Sahurda tatlıdan uzak durun gün içinde 1-2 saat uyuyun

Oruç sırasında uzun süren açlık ve susuzluk vücudun ritmini de etkiliyor. Ageless Institute’den İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, biyolojik ritmi dengede tutmak için yapılması gerekenleri anlattı.

İftardan 1 saat sonra yapılan yürüyüş kalorilerin yağa dönüşmesini engeller

Vücut metabolizmasını açlık durumunda yavaşlatır. Gün içinde açken metabolizmamız yavaşlama durumundadır. İftarla sahur arasında ise alınan ekstra fazla gıdalar yağa çevrilmek üzere karaciğere gider. O nedenle eğer bu saatlerde tamamen hareketsiz kalırsak kilo almamız söz konusu olacaktır. Bu nedenle akşamları iftardan 1-2 saat sonra yürüyüşler (1 saat) mutlak yapılmalı ve bu alınan fazladan kalorilerin yağa çevrilmesi önlenmelidir.

Oruç tutmak yaşlanmayı geciktirir, vücudu yeniler
Oruç vücudun yenilenmesidir. Yaşlanmayı geciktirir, anti-ageing dir. Sonraki aylar kendimizi iyi hissetmemizin nedeni budur. Yaşlanmayı geciktirici ve sağlıklı bir yaşamda gereklidir. Anti-ageing denilen diyetlerde de oruca benzer kısa aralıklı kaloriden fakir beslenme şekilleri var.
Sahurda karbonhidrat ve şekerden uzak durun
Oruç tutanların hepsi mutlaka sahura kalkmalı. Sahur uzun süren bir açlığa hazırlık. Bu nedenle tok tutucu yiyecekler seçilmeli. İki, üç haşlanmış ya da omlet yapılmış yumurta akı yenmeli. Yumurtanın sarısını yiyecekseniz bir yumurta sarısı iki yumurta akı yemelisiniz. Yanında peynir ve zeytin olabilir. Pide yerine tam buğdaylı, tam tahıllı lif oranı yüksek bir iki dilim ekmek yenebilir. Şekerli yiyecekleri ve hamur işi börek, çörek gibi şeyleri sahurda yemeyin çünkü ertesi gün daha çok acıkmanıza neden olur. Bir avuç ceviz ertesi gün tutar. Süt de tokluk sürenizi uzatır. Sahurda içilen elma çayı ertesi gün halsiz kalmanızı engeller.
Çay ve kahveyi iftar bitiminde için
Çayı mümkünse açık olarak içmeliyiz. Adedi bu şekilde 2-3’e çıkarabiliriz. En uygun saat iftardan sonraki saatlerdir. Kahve bir adet yine iftar sonu olabilir. Gece 23.00’dan sonra çay-kahve içmemeliyiz. Yoksa uykumuz kaçıp yeterli dinlenemeyiz. Ramazanda uyku düzenimiz bozuk olduğundan gece geç saatlerde içilen çay-kahve düzenimizi daha çok bozar.
Sahurda yenen şekerli gıdalar baş ağrısı yapar
Sahurdan sonra insülin seviyemiz ilk başta yükselir. Çok yükseltmememiz gerekir. Çünkü daha sonra kan şekeri çok düşer. Bu nedenle sahurda şekerli gıdaları tüketmeyin. Baş ağrısı daha ileriki saatlerde öğlen ve öğleden sonra kan şekerinin düşmesi neticesi oluşabilir. Bu saatlerde bir miktar uyku bunu düzenler. Egzersizi bu sırada yapmayın, tam tersine istirahat edin. Egzersiz için en uygun zaman sabah erken saatler ve akşam iftardan iki saat sonrasıdır.
Saat 12:00’dan sonra kan şekeri düşer, açlık başlar
Sahurda yemek yedikten sonra midedeki gıdalar iki saatte boşalır ve bağırsaklara gider. İki saatte de bağırsaktaki emilim biter. Yani altı saat sonra açlık başlar. Saat 11-12’den sonra kan şekeri düşer ve açlık ve halsizlik görülür. Enerjiniz de azalır.
Orucunuzu su ile açın ardından hurma yiyin
Orucu açmak için en uygun içecek sudur. Bir bardak su içtikten sonra kan şekeri düşeceği için iki hurma yiyin. Hurmanın içeriğindeki selülöz lif bulunduğu için hem tok tutar hem de kan şekerini yükseltir. Hurmadan sonra tekrar bir bardak su için. Ardından bir kase çorba yiyin. Ancak bu çorba kremasız olmalı, et suyuna da yapılmamalı. Çünkü et suyu mide asidini artırır, iştahı tetikler ve daha çok yemeğe sevk eder. Sütlü, yoğurtlu, naneli çorbalar tercih edin. çorbadan sonra, ana yemekten önce salatayı tek başına yiyin. Mümkünse yağsız salata tüketin. İçine bol elma sirkesi konulmalı. Elma sirkesi metabolizmayı hızlandırır, halsizliği giderir. Çorba ve arkasından salata yiyerek yemek süresini uzatabilirsiniz. Çünkü doyma hissi yemeğe başladıktan 15-20 dakika sonra geliyor. Salata yedikten sonra ise 10 dakika ara verin. Oruç tutanların çoğu namazda kılıyor, çorba ve salatalarını yedikten sonra namazlarını kılsınlar. Ana yemek olarak haftada iki gün sebze, bir defa tavuk, 1-2 defa ızgara ya da fırında balık, 2-3 gün ise ızgara et tüketebilirsiniz. Yağsız ve löp et tercih etmelisiniz. Ramazanda kilo almak istemiyorsanız sebze yemeklerini mümkün olduğu kadar yağ kullanmadan domates sosunda pişirin. Tatlı yemeğe alışkın bir toplum olduğumuz tatlıyı ya da meyveyi yemekten en az yarım saat sonra tüketin ve sütlü tatlıları tercih edin. İdeali bir gece tatlı bir gece meyve yemektir. Şerbetli tatlıları ise masaya kişi başına bir tane ya da küçük bir dilim şeklinde getirin.İftarda yenilen birkaç zeytin de vücudun tuz ihtiyacını giderir.
Vücut gündüz yağ yakıp şekeri dengeliyor
Ramazanda vücudumuzun biyolojik saati değişir. Gece sahuru vücut sabah zanneder. Uyku, şekerimizi düzenleyen büyüme hormonlarının salınma saatleri değişir. İlk hafta bu durum sersemlik yapsa da vücut buna daha sonra alışır. Gündüz vakti aç olacağımızdan yağlarımızı yakarak kan şekerimizi koruruz. Vücut, yağlarımızın yanması da bizi halsiz ve yorgun hissettirir. Daha sonra akşamları bol su içerek bu vücuttaki asit oranını dengelemiş oluruz.
İftardan sonra 45 dakika ayaklarınızı uzatıp dinlenin
İftar sonrası kanımız karnımızda toplanacağından ve kalbimize az kan gideceğinden 45-60 dakika dinlenme pozisyonunda, istirahatte olmamız gerekir. Mümkünse ayaklarımızı uzatıp dinlenmemizde fayda var. Bu sırada sırt üstü yatmamız da gerekir. Çünkü midede reflü hastalığına, yani yenilen gıdaların yemek borusuna geri kaçmasına yol açıp “özofajit hastalığı oluşturabilir. Uykumuzu 23.00’den sonra yapmamız uygundur.
İştah kesici halsizliği giderici şifalı Ramazan salatası
Marul salatasına elma rendeleyin ve üzerine bol elma sirkesi dökün. Bu salata hem iştahınızı keserek daha az yemenize neden olur hem de halsizliğinizi alıp dinçleşmenizi sağlar.
Kan şekerini dengeleyen elma çayı
Sahurda içeceğiniz bu elma çayı ertesi gün kan şekerinizin düşmesini engeller, halsiz kalmamanızı sağlar. Bir miktar suyun içine 1 elma, 1 portakal, (bulunmuyorsa konmayabilir, bu durumda iki elma koyun) 1 limon, 2 çubuk tarçın, 2-3 karanfil koyup kaynatın. Sıcakken süzüp için.
BUNLARA DİKKAT!
- Kabızlık çekiyorsanız sahurda bir iki kayısı yiyip üzerine su için.
- Diyabet hastaları kesinlikle oruç tutmamalı. Tansiyon hastaları ise orucunu açar açmaz ilacını almalı. Çünkü mide doluyken alınan ilaç geç etki eder. Sahurda ise yemek bittikten sonra yatarken ilaçlarını almalılar.
- İftar sonrası halsizlik çöküyor ve yatıp uyumak istiyorsanız yedikleriniz sağlığınız için yanlıştır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR