Bu gıdaları çocuklarınıza yedirmeyin!

Okuduğu okuldan, giydiği kıyafetlere kadar en iyisini seçerek büyüttüğümüz çocuklarımız ne yazık ki günlük gıdalarını alırken o kadar şanslı değil. Genetiği ile oynanmış paketli ürünlerin çoğu onlar için büyük tehlike oluşturuyor. Diyetisyen Sinem Ece Çaparoğlu anlattı.

Modern şehir yaşamı, çalışan annelerin artması sonucu beslenme alışkanlıklarımız da değişti. Yemek konusunda seçici davranan, iştahsız çocuklarına ne yedireceğini şaşıran anne-babalar, bazen sağlıksız olduğunu bilse de hazır yiyeceklere ya da işlenmiş gıdalara yöneliyor. Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sinem Ece Çaparoğlu, “Çocuklukta alışılan GDO’lu besinler, aroma vericiler, lezzet katsın diye tüm paketli gıdalara ve fast food tarzı ürünlere ilave edilen çin tozlarına karşı oluşan bağımlılıktan vazgeçmek ve bu tür besinleri görmezden gelmek zor. Bu tarz yanlış beslenmeyle kazanılan kiloların geri verilmesi ve bozulan hormon sağlığının geri kazanılması pek mümkün değil. Tam da bu yüzden, çocuklarımızı fast food tarzı besinlere ve paketli gıdalara alıştırmamalı, beslenme alışkanlıklarını ev ortamında hazırlanıp tüketilen öğünlerle yetiştirmeliyiz” diyor.

Haberin Devamı

Cipsler

Cisplerin çocuk beslenmesinde kesinlikleri yeri yoktur. Patates kızartmasındaki “akrilamid ” maddesi cisplerde de mevcut. Kanser, obezite, diyabet gibi birçok hastalığa neden olabiliyorlar.

Jelibon
Jelibon ve türü şekerler; büyükbaş hayvanların etten sıyrılmış kemikli kısımları kaynatılarak üretiliyor. İçindeki gıda boyaları da zararlı.
Tavuk nugget
Nugget genellikle; tavuğun hangi kısımları ve içerisine ne katıldığı belli olmayan yumuşak bir püreden oluşur. Bir de genetiği ile oynanıp saatlerce içinde kızartma yapılabilen yağda pişmesi sağlıksız.
Hamburger
Hamburgerler, obezitenin en büyük nedenlerinden. Yanında tüketilen kola ve patates kızartması da bunu tetikliyor. Hamburger köftelerinin içerisindeki etlerin uzun süre sağlam kalması için koruyucu zararlı maddeler kullanılıyor. Kendiniz yapın.
Sosisli Sandviç
Hem beyaz un içerip kan şekerini yükseltirken, bir yandan da nitrat içeren sosis sayesinde, kanserojen riskini artırıyor.
Patlamış mısır
Mısırların, GDO’lu olma ihtimali yüksekken bir de mikrodalgada patlatılması paketlerdeki zararlı koruyucu maddeleri mısıra geçiriyor.
Beyaz şeker, beyaz un
Kan şekerini ani yükselten bu gıdalar, ani kan şeker düşüşlerine neden oluyor. Ve pankreastan salınan insülin dengesini bozup ilk adım olarak insülin direnci ve şeker hastalığına sebep oluyor.
İşlenmiş etler
İşlenmiş et ve et ürünlerinde oluşan sodyum nitrit adlı kimyasal madde proteinlerde bulunan aminoasitlerle kimyasal tepkimeye ve açığa kanserojen maddelerin çıkmasına sebep oluyor. Özellikle güvenilir olmayan ürünlerden uzak durun.
Poğaça
Kahvaltı yerine yediğimiz ya da çocuklarımıza yedirdiğimiz poğaça vs. gıdalara çok dikkat edilmeli. Bu tarz glisemik indeksi yüksek beyaz un ve yağ içeren besinlerden uzak durmamız gerekir.
Patates kızartması
Patates yüksek sıcaklıktaki yağlarda kızardığı için içerisinde “akrilamid” adı verilen bir madde oluşuyor. Bu maddenin önemli zararları var.
Turşu
Bizim geleneksel yöntemlerle hazırladığımız ev yapımı turşumuzun prebiyotik aktivitesi oldukça yüksek. Fakat çok tuzlu olduğu için böbrekleri yorup, uzun vadede yüksek tansiyona sebep olabilir.
Muffin, ekler vb, gıdalar
Yüksek oranda mısır, früktoz ve glikoz şurubu içeren bu besinler, dünyada şeker hastalığının ve kanserin artmasının baş sorumlularıdır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR