Fazla proteinle beslenen bebekler okul çağında şişmanlıyor

Annelerin bebeklerini kucaklarına aldıkları andan itibaren en çok kafalarını karıştıran soruların başında onları nasıl besleyip büyütecekleri geliyor. Günümüzde neredeyse tüm anneler bebeklerini ilk altı ay anne sütü ile beslemesi gerektiğini biliyor. Ancak rakamlara bakıldığında bunu ülkemizdeki annelerin sadece yüzde 9.5’u gerçekleştirebiliyor. Bebekliğinde sağlıklı beslenmeyen çocuklar ileriki yaşlarında ya yetersiz beslenme ya da obezite ile karşı karşıya kalıyor. 22 yıldır bebek beslenmesi konusunda çalışmalar yürütün ve şu anda Danone Nutricia Anne Bebek Beslenmesi Genel Müdürü Dr. Yalım Üner ile bu konuyu masaya yatırdık. Yalım Bey’in hem doktor olması hem de sektördeki tecrübelerinden dolayı ilginç tespitleri var.

Ülkemizde anneler bebeklerini kendi sütleriyle büyütebiliyor mu?

Rakamlara göre Türkiye’de ilk 6 ayda anne sütü verme oranı yüzde 9.5. Yani her 10 anneden sadece biri bebeğini kendi sütüyle besliyor. Kalan 9 anne sütünün yanında şekerli sudan tutun da pirinç unu, nişasta, çorba, çay, ekmeğe kadar her şeyi veriyor.

Haberin Devamı

Katı gıda için çok erken değil mi?

Annelerin 3’te 2’si ilk 6 ayda çocuklarına katı gıda veriyor. Burada iki tane hata yapılıyor. Birincisi pirinç unu ve bisküvi veriliyor. Diğeri proteinden zengin besleniyor. Bunu da ekonomik durumu iyi eğitimli anneler yapıyor. Anne sütünün proteinine baktığımız zaman 100 gramında 1 gram protein var. İnek sütünün ise 100 gramında 3.8 gr... Protein faydalı ancak ilk altı ayda inek sütü vermek, zamanından önce yumurta, köfte yedirmek ya da katı gıdaya geçtiklerinde fazla proteinle beslemek bebeklerin ileride şişman olmasına neden oluyor. Okul çağı çocuklarının şişmanlığının en önemli nedeni ilk iki yaşta yüksek miktarda protein alması.

Aslında hepimiz protein tüketmenin daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz?

Anne sütü doğadaki et yiyen canlılar arasında en düşük proteine sahip süt. Anne sütünün içindeki protein 1 iken siz 4 protein ile besliyorsanız, elleri bacakları boğum boğum sevimli bir bebeğiniz oluyor ve yürümeye başladığında bu kilolardan kurtuluyor. Boyu hızlı büyüyor bu dönemde. Siz de bebeğiniz zayıfladı diye seviniyorsunuz. Ama bu çocuklar ilkokula başladıkları dönemde yeniden kilo alıyorlar. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde okul çağındaki çocukların 3’te 1’i şişman. Aynı dönemdeki çocukların yüzde 12’sinde ise beslenme yetersizliği var. İki anne grubu da beslenme konusunda hatalı davrandığını bilmiyor da kabul de etmiyor. Ve çocuklarının çevrelerindeki diğer çocuklarla kıyaslıyorlar o çocuklarda da benzer sorunlar var zaten. Böylece toplumda obezite normalleşiyor.

Haberin Devamı

Dişi yok diye yemek suyu vermeyin

Obezitenin tek suçlusu proteinler mi?
Proteinle besleyemeyen ekonomik durumu daha düşük seviyede olanlar da pirinç unu, nişasta v.s veriyor. İçine de şeker katıyor. Hatta şekerli çaya ekmek bandırıp veriyor. İlk 6 ayda bebeğin dişi yok diye yemeğin suyunu veriyorlar. Yemek suyunu da analiz ettiğimizde genelde içinde domates salçası ve yağ buluyoruz, vitamin mineral yok. Kola içtiğiniz zaman da hiç vitamin mineral almıyorsunuz sadece şeker alıyorsunuz. Yemek suyu hangi kategoriye giriyor diye baktığımızda kolaya yakın bir yerde kalıyor. Böylece obez ilkokul çağı çocuklarımız oluyor. Doktor ve öğretmenler bunu
ipadlere bağlıyor. Oysa gerçek farklı.
Neden mama vermek istemiyorlar?
Bebeğe mama vermemek iyi bir annelik belirtisi olarak kabul ediliyor. “Ben bebeğime Allah’ıma bin şükür hiç mama vermedim, anne sütü ile besledim diyenlerin bir kısmı da yanlış bilgi veriyor. Şöyle bir yanılgı var. Türkiye’de bebeğine anne sütü verme süresi 14.5 ay. Bu dünyadaki en iyi ortalamalardan biri. Anne sütü veriyoruz ama ikinci aydan itibaren katı gıda da vermeye başlıyor. Niye verdim diye sorduğunuzda “Hoşuna gitti, eltim de vermiş” diyor. Mama vermek ise bir kolaycılık olarak algılanıyor. Gerçekten mamaya başlamak için doktor tavsiyesine ihtiyaç var. Sütü yetmese bileTürkiye’de annelerin ancak yüzde 30’u formül mama kullanıyor.
Peki doğru beslenme nasıl olmalı? Annenin sütünün az olduğu durumlarda ne yapılmalı?
Oğluma 6 aydan sonra formül mama ve devam sütü kullanmıştım. Mümkünse ilk altı ay sadece bebeğe anne sütü verilmeli. Altı ay sonrasında da 2 yaşına kadar katı gıdalara ek olarak anne sütü sizinkisi gibi yeterli olmadığı durumlarda da devam sütü tavsiye edilmeli. 6-7 ve 8. aylarda katı gıdaya iki öğün ek besin olarak geçilmeli. verilmeli. Bu mide bebeğin mide hacminin yüzde 20-30’una denk gelir. 10-11-12’inci aylarda ise 3 öğün ek besin verilmeli. Bizim iddiamız anne sütüne yakın olmak. Hem mamalarımızdaki protein oranı hem de bağışıklığı destekleyen probiyotik özelliği ile bunu yapmaya çalışıyoruz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR