şeyi mahveder. Düş kırıklığı ve itiraza yol açar. Devamında ise bağrışma, huzursuzluk ve tatsızlık gelecektir.” Beş dakikaya yemek hazır ya da 15 dakika sonra dışarıya çıkacağız gibi erken haber vermek. Gerginliği azaltacaktır.

Haberin Devamı

ANNE ÇOCUK DÜNYASI

Molfix’ten mutlu çocuklar için

Molfix, ‘Mutlu Bebekler, Mutlu Yarınlar!’ mottosuyla geleceğin mutlu bireylerini hazırlamak için harekete geçiyor. Marka, yeni kampanyası kapsamında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan ile gerçekleştirilen işbirliğiyle, nasıl daha mutlu çocuklar yetiştirebileceğinin altın kurallarını anlatıyor. Hayat Kimya Hijyen Pazarlama Müdürü Gülşen Serin Bakır, “Yapılan tüm araştırmalar gösteriyor ki; bebekliğini mutlu geçirenler ileride de mutlu bireyler oluyor” diyor. Molfix ile ilgili detaylı bilgiye www.molfix.com.tr web sitesinden, hamilelik dönemi ve yeni doğan bebek bakımı hakkında annelerin ihtiyaç duyabileceği bilgilere www.molfixyenidogan.com web sitesinden ulaşabilirsiniz.

PINAR RESİM YARIŞMASI 34. YILINDA

Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar tarafından projelendirilen ve 34 yıldır her yıl farklı bir temayla düzenlenen Pınar Resim Yarışması, çocukların zihinsel gelişimlerini ve sanatsal becerisini geliştirmeye devam ediyor. Bu yılki teması ‘Ailem ve Ben’ olarak belirlenen yarışmaya, Türkiye’nin yedi bölgesi ve KKTC’nin yanı sıra Almanya, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden de 49 bin 255 resim katıldı. Pınar Resim Yarışması’nda ana jüri değerlendirmesi tamamlandı. Yetenekli 25 çocuk, Prof. Ergin İnan önderliğinde Büyükada’da düzenlenecek Pınar Sanat Haftası’na katılma hakkı kazandı.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR