Anneler Günü iyi ki var!

Çocukluğumdan hatırladığım her Anneler Günü içimde şefkat ve huzur duygularını uyandırıyor hala. Kız kardeşimle birlikte harçlıklarımızdan binbir güçlükle biriktirdiğimiz parayla annemize hep hediyelerin en büyüğünü almak isterdik... Babamın bir ritüel halinde Anneler Günü için babaannem ve anneme getirdiği erguvanların kokusunu ise hiç unutamam. Büyüdükçe annemin bendeki değeri artsa da, Anneler Günü önemini yitirmeye başladı. Alışverişin artması için yapılan “Ticari bir gün” söylemi beni de kendi içine çekti. Ta ki o meşhur sözde olduğu gibi “Anne olunca anladım.” Mayıs 2012’deki ilk Anneler Günü‘mde 3 aylık oğlum kucağımdaydı ve iyi ki böyle bir gün vardı...

Anneler Günü‘nü kutlamamak için “Annelerimizi sene de bir gün mü hatırlayacağız” gibi cümleler bana bahane gibi geliyor. Tabii ki anneler her gün hatırlanmalı ama özel bir günle onurlandırılmayı hak ediyorlar. Ayrıca Anneler Günü ile ilgili ilk kutlamalar da günün değerini artırıyor. Tarihteki ilk Anneler Günü‘nün antik Yunan’da, tanrıların anası Rhea onuruna düzenlenen bahar kutlamalarına dayandırılıyor. 1600’lerin İngiltere’sinde ise “Anneler Pazarı” kutlanırmış. O zamanlar yoksul İngilizler’in çoğu, varlıklı ailelerin yanında hizmetçilik yapıyordu. Çalıştıkları evler çoğunlukla kendi evlerinin çok uzağında kaldığından, hizmetçilerin işverenlerinin yanında yaşamasına izin verilirdi. “Anneler Pazarı”nda hizmetçilere izin verilir, evlerine gidip günü annelerinin yanında geçirmeleri teşvik edilirdi.

Haberin Devamı

Günümüzde kutlanan

Anneler Günü‘nün temelini ise 1907 yılında Philadelphia’da Ana Jarvis adında bir kadının annesine olan sevgisi attı. Ana Jarvis, West Virginia eyaletinde annesinin bağlı olduğu kiliseyi, annesinin vefatının ikinci yıldönümü olan mayısın ikinci pazarında, Anneler Günü’nü kutlamaya ikna etti. Ertesi yıl Anneler Günü, bütün Philadelphia’da kutlanmaya başlandı. 1914’ten sonra Anneler Günü’nü ulusal tatil ilan edildi ve tüm dünyaya yayıldı.

ANNE ÇOCUK ETKİNLİKLERİ

Anneler Günü‘nde şehirde birçok etkinlik var. O günü çocuklarıyla geçirmek isteyen anneler için birkaç alternatif...

Haberin Devamı

Minik maratoncular Maltepe Parkı‘na

İlk yerli noodle markası NUDO, bu yıl Anneler Günü’nde ilk kez düzenlenecek Türkiye’nin en büyük çocuk maratonuna sponsor oldu. Maltepe Sahil Şehir Parkı’nda farklı yaş gruplarından 6 bin çocuk anneleriyle birlikte marnatona katılabilecek. 3 yaş ve altı çocuklar anne ve babaları ile 100 m., 4-5 yaş grubu çocukların ise yine anne ve babaları ile 200 m. birlikte koşacağı maratonda; 6-7 yaş grubu çocuklar 400 m., 8-10 yaş grubu çocuklar 600 m., 11-14 yaş grubu çocuklar ise 1000 m. mesafede yarışacak. Ayrıca farkındalığı artırmak amacıyla Down Sendromlu çocuklar da 100 metre mesafeyi yürüyecek.

KidzMondo anneleri bekliyor!

Trump AVM’deki KidzMondo, 9 Mayıs Cumartesi ve 10 Mayıs pazar günü girişleri tüm anneler, anneanneler ve babaanneler için ücretsiz olacak. Ayrıca anneler çocuklarıyla birlikte aktivitelere de katılabilecek. Örneğin moda sahnesinde birlikte podyuma çıkacak ya da sanat etkinliklerinde birlikte yarışabilecekler.

Haberin Devamı

‘Opera’daki Hayalet’ten sürpriz!

Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde sahnelenmeye başladığı günden beri yoğun ilgisiyle karşılaşan The Phantom of the Opera’nın Anneler Günü’ne özel bir sürprizi var! 9 ve 10 Mayıs tarihli The Phantom of the Opera gösterilerine Zorlu PSM gişelerinden 1 bilet alan kadın izleyicilere 2. bilet Zorlu PSM’den hediye! Kaçırmayın.

Annemle bilim daha güzel

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK ortaklığıyla açılan Kocaeli Bilim Merkezi’nde 10 Mayıs Pazar günü; 5-6 yaş grubundaki çocuklar için saat 14.00 ve 15.00 saatleri arasında anneleriyle birlikte katılabilecekleri atölye çalışmaları düzenlenecek.

DİĞER YENİ YAZILAR