Okula gitmeye hazır mısınız!

Yarı yıl tatili sona eriyor ve Pazartesi günü okullar açılıyor. İki haftadır sabahları geç kalkmaya, bolca oyun oynamaya ve TV seyretmeye alışan çocuklar için yeniden okula adepte olmak zor gelebilir. Özellikle bazı birinci sınıf öğrencileri ve velileri için pazartesi günü biraz daha sancılı geçebilir. Çocuklarınızla konuşup neden okula gitmek istemediklerini öğrenmeye çalışarak bu süreci daha rahat geçirebilirsiniz.

Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Hastanesi’nden Uzman Psikolog Eda Yavaş, çocuklarda uyku düzenini yeniden sağlanmasının da bu süreci kolaylaştırdığını anlatıyor: “Tatilde bol bol dinlenmeye ve oyun oynamaya vakit ayıran çocukların, okulların açılmasıyla birlikte alışkanlıklarını değiştirmek durumunda olmaları oldukça zor. Tatil döneminde geç vakitlere kadar uyuyan, akşamları geç yatan çocukların, okullar açılmadan birkaç gün öncesinde kendilerini okul saatlerine ayarlamaları, gerekiyorsa biraz daha erken yatarak kendilerini alıştırmaları önemli.”

İsteksiz çocuk aşağılanmamalı

Haberin Devamı

Çocukların üzerine okul ve eğitimle ilgili fazladan sorumluluk yüklenmemesinin onları okuldan uzaklaştıracağına dikkat çeken Eda Yavaş şu bilgileri paylaşıyor: “Çocuğa okulun kendi gelişimi ve sosyal hayatı için gerekli olduğu sade bir biçimde anlatılmalı. Okula gitmeye isteksiz olan çocuklarda ailelerin sabırlı olması, çocuklarına bu durumun normal olduğu ancak gitmedikleri zaman okulda kaçıracağı şeyler olacağı ve neden gitmesi gerektiği yumuşak bir dille, çocuk aşağılanmadan, yargılanmadan anlatılmalı.”

Oyun her zaman hayatlarında olmalı

“Oyun çağındaki bir çocuğun yaşına uygun oyun oynaması, çocuğun fiziksel, psikolojik ve psiko-sosyal gelişimi için önemli bir unsurdur. Bu sebeple okula başlayan çocuğun da oyun çağında olduğu göz önünde bulundurulmalı ve okula hazırlık ve ödev yapma saatlerinin dışında oyun oynaması desteklenmeli. Hatta oyun oynamaya teşvik edilmeli. Yaşları küçük olan çocukların oyun saatine ayırdıkları vakit elbette yaşları daha büyük olan çocukların ayırdığı vakite göre daha fazla olacağı da unutulmayın.”

Haberin Devamı

Sorumluluklarını ihmal etmemeli

“Daha büyük sınıflarda olan çocukların, konsantrasyon sürelerinin daha fazla olabileceği, derslerinin daha zorlaştığı ve daha çok tekrara ihtiyaç duyulması sebebiyle oyuna ayrılan saatin azaltılması gerekir. Çocuğun oyun saatlerinin belirlenen saatlerin dışına çıkarak sorumluluklarını ihmal etmemesine dikkat edilmeli, sorumluluk bilincinin bu şekilde kazandırılması sağlanmalı.”

EĞİTİCİ ALTERNATİFLER

Hem eğlenceli hem de öğretici bir oyun: “What is this?”

EasyGo Education, özel olarak yarattığı kutu oyunu “What is this?” ile 7-18 yaş grubu çocuklar ve gençler için hem eğitici, hem de eğlenceli bir yenilik sunuyor. “What is this?”, yurt dışındaki eğitim sistemlerini temel alarak tasarlanan çok özel bir kutu oyunu. Keyifli ve bireysel metotlarla, İngilizceyi akılda kalıcı bir sistemle öğretirken, oyunu kazanmak için kurulan etaplarda ilerlemek de oldukça eğlenceli. Oyunun amacı, yabancı dil öğrenirken en büyük sorun olan “kelime ezberleme kelime haznesini güncel tutabilmeye” çare olmak. Oyun sayesinde çocuklar İngilizceyi sosyalleşerek öğrenirken, aileler de çocuklarıyla oynarken, kendi bilgilerini tazeleyebiliyor. www.oynayarakogren.com 59.90 TL

Haberin Devamı

Çocuğunuzun zekasını ateşleyin

Sevgilibebek.com ‘ tarafından sunulan ve çocukların görme becerilerine uygun olarak hazırlanmış zeka kartları, zeka gelişimine katkıda bulunurken dijital ortamda sunulan zeka küpü videoları tüm anne ve eğitimcilere büyük kolaylık sağlıyor. Amerika, Avrupa, Japonya ve Uzak Doğu’da yaygın bir şekilde kullanılan ve 0-4 yaş arası çocuk zekasını bilimsel olarak geliştirdiği kanıtlanan zeka kartları ile çocuklar eğlenirken öğrenmenin keyfini yaşıyor. “Flashcards” olarak tanımlanan ve çocukların görme becerilen uygun olarak hazırlanan kartlar basılı görsel ve kelimelerden oluşuyor.

DİĞER YENİ YAZILAR