Çocuklara her gün 20 dakika kitap okuyun

Çocuklar için yaz tatilinin neredeyse yarısı geride kaldı. Biraz daha fazla uyku, oyun, eğlence, deniz-kum biraz da spor derken dersleri unuttuk, oğlumla kış aylarında olduğu kadar kitap okuyamaz olduk. Oysa araştırmalar günde sadece 20 dakika kitap okuyan çocukların okulda daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Ayrıca kitap okuak ömrü uzatıyor, günümüzde pek de bulunmayan empati yeteneğini geliştiriyor. Haftada beş kez günde 20 dakika kitap okumak, yılda 87 saati kitap okumaya ayırmak anlamına geliyor. Hepimiz gibi ben de; kitap okumanın akademik ve hayat başarısı üzerindeki olumlu etkilerini gösteren birçok araştırma ve haber okumuş olsam da, hafta başında abm Yayınevi tarafından mailime gelen bir gönderi yaz tatilinde oğlumla yeniden kitap okumama başlamama neden oldu. Gerçekten kısa bir ara vermiş olsak da birlikte kitap okumayı ve üzerine konuşmayı özlemişiz...

Çocuklara her gün 20 dakika kitap okuyun

Anne babalarıyla kitap okuyan çocukların hem kelime hazineleri genişliyor, hem de olaylar karşısında neden-sonuç ilişkisi kurması kolaylaşıyor. Durum böyle olsa da araştırmalara göre 6 ile 8 yaş arasındaki çocukların yüzde 38’i, 9 ile 11 yaş arasındaki çocukların ise sadece yüzde 17’si kendileriyle birlikte kitap okuyan ebeveynlere sahip. Anne ve babaların çoğu, çocukları okuma yazmayı öğrendikten hemen sonra beraber kitap okumayı bırakıyor. Bu nedenle çocuklar, aileleriyle beraber kaliteli zaman geçirme, telaffuz ve kelime dağarcıklarını genişletme, öyküleri zihinde canlandırma ve yorumlama ile ileriki dönemlerde okuma alışkanlıklarını devam ettirme gibi olanaklardan mahrum kalıyor. Duygusal ve bilişsel zeka gelişimileri yavaşlarken ileriye dönük okuma alışkanlıkları da zayıflıyor.

Haberin Devamı

Çocuk kitapları yayınlayan abm Yayınevi Genel Müdürü Çağla Acar, okuma etkinliği için okulda yapılan etkinliklerin yeterli olduğu yanılgısına düşülmemesi gerektiğini belirterek Acar şu önerilerde bulunuyor: “Çocuklar yaşları büyüdükçe sayfa sayıları daha fazla olan roman, öykü ve macera gibi kendi ilgi alanlarına göre kitaplara yöneliyorlar. Ebeveynler de kitap okumanın neresinde olacağına karar veremiyor. Ancak genelde çocuk kitabı olarak bilinen birçok eser ve klasik hem çocuklara hem yetişkinlere hitap ediyor. Aile, bu tarz kitapları belirleyerek aile içinde bir kitap kulübü kurup, o kitabı bölüm bölüm birlikte okuyabilirler. Daha sonra bu bölümler hakkında olumlu veya olumsuz etkilendikleri yerleri tartışabilirler. Günlük hayatlarından örnekler vererek kitabı daha da içselleştirebilirler. Böylece çocuklar hem kendi ilgi alanları dahilindeki kitapları bireysel olarak okuma keyfini yakalarlar hem de aileleriyle birlikte kitap okuma hazzının farkına varırlar.”

Haberin Devamı

Çocuklara her gün 20 dakika kitap okuyun

Eğlenirken öğrenmek isteyenlere

4 etkinlik kitabıyla dünyayı keşfedin

abm Yayınevi tarafından yayımlanan 4 farklı etkinlik kitabı çocukların hayal güçlerinin gelişmesi ve yaratıcılıklarının desteklenmesine yardımcı oluyor. Dev Labirent‘te pek çok hayvan, kitabın sayfaları arasındaki devasa labirentlerin içinde gizleniyor ve labirentlerden birine girdin mi, bil ki yalnızca en dikkatliler yolunu bulmayı başarabiliyor! Doğada Saklambaç: Ara, Bul ve Say!’da çöllerden kutuplara, vahşi ormanlardan okyanusların derinliklerine bulman gereken yüzlerce hayvan var! İsim Şehir Hayvan Bitki Eşya: 160’ı aşkın hayvan ve eşya, 150’yi aşkın bitki türü ise sizin tarafınızdan keşfedilmeyi, renklendirilmeyi ve tasarlanmayı bekliyor. Boya ve Tasarla: Benekleri, noktaları ve parmak izlerini kendi istediğin şeye dönüştür!

Haberin Devamı

Apartmandakileri tanıyor musun?

Apartman dairelerinin kapı önlerindeki ipuçlarına bakarak kocaman bir hayal dünyasına doğru yolculuğa çıkabileceğinizi biliyor musunuz? Redhouse Kidz (SEV Yayıncılık) tarafından yayımlanan ve 13 dile çevrilmiş olan Komşularım kitabı hayal gücüyle renklenen bir dünyanın kapılarını aralıyor. Bu kitabı okuduktan sonra apartmanda yaşayan çocuklar yepyeni bir oyun keşfediyor! Ayrıca İngilizce öğrenmeye başlayan çocuklar, üç kitaptan oluşan Redhouse Learning Set sayesinde ilk İngilizce sözcüklerini sevimli kutup ayısı Polly eşliğinde öğreniyor. Polly ile kuzey kutbunda İngilizce öğrenmek hem kolay hem de zevkli.

Haberin Devamı

Çiçekli Orman’ın tekboynuzları

hep kitap’ın yeni çocuk kitapları dizisi Çiçekli Orman’ın Tekboynuzları, dört kitabıyla birden okuyucularını bekliyor. Catherine Coe’nun kaleme aldığı Çiçekli Orman’ın Tekboynuzları dizisi çocuk okurları, Çiçekli Orman’dayken insan değil tekboynuz olan üç kuzinin sihirli maceralarına davet ediyor.

DİĞER YENİ YAZILAR