Korkusunu paylaşmasına engel olmayın

Üç yaşındaki oğlum şu sıralar her şeyden korkuyor. Özellikle sesler onu çok etkiliyor. Herhangi bir şeye konsantre değilse 5 dakikada bir “Anne bu ne sesi” diye soruyor. Duyduklarının dışarıdan gelen araç, rüzgar ya da kalorifer borularının ısınıp soğumasıyla oluşan genleşme sesleri olduğunu anlatsam da ikna edici olamıyorum. Bir süre sonra tekrar aynı soru ile karşı karşıya kalıyorum. “Sesler” nedeniyle odasında tek başına kalmak istemiyor. Bu korku yaşamını tamamen ele geçirmese de sürekli bir tedirginlik yaşamasına neden oluyor. Eminim birçok çocuk da oğlumla benzer şeyler yaşıyor.

Humanite Psikiyatri Tıp Merkezi Direktörü Prof. Dr. Sedat Özkan’ın

“Çocukluk döneminde yaşanılan korkuların çoğu normal ve geçicidir” sözleri açıkçası içime su serpiyor.

Sedat Özkan şöyle devam ediyor: “Yenidoğan ve bebekler yüksek ses ve ani hareketlerde korkması son derece normaldir. Evrimsel en temel korkulardan biri olan vücut bütünlüğünü kaybetme korkusu annenin şefkatli dokunuşlarıyla kendini sakileştiren çocukta içerlerde gizli olarak bulunur. 3 yaş civarlarında başlayan zarar görme, yok olma korkuları kendini hayaletlerle ve canavarlarla göstermeye başlar. Oyunlarıyla korkularıyla baş etmeye çalışan çocuk aslında kendini de anlatır. Oynayarak korkularını kendi dünyasında şekillere sokar. Oyun içinde kahramanlar ve kötü adamlar savaşırlarken aslında korkulu parçada mücadeleci parçada çocuğun ruhsal dünyasının içinden gelir. Bu sebeple canavar diye bir şey yok demek çocuğun dünyasında anlaşılmadığını hissettirir.”

Haberin Devamı

Anneler öpünce geçer

“Bu dönemde küçük bir kesik kıyametlerin kopmasına sebep olabilir. Çünkü bedensel bütünlük çok önemlidir onlar için. Büyük kazalarda gayet metanetli görünen çocuk için ufacık bir kanama dehşet verici olabilir. Böyle durumlarda sakin olmak ve çocuğa dokunarak çocuğu rahatlatmak iyi gelir. Bir yerini acıtan çocuk bilmelidir ki öpünce geçer. Bu dönemde tamamen korkusuz bir çocuğa rastlamak çok zordur.”

Sedat Özkan’ın çocukların yaşadığı korkular karşısında anne babalar için tavsiyeleri ise şöyle:

Haberin Devamı

- Korkunun resmini çizebilir ya da oyunla ifade edilebilir.

- Sen artık büyüdün büyük çocuklar korkmaz demek ancak korkusunu paylaşmasının önüne engel koymasını sağlar ki kendi başına mücadele etmek çocuk için çok daha zor olacaktır.

- Çocuğa anlaşıldığını hissettirmek gerekir. Sadece anlaşıldığını bilmek ve bu korkuyu sakin karşılayan bir anne yüzü bile çocuğu rahatlatabilir.

- Aşırı koruyucu bir tutum haline gelmemek gerekir.

- Korktuğu duruma alışmasını sağlamak ama bunu ufak adımlarla yapmak en doğru yol olacaktır.

HAFTA SONU ROTASI

Uniq Atölye’de davulda çocuklar var

İstanbul’un en yeni kültür, sanat ve eğlence mekanı Uniq İstanbul, bu hafta sonu eğlenceli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor; Davul Workshop... Zuhal Müzik’in katkılarıyla ücretsiz olarak iki gün gerçekleşecek derste, 6-12 yaş arasındaki çocuklar hem eğlenecek hem de öğrenecekler. Aileler de Uniq Galeri ve Turkmall Sanat’ta devam eden sergiler gezebilirler. Yer: Uniq İstanbul-Maslak/28 Mart Cumartesi ve 29 Mart Pazar saat: 15.00

Haberin Devamı

Trump AVM’de iki tiyatro bir atölye

Trump Alışveriş Merkezi’nde bu hafta sonu çocuklar için ücretsiz üç farklı alternatif var. Saat 14.00-18.00 arasında gerçekleşecek Akıllı Tahtalar adlı etkinlikte 5 yaş üstü ve 5 yaş altı çocuklar ahşap oyuncaklarla oynayacak. 28 Mart Cumartesi günü Kayıp Prenses Rapunzel, 29 Mart Pazar ise Hansel ve Gretel adlı tiyatro oyunları saat 13.00’te başlayacak.

DİĞER YENİ YAZILAR