Şezlongta yedikleriniz size bir haftada 3 kilo aldırabilir

Tatilde bir hafta şezlongta yatıp canım ne isterse yiyip içeceğim diyenlerdenseniz aman dikkat. Diyetisyen İpek Ağaca bu düşüncenin size 2-3 kilo olarak döneceğini belirterek, alınması gereken önlemleri anlattı.

Bütün bir yılın yorgunluğunu 1 haftada atmaya çalıştığımız şezlongumuzdan bazen hiç kalkmak istemiyoruz değil mi? Tatil için düşündüğümüz ‘Sabahtan akşama kadar şezlongta yatma’ hayalimizi gerçekleştirirken neler yiyoruz neler… Bazen farkına bile varmadığımız şekilde sağlıksız ve de fazla miktarlarda besin tüketebiliyoruz. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca,“1 hafta boyunca “minimum hareket, maximum yeme” potansiyeli sergilediğimiz şezlonglarımızdan koca bir göbek ve yağlanmış bir kalça ile 2-3 kilo almış olarak dönebilirsiniz. Ancak küçük değişikliklerle Tatilden aynı keyfi alarak “şezlongta hafif beslenmek” mümkün” diyor. Diyetisyen İpek Ağaca tatilden kilo almadan dönmek isteyenlere şu tavsiyeleri sıralıyor.

Şezlongta yedikleriniz size bir haftada 3 kilo aldırabilir

Kitabınızı okurken yudumladığınız içeceğe dikkat!

Soğuk kahve seçimini iyi yap

Haberin Devamı

Tercihinizi bol miktarda krema ve şeker / şurup içeren bir kahve yerine bol sütlü gerçek bir kahveden yana kullanın. Böylece ortalama 300-400 kalori kar edeceksiniz.

Kola yerine maden suyu

Şezlonglarda sıkça tercih edilen kolanın 1 kutusu ( 330ml) ortalama 150 kalori. Fazla miktarda şeker içeren bu gazlı içecek yerine soğuk ve limonlu bir maden suyu tercih ederseniz 150 kalori kar etmiş olursunuz. Gazlı bir içecek olması sebebiyle benzer bir keyif alacağınızdan emin olabilirsiniz. Üstelik çok daha sağlıklı! Sıcaklarda terle birlikte kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmada maden suyu oldukça etkili…

Ayran’dan şaşma!

Kemiklerimizi destekleyen, kilo vermemize yardımcı olan, içimizi ferahlatan ayranın 1 su bardağı (200ml) 90 kkal enerji içeriyor. İçerisine bol buz ve fesleğen koyarak tükettiğinizde favori şezlong içeceğiniz olacak. Ayran yerine kefir de tercih edebilirsin; probiyotik bakteriler tatilde de seninle olsun..

Şezlongta meyve suyu yerine meyve tercih et!

1 küçük bardak meyve suyu (200ml) 150 kalori enerji içerir. Vitamin alımına destek olmadığı gibi bol kalori almamıza sebep olan meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih ederek 100 kalori kar etmeye ne dersiniz? Üstelik taze meyveden vitamin ve antioksidan alarak detoks etkisinden de faydalanmış olacaksınız.

Limonata deyip geçme!
1 büyük bardak limonata (400ml) 350 kkal enerji içeriyor. Gerçek limon suyu, bol buz ve sudan çok pratik bir şekilde kendimiz de yapabileceğimiz bu içeceği kalori bombası haline getirmeden içmeye ne dersiniz? 350 kalori yanınıza kar kalırken; bol C vitamini de almış olacaksınız.
“Şezlong’ta diyet limonata” tarifim:
Su şişesinin içerisine istediğiniz ölçüde taze limon sıkın karıştırıp buzlu bardakta afiyetle için. Taze nane ekleyerek aromasını zenginleştirebilirsiniz.
Şezlongta yemek tercihinize dikkat!
Lahmacun mönüsüne minik bir dokunuş!
Tatilde öğle yemeği olarak tercih edeceğimiz 2 lahmacun ve 1 bardak koladan 750 kkal aldığınızı biliyor muydunuz? 2 lahmacun yerine 1,5 lahmacun; kola yerine ayran tercih ederek 230 kalori kar etmeye ne dersiniz? Lahmacununuza bolca maydanoz ve limon da eklemeyi unutmayın. Aynı şekilde doyacak; yemek bittiğinde kendinizi daha sağlıklı ve hafif hissedeceksiniz! Üstelik mönünün karbonhidrat ve protein dengesini düzeltmiş olacaksınız.
Ah o sandviçler!
Şezlongtan kalkmadan yiyebileceğimiz pratik sandviçlere bir göz atalım mı?
İçerisinde 1 dilim domates, 2 dilim salatalık, 1 dilim beyaz peynir, 1 dilim füme hindi olan bir küçük boy sandviçin kalori içeriği 300 kkal. Çoğu zaman daha doyurucu olması açısından kocaman bir sandviç yiyerek bu kalori alımını 900 kalorilere çıkartabiliyoruz. En iyisi mi siz sandviç yerine tabak mönüsü tercih edin.
Salata deyip geçme!
1 porsiyon Sezar soslu tavuklu salata 450 kalori. Yani 1 orta boy hamburgerden daha fazla.Kalori içeriğini azaltmak için mayonez veya krema içerdiği için beyaz salata soslarından uzak durun. Sezar soslu tavuk salata yerine Izgara tavuk salata (limon&sirke soslu) tercih ettiğinizde 130 kalori kar edeceksiniz.
Doğru hamburger mönüsü planlayalım mı?
Orta boy bir hamburgerin kalori içeriği 400 kalori iken; büyükçe bir hamburgerinki ise 650 kalorilere çıkabiliyor. Kola ve patates ile birlikte 1100 kalorilere çıkıyoruz. Hamburgerinizi orta boy tercih edip, yanına ayran ve salata ilave ettiğinizde 550 kalori daha az enerji alacaksınız.
Şezlongta içilen biralara dikkat!
1 kutu bira 210 kkal. enerji içeriyor. birkaç kutu bira içtiğinizde farkına varmadan bir sürü kalori alıyoruz. Sıcak havada, güneşin altında içilen alkol, sizi iyi hissettirmeyecek emin olun. şişede durduğu gibi durmuyor.
Pizzayı yerken dilimlere dikkat!
1 büyük boy pizza ve 1 kutu kola mönüsü yemek yerine 2 dilim pizza, rengarenk bir salata ve 1 bardak ayran ile daha sağlıklı ve hafif bir öğle yemeği oluşturmaya ne dersiniz? Bu değişiklik, tam tamına 1200 kalori almanızı engelleyecek! 1 üçgen dilim karışık pizza (50 g) 180 kalori içeriken; 8 dilimden oluşan bir büyük boy pizza(400 g) 1450 kalori içeriyor.
Kumsal atıştırmalıklarına dikkat!

Haşlanmış mısır yer misin?

Siz şezlongta yatmış kitabınızı okurken mis gibi bir haşlanmış mısır kokusu burnunuza gelse… Yasak değil; tabii ki yiyebilirsiniz. Ama 1 orta boy haşlanmış mısırın (200 g) ortalama 250 kalori enerji içerdiğini unutmayın. Zayıflama diyetindeyseniz veya kilo kontrolü için yarım mısırı geçmeyin derim.

Kurupastaları fazla kaçırmayın!

1 tabak (5 adet) kuru pastanın kalori içeriği 500 kkal. Yani hamburgerden fazla. Öylesine ağzına atıverdiğin o kurupastaları hiç alıp getirmesen mi şezlonguna? Mutlaka yiyeceksen 1 adet yemeye ne dersin? 1 kurupastayı daha yavaş ve farkındalıkla yediğinde 5 tane yemiş gibi olacaksın.

Yazın vageçilmezi dondurma

Benim de en sevdiğim tatlılardan olan dondurma yaz aylarında nasıl iyi gidiyor değil mi?

1 kase karışık dondurma (175 g) 420 kalori. Aynı miktardaki yine 1 kase sade dondurma ise 225 kkal. Yani yarısı! Daha çok sade tercih etmeye ne dersin?

Kek saatinde at kendini mavi serin sulara

2 minik dilim kek (60 g) 220 kalori. Posa içeriği olmayan, kabızlığa sebep olan bol şekerli ve yağlı keklerden uzak dur derim. Otelin kek saati mi geldi; at kendini denize! Bol bol yüz, hatta kumsalda yürüyüş yap.

Midyeciye selam olsun!

1 tabak midye dolma (345 g) 301 kkal. enerji içerir. Saya saya, birkaç tane ye. Midye içeriğinde yüksek miktarda ağır metal barındıran (sularımız kirli olduğu için) bir besin. Bu yüzden fazla kalori alımının yanı sıra ağır metal alımını engellemek için de az ve seyrek yemekte fayda var. Kumsalda, kavurucu güneşin altında gezinen midyeler proteinli bir besin olduğu için çok çabuk bozulabiliyor. Aman dikkat edin; besin zehirlenmesi geçirmeyin, bütü yıl hayalini kurduğunuz tatiliniz berbat olmasın..

Her zaman her yerde en güzel yiyecek meyve

Şezlongta da meyve ye! Tatilde sık görülen kabızlık şikayetinden kurtulmak için, vitamin ve antioksidan alımını arttırıp yaz detoksu yapmak için, tatlı krizlerine hafif çözüm için herzaman her yerde meyve ye. Günlük meyve ihtiyacımız kişiye göre değişiyor ama ortalama 3-5 porsiyon tüketmek gerekir. Meyvelerin renk renk olması da çok önemli.

Çıt çıt çekirdek

Siz de sahilde çekirdek çitlemeyi sevenlerden misiniz? Çıt Çıt çitlerken farkında olmadan öyle çok kalori alıyoruz ki… 1 büyük paket ayçiçek çekirdeği (kavrulmuş,tuzlu) (200gr) yediğimizde 1200 kalori alırız. Ne çok değil mi? Çekirdek çitleme faaliyetini sakızla gerçekleştirmeye ne dersiniz?

Sınırsız tüketilecek süper besin salatalık

Yazın bu sıcağında buz gibi, tap taze bol sulu salatalıklar kumsalda çok iyi gitmez mi? Üstelik bol posa içeriği sayesinde bağırsaklarının iyi çalışmasına da destek. Kalori içeriği sıfıra yakın olduğu için sınırsız yiyebilirsin. Daha fazla tokluk için kabuğunu soymadan yenmeli…

Kalori miktarını önemseyin

Öğle yemeğinde almamız gereken kalori, günlük almamız gereken enerji miktarının 1/3 ü kadar olmalı. Örneğin gün içerisinde ortalama 1800 kalori almak hedefinizse öğle yemeğiniz 600 kalori civarı olabilir. Tatilde de olsa öğün atlamamaya dikkat edin.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR