Anne babaların ateşle imtihanı!

İki haftadır griple savaşıyoruz. Önce ben mağlup oldum ve yatağa çakıldım. Ardından da 3 yaşındaki oğlum... İlk gece ateş nedeniyle sık sık uyansa da gündüz kendini toparlamayı başardığı için -ateşin bağışıklık sistemini güçlendirdiği düşüncesiyle- hemen ilaca başlamadık. Ama ikinci gece ateşi 38’in üzerine çıkınca el mahkum ateş düşürücü imdadımıza yetişti.

Ateş düşürücülerle ilgili eminin birçok anne-babanın aklı benim gibi karışık. Yakın arkadaşımın oğlu yüksek ateş nedeniyle havale geçirdiği için onun tavsiyesi hiç beklemeden ateş düşürücü vermek. Bazı arkadaşlarım ise buna karşı çıkıyor ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği için 39 dereceye kadar ateşin normal olduğunu savunuyor.

Aklımızı karıştıran tüm bu sorular işin uzmanına sordum. Emsey Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Zeren bebeklik ve çocukluk dönemlerinde sıklıkla karşılaşılan yüksek ateşin anne babalarda paniğe neden olduğunu anlatıyor.

Gece ve gündüz 2 derece fark olabilir

Gündüz ve gece arasında vücut ısısında bir derece kadar oynama meydana gelebilir. Gündüz saatlerinde 37 derece normalken gece 38 dereceye kadar çıkması da normal. 6 aydan sonrasında gece gündüz arasında iki derecelik oynama meydana gelebilir. Hareket halinde olma, sıcak suyla banyo yapmış olmak ve ortam ısısının yüksek olması çocuklarda beden ısısını 38 dereceye kadar yükseltebilir.

Haberin Devamı

İdeal oda sıcaklığı ne kadar olmalı?

Çoğu zaman ailelerin ateş karşısında yapacakları müdahale kullanılacak ilaçlar kadar etkili olabiliyor. 38 derece civarında seyreden hafif ateş durumunda öncelikle çocuğun üzerindeki fazla giysileri çıkartarak ince bir kıyafetle kalmasını sağlamak gerekir. 22 derece civarında bir oda sıcaklığı idealdir. Mümkünse ılık suyla banyo yaptırmak veya ıslatılan bezlerle eklem yerlerine tampon yapmak ilk aşamada olumlu sonuç verir. Yükselen ateşle birlikte kalori harcandığından ateşli çocukların aç bırakılmaması gerekiyor. Çocuk çok zorlanmadan bir şeyler yedirmeye çalışılmalı ve sıvı tüketmesi sağlanmalı.

Haberin Devamı

Sakın soğuk suyla banyo yaptırmayın

Deneyimsiz anne-babaların en sıklıkla yaptığı hata, yüksek ateş nedeniyle üşüyen ve titreyen çocuğun üzerini örtmek veya kalın kıyafetler giydirmek oluyor. Ateşi düşürmek amacıyla yaptırılan soğuk banyo da çocuğun durumunu iyileştirmek yerine daha kötü hale getirir. Ateş henüz 38 derece iken başka bir yöntemi denemeden hemen ateş düşürücü ilaçlara başvurmak da en sık yapılan hatalardan.

39 dereceyi görünce mutlaka doktora gidin

Çocuğun yaşı ateş konusunda belirleyici oluyor. Özellikle üç ayın altındaki bebeklerde yüksek ateş ciddiye alınması gereken bir konu. Bahsedilen ateş düşürme yöntemlerin hiçbirine başvurmadan hemen bir doktora göstermek ve ateşin nedenlerinin araştırılmasını istemek gerekir. Üç ayını doldurmuş çocuklarda her ateş durumunda hastaneye gitmek gerekmez. Ateş dışında genel sağlık durumu iyiyse, sürekli ağlamıyorsa ve ateşi 38 dereceyi geçmediyse evde tedavi uygulanabilir. Ateş durumu üç günden uzun sürüyorsa bir doktora başvurarak nedenlerini sorgulamak gerekir. Ancak ateş kontrol edilemez ve 39 dereceye kadar çıkarsa veya ateş durumu 72 saatten uzun sürerse çocuğu doktora götürmek ve ateşin sebeplerini öğrenmek gerekir.

Haberin Devamı

HAFTA SONU ROTASI

Minik parmaklar geleceği programlıyor

Microsoft Türkiye’nin geçtiğimiz Aralık ayında Türkiye’deki onlarca okulda 5 bin çocuğun katılımıyla hayata geçirdiği ve 7-12 yaş arasındaki çocuklara “kod yazma” eğitimi verdiği “Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor” girişimi devam ediyor. Tüm dünyada “Hour of Code”olarak bilinen, Türkiye’de “Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor” girişimi olarak yankı bulan etkinliğin bu yılki ilk etabı, bu hafta sonu yani 14-15 Şubat saat 10.00-11.00 ve 13.00-14.00 saatleri arasında İstanbul’daki Microsoft Türkiye ofisinde gerçekleşiyor. Birbirinden eğlenceli sürprizlerin de yer alacağı etkinliğe, çocuklar ebeveynleri ile ücretsiz katılabilecek. www.acikakademi.com adresinden kayıt yaptırmanız gerekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR