7 soruda hipnoz ile doğum

Cambridge Düşesi Kate Middleton’ın dünyaya getirdiği erkek bebek gözleri hipnozla doğuma çevirdi.

İngiltere Cambridge Düşesi Kate Middleton’ın üçüncü bebeğini dünyaya getirdikten saatler sonra verdiği gülümseyen pozları gözleri yeniden hipnozla doğuma çevirdi. Peki hipnozla doğum olarak bildiğimiz hypnobirthing yöntemi ne? 2008 yılında hypnoBirthing eğitimi aldıktan sonra Türkiye’de bu doğum yöntemini uygulayan İstanbul Doğum Akademisi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Hakan Çoker’e merak edilenleri sorduk.

1Hipnozla doğum nedir?

Kate Middleton’un doğumları ile ilgili hipnozu değil, hypnoBirthing tekniğini konuşmak daha yerinde olacaktır.Türkçe’ye hipnodoğum olarak çevirebileceğimiz hypnoBirthing, bir teknikten daha çok bir doğum felsefesi. Sakin ve rahat bir doğum için ilk yapılacak şey korkuların ve negatif duyguların açığa çıkarılarak temizlenmesidir. Hipnodoğum bu aşamada devreye girer. Hipnodoğum kelimelerle çalışır bu yüzden kendi doğum dili de pozitiftir. Örneğin sancı yerine kasılma veya dalga, ıkınma yerine bebeğe yol verme gibi terimler kullanılır. Hipnodoğum tekniğinde doğuma hazırlanan anne adayı korkularından kurtulmak ve içinde zaten var olan doğum yapma güdüsünü keşfetmek için derin gevşeme, rehberlik eşliğinde imgeleme ve hipnoz kullanılır. Doğumu engelleyen, doğumda daha çok ağrıya neden olan korkular bilinçaltında gizlidir. Korkularından kurtulabilen bir hamile, eğitimin de verdiği bilgi ve motivasyonla doğumda tüm kontrolü doğaya, bedene ve bebeğe bırakır.

Haberin Devamı

2Neden doğum için bu yöntem kullanılmalı?

Korkular hep bilinçaltına yerleşir ve en istemediğiniz anda sizin davranışlarınızı negatif etkiler. Doğum konusunda biriktirilen tüm negatif bilinçaltı korkuları doğumların önünde en büyük engeldir. İşte hipnoz eğitimleri gebenin bu korkulardan kurtularak özgürleşmesini sağlar. Doğum için en önemli korkulan engellerden biri de ağrıdır. Korkular doğumda bir tehlike gibi algılanır ve ağrının daha fazla hissedilmesine neden olur.

3HypnoBirthing tekniğinin klasik hipnoz seanslarından farkı nedir?

Haberin Devamı

Hipnoz seansları sadece hissedilecek ağrı ile çalışırlar ve bu ağrının algısını değiştirmeye çalışırlar. Oysa hypnoBirthing tam bir doğuma hazırlık eğitim tekniği ve felsefesidir. Yani doğum için gerekli tüm bilgiler ve doğumda yapacaklarınız size aktarılır. Müdahaleler, doğum pozisyonları, ıkınma teknikleri, doğum nefesi konulardan sadece birkaçı. Bu sayede

anne doğru bildiği tüm yanlışlarından kurtularak, gerek hamileliğinde gerekse doğumda daha rahat eder.

4HypnoBirthing ile doğuma hazırlık sürece nasıl oluyor?

Bu eğitim 2.5 saatlik 5 ayrı dersten oluşuyor. Mümkün olduğunca çiftler beraber katılıyorlar. Her hafta bir ders yapılıyor ve 5 haftada tamamlanıyor. Gerekli durumlarda ders araları daha

sık olabiliyor.

5HypnoBirthing ile doğumu kimlere tavsiye ediyorsunuz?

Tüm gebeler bu eğitimi alabilirler. Eğitim için tıbbi bir kısıtlama yok. Ancak elbetteki gebe seçimi önemli. Bu tür sakin bir eğitime sıcak bakan ailelerin seçilmesi başarı şansını artıracaktır.

Haberin Devamı

6Hipnoz ile doğumu kim yaptırıyor?

HypnoBirthing eğitimi İngilizcedir ve merkezi Amerika’dadır. 4 günlük bir eğitim sonrası dileyen kişiler bu sertifikayı alabilirler. 2 yılda bir belli kriterler tamamlanarak yenilenir. Kadın Doğum Uzmanı veya ebe olarak bu sertifikaya sahip kişilerle yapılacak doğumlarda çok daha başarılı sonuçlar alınır. Kendi oluşturduğumuz Keşkesiz Doğum Model ve Ekibi içinde de hypnobirthing uygulamaları temel felsefelerden biridir.

7Hipnozla doğumun avantajları neler?

Bu eğitimi tamamlayarak, bu tekniği bilen kişilerle yapılan doğumlarda müdahale ve sezaryen oranları azalmakta, aileler birebir destek ile daha rahat, ağrısız doğum şansını yakalayabilmektedirler. HypnoBirthing tekniği ile annenin kendine olan güveni artıyor. Hamilelik boyunca yapacağı gevşeme egzersizleri onu ve bebeğini doğuma huzurla hazırlıyor. Egzersizler sayesinde annenin tüm hayatı değişiyor. Koşturmaları bırakarak bebeğine odaklanabiliyor. Anne hayatın her anından tat almaya başlıyor. Bedenine ve bebeğine güveniyor. Doğumu endişe ile değil tatlı bir heyecanla bekliyor. Doğumda da kendini derin bir gevşemeye bırakan anne bu gevşeme sayesinde ıkınmasına bile gerek kalmadan bebeğine kavuşuyor. Bu arada farklı bir kazanım daha elde etmiş oluyorlar. Bilinçaltı çalışmaları sırasında anne, belki de daha önce farkına varmadığı birçok korku ve endişeden de kurtuluyor. Biz buna zihinsel arınma diyoruz. Bu anneler bilinçaltı korkularını bebeklerine geçirmezler. Neslin daha korkusuz ve sağlıklı büyümesine destek verirler. Eğitim sayesinde anne-bebek bağlanmasının önemini de kavradıkları için doğumdan sonra hemen bebekleri ile buluşup hiç ayrılmadan en az bir saat ilk emzirmeye kadar kalabilmektedirler. Hipnodoğumun bilinen bir riski yok.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR