‘Kaçıncı Çocuksunuz?’ bunu önemseyin!

Kişisel gelişim ve ilişkiler konusuna her zaman merak duydum. Birçok insan gibi ben de “Neden böyleyim, niçin ilişkilerimde doğruyu bulamıyorum” gibi soruların cevaplarını arar dururum. Bu defa karşımda, farklı bir bakış açısıyla büyük bir pencere açıldı. Uluslararası alanda üne sahip psikolog ve programcı

Dr. Kevin Leman’ın “Kaçıncı Çocuksunuz? Doğum Sıranızın İş, Aşk ve Aile Hayatınıza Etkileri” adlı kitabı oldukça iddialı.

Tara Kitap’tan çıkan eserde Dr. Kevin Leman “Kız veya erkek kardeşinizin sizden niye bu kadar farklı olduğunu hiç düşündünüz mü? Peki ilk çocuk ile ikinci çocuk neden birbirinden geceyle gündüz kadar farklı? Çocuklarınızdan biriyle kafa kafaya gelip dururken, diğer çocuklarınızla aranız neden süt liman? Neden patronunuzla veya iş arkadaşınızla bir türlü anlaşamıyorsunuz? Evlenmek için neden o adam ya da kadını seçtiniz?” gibi soruların cevabını doğum sıramıza göre analiz ediyor, örnekliyor ve hayatımızı, ilişkilerimizi yeniden düzene koymak için somut önerilerde bulunuyor. 343 sayfalık kitapta hayatın şifrelerini çözüyorsunuz.

Haberin Devamı

Doğum sıranızı bulmak sadece kaçıncı çocuk olduğunuzla ilgili değil bunu unutmayın.

Dr. Leman, bunun birçok değişkene göre farklılaştığını anlatıyor. “Bazen sonradan doğan çocuk ilk çocuk gibi davranıyor” diyor. Aslında ebeveyn-çocuk ilişkisi kısmını yazmak istesem de “Bu kitaptaki herkesi ilgilendiren bölümleri atlamak olmaz” diye düşünüyor ve “önce kendimizi tanıyalım” diyorum. İşte doğum sıramızın bize ettikleri. Kendinizi test edin...

NASIL BİR ÇOCUKSUNUZ?

İlk ve tek çocuklar

Güvenilir, vicdanlı olan bu çocuklarda liste yapma eğilimi vardır. Ve siyah beyaz düşünürler. Doğal liderdirler ve başarı odaklı olurlar. İstatistiklere göre genelde yüksek otorite ve başarı seviyesindeki konumlara geliyorlar. Din adamlarının çok büyük kısmı, ABD başkanlarının yüzde 64’ü ilk çocuk veya i∫levsel ilk çocuk. CNN’de yakın zamanda yapılmış bir araştırmaya göre ilk doğanların küçük kardeşlerine göre IQ’su daha yüksek.

Ortancalar

Doğum sıraları arasında anlaması en zor olanlar. İlk çocuk geleneksel biriyse ikincisi sıra dışı olacaktır. Rekabetçi saık ve arkadaşlığa önem veren kişiler olurlar. Orcanca çocuk olmak bir tür ananonim kafa karışıklığı içinde yaşamak demektir. Ailenin ortanca çocuğu genelde süküneti korumaya çalışan arabulucudur.

Haberin Devamı

Son çocuk

Ailenin en küçük çocukları tipik olarak dışa dönük birer baştan çıkarıcı, cana yakın birer manipülatör olur. Aynı zamanda şefkatli, çetrefil ve bazen biraz dalgındırlar. En tipik özellikleri kaygısız ve şen şakrak olmalarıdır. Sonradan doğanlar arasında pek çok komedyen bulabilirsiniz. Eddie Murphy, Jim Carrey, Charlie Chaplin bu duruma bir örnektir.

EVLİLİKTE EN İYİ UYUM

Doktor Kevin Leman, “Üç bin aileyi içeren bir ara∫tırmaya göre sonsuza dek mutlu yaşama ihtimali ilk çocuklar ile son çocuklar evlendiğinde ciddi şekilde artıyor” diyor. Her ikisi de son çocuk olan çiftlerin evliliğinin sonu ise bir kaos ve maddi konularda iflasla sonuçlanabileceğine dikkat çekiyor. Kevin Leman, evliliklerde uygulanabilecek ipuçlarını da veriyor.

Haberin Devamı

İlk+ilk çocuk=İktidar mücadelesi

- Eşinizin yaptığı şeyleri ‘iyileştirmeyi’ bırakın.

- ‘Meli-malı’ diye biten cümlelerden kaçının.

- Rolleri dikkatle tamamlayıp kontrol tartışmalarından kaçının.

- Benim dediğim gibi yapacaksınız tavrından vazgeçin.

İlk+ortanca çocuk=Onaya ihtiyacı var

- Düzenli toplantılar yapın, olayları ve duygularınızı tartışın.

- Eşinizin kendini özel hissetmesini sağlayın.

- İlk çocuksanız, eşinizi konuşturup açmak için çaba gösterin.

İlk+son çocuk=Saadet

- İlk çocuksanız, eşinizin sizden faydalanmasına izin vermeyin.

- Kusur aramaya meyilli ilk çocuklar! Kendinizi frenleyin.

- Son çocuksanız, başkalarının da sahne ışıklarına ihtiyacı olduğunu hatırlayın.

- Son çocuksanız, tek kişilik bir ekip olmadığınızı hatırlayın.

Ortanca+son çocuk=İyi bir eşleşme

- Ortanca çocuksanız, meseleleri çözmeye çalışın ancak eşinize karşı küçümser tavırlara girmeyin.

- Sosyal ilgi alanlarınızı eşinizin eğlenme arzusuyla birleştirin.

- Ortanca iseniz, bencil bir damarınız ve spot ışıklarını üzerinizde tutma arzunuz olduğunu fark edin. Biraz geri çekilmeye çalışın.

Haberin Devamı

Kendi kişisel gelişimini anlamak ve ilişkilerini yoluna koymak isteyen 7’den yetmişe herkesin okuyacağı bir kitap demek abartılı olmaz “Kaçıncı Çocuksunuz” için. Özellikle anne babaların çocuk yetiştirirken hangi çocuğuna nasıl davranış sergilemesi konusunda bir rehber niteliğinde. Bu yazıda daha genel hatlarıyla değindiğim kitabın 80 sayfası ebeveynlik konusunda çözümleyici örnek ve tavsiyelerden oluşuyor. İlk fırsatta okuyun derim.

DİĞER YENİ YAZILAR